Thor napisał(a):
2 wolt nie wiem czy będzie efektywnie przełączać, wolałbym dać 15V już.
E tam, większość MOSFET-ów jest w pełni nasyconych już przy 10Vgs...
Thor napisał(a):
Schemat który podałem jest dobrym rozwiązaniem w tym wypadku.
Tak szczerze jest on daleki od ideału... Jest na nim trochę dziwactw oraz niedoróbek.
Thor napisał(a):
W tym schemacie dodaj do tranzystorów jakąś diodę równolegle zabezpieczającą, bo cewka jako obciążenie indukcyjne przestrzeli ci je na wylot w momencie przełączania. Schemat który podałem jest dobrym rozwiązaniem w tym wypadku.
Każdy MOSFET ma już diodę w strukturze (stosunkowo wolną co prawda, ale ma) i jej bocznikowanie bez zablokowania wbudowanej nie jest dobrym pomysłem.
Może nie od razu, będzie działać. Grzać się itd, ale te małe ceweczki działają. Należy wspomnieć że w poprawnie zestrojonej cewce rezonator wymusza podążanie prądu w pierwotnym w rytm oscylacji, co trochę "zmiękcza" przełączanie. Oczywiście tylko trochę, przez opóźnienia i topologię dalekie jest to od przełączania w zerze.
Gorzej z czymś co buduje nasz autor. Najpewniej będzie miał jedną działającą (przez chwilę, jeśli w ogóle) cewkę sterującą trzema palącymi klucze - rozstrojenie zapewne do tego będzie prowadzić niezależnie od zabezpieczeń.
Chcesz budować tego dziwoląga? Dałem Ci przepis już wcześniej. Cel: cewka ze sprzężeniem sterująca 3-ema ekstra kluczami. Rozwiązanie: weź ten schemat:
http://www.stevehv.4hv.org/SSTC6.htmI po prostu do wyjścia TC44xx podłącz 4 klucze, każdy przez osobny rezystor. C3 nie dawaj, bo w 3 rozstrojonych cewkach jeszcze zrobi Ci problem.
Ale po raz kolejny powtarzam, cały pomysł jest zwyczajnie bez sensu i prowadzi donikąd.

Najlepiej uczy się na doświadczeniach, więc próbuj...