Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 12 gru 2018, 15:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3

PostNapisane: 11 lut 2016, 09:53 
Dołączył(a): 16.01.2016
Posty: 49
Do tego wykorzystuje się właśnie prawo ohma :) . Lecz w takim układzie pierwotne ma impedancję
którą trzeba uwzględnić oraz kilka innych czynników. Jak się boisz (i słusznie) to nie podłączaj. Będzie bezpieczniej :P .


Góra
   
 

PostNapisane: 11 lut 2016, 10:02 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Yang napisał(a):
Wszystko fajnie dziala jednak wpompowal bym 325V (sieciowe po wyprostowaniu) Tytrzymaja te tranzystory?


Moim zdaniem nie wytrzymają. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz zrobić chociaż półmostka tylko tak kombinujesz, nie widzę tego, IRFP460 w takiej topologii gotuje się nawet na 100V (wiem bo testowałem). Jeszcze jakiś snubber wtedy może pomóc (udało mi się dopasować kondensator między D a S i się mniej grzał), ale i tak tego nie widzę...


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lut 2016, 01:04 
Dołączył(a): 30.01.2016
Posty: 22
Bo jak pisalem 10 tysiecy razy nie zalezy mi na wyladowaniach. Poleci mi kros jak zmiezyc rezystancje obwodu wtornego razem z tranzystorem? (chodzi mi o to zeby go zalaczyc) ewntualnie pod jakim znakiem w notach szukac rezystancji mosfeta? Te diody zabezpieczajace chyba bedze musial zmienic myslalem nad V30100P jest to podwojna dioda. Czy dioda musi wytrzymac pelne obciazenie trafa? Najwyzej jak uwale przelacze sie na tranzystory cree mosfet. Slyszal ktos o tych tranzysotrach?? mam dwie sztuki tego ustrojstwa a dokladniej zbudowany prosty falownik na tych tranzystorkach :)


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lut 2016, 13:25 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 177
Lokalizacja: Warszawa
Chłopie daruj sobie te kombinacje bo stracisz czas i pieniądze. Spróbuj czegoś co jest proste, sprawdzone i działa.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lut 2016, 14:28 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 562
Pochwały: 2
Thor napisał(a):
Chłopie daruj sobie te kombinacje bo stracisz czas i pieniądze. Spróbuj czegoś co jest proste, sprawdzone i działa.


Pozwól chłopakowi eksperymentować, niech przekona się o tym doświadczalnie. ;)

Yang napisał(a):
Najwyzej jak uwale przelacze sie na tranzystory cree mosfet. Slyszal ktos o tych tranzysotrach?? mam dwie sztuki tego ustrojstwa a dokladniej zbudowany prosty falownik na tych tranzystorkach :)


Mówisz o MOSFET-ach na węgliku krzemu? Jeśli tak, to pod żadnym pozorem nie marnuj ich na te eksperymenty! To bardzo fajne (i drogie) tranzystory na których można zbudować ciekawe rzeczy, a w tej prymitywnej topologii wcale nie dadzą sobie lepiej rady (może nawet spalą się szybciej), ba, wymagają trochę innego sterowania niż "zwykłe" MOS-y więc trzeba by było przerabiać układ... Ale to się całkowicie mija z celem i tylko zmarnujesz egzotyczne klucze, pal tam coś tańszego. :P



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 12 lut 2016, 14:55 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Yang napisał(a):
Bo jak pisalem 10 tysiecy razy nie zalezy mi na wyladowaniach.


Ja z kolei nie zniechęcam, ale jestem ciekawy jaki jest Twój konkretnie cel? Jak ja eksperymentuję (nawet wbrew sugestiom różnych osób) to mam z reguły konkretny cel, a Ty co chcesz osiągnąć? To odpalenie czterech cewek na jednym driverze ma wyglądać ładnie, ma coś udowodnić, czy jak?


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2016, 16:28 
Dołączył(a): 30.01.2016
Posty: 22
IRFP460 napisał(a):
Yang napisał(a):
Bo jak pisalem 10 tysiecy razy nie zalezy mi na wyladowaniach.


Ja z kolei nie zniechęcam, ale jestem ciekawy jaki jest Twój konkretnie cel? Jak ja eksperymentuję (nawet wbrew sugestiom różnych osób) to mam z reguły konkretny cel, a Ty co chcesz osiągnąć? To odpalenie czterech cewek na jednym driverze ma wyglądać ładnie, ma coś udowodnić, czy jak?

Pisalem o tym wczesniej. Chodzi o zwiekszenie zasiegu bezprzewodowej transmisji. Tradycyjnie swietlowka zapala sie w reku z odleglosci max okolo metra przy duzych cewkach. Mi chodzi o parenascie metrow ale przy odbiorniku energii promoenistej tesli(zadnej indukcji w cewkach odbiorczych)
A jesli chodzi o te diody to beda dobre?? V30100P? Ktos wspominal ze sie nie powonno dawac tych diod do mosfetow ktore maja wbudowana juz taka...

Mam pytanie jeszcze. Czy pol mostek tez ma taki efekt jak w filmie? Chodzo o to jak koles chodzi po calym pietrze z dioda led z antena? Mimo ze tesli jest maly to wszedzie tam gdzie przylozy do masy led sie smieci... Takie cos dzieje sie tez w polmostku?? https://www.youtube.com/watch?v=zwq2gj1eER8


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lut 2016, 21:22 
Dołączył(a): 30.01.2016
Posty: 22
Halooo?


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lut 2016, 11:50 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 177
Lokalizacja: Warszawa
To co robisz (układ zasilania) jest skazane porażkę i nikt kto ma wiedzę nie będzie sobie tym nawet głowy zawracał i czasu tracił. Jeden rusek robi jakieś eksperymenty w poszukiwaniu ,,darmowej energii'' więc może lepiej najpierw obczaić co innym na tym polu wyszło:


Góra
   
 

PostNapisane: 2 mar 2016, 14:06 
Dołączył(a): 30.01.2016
Posty: 22
Powie mi ktos co daje podlaczenie kondensatora do pinu numer 5 w ne555? Ludzie robia uklady z tym kondensatorem i bez niego (pin wolny)


Góra
   
 

PostNapisane: 2 mar 2016, 14:36 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 562
Pochwały: 2
Zwiększa on odporność układu na zakłócenia, przydatne w tak nieprzyjaznym środowisku jak otoczenie pracującej cewki Tesli.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 2 mar 2016, 15:47 
Dołączył(a): 30.01.2016
Posty: 22
A ja widzialem tez ze podlaczaja audio przez ten kondensator. Jak takie cos sie sprawuje?


Góra
   
 

PostNapisane: 3 mar 2016, 23:34 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 562
Pochwały: 2
Zależy od budowy całego układu, może działać lepiej lub gorzej... Ale do takich celów nadaje się lepiej tl494.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 6 mar 2016, 22:50 
Dołączył(a): 30.01.2016
Posty: 22
A czy to normalne ze przy wzroscie czestotliwosci napiecie maleje na wyjsciu trafo zabezpieczajacym? Uklady Tc4421/22 zasilam z 15V


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO