Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 lip 2018, 21:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

PostNapisane: 18 lis 2016, 21:57 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Witam.
Robię SSTC z tego schematu (moja pierwsza SSTC).


Wtórne wyszło koło 201kHz, czyli zgodnie z autorem jednak pierwotne wychodzi mi o wiele za mało (koło 60kHz). Moje pytanie jest takie, czy do rezonansu pierwotnego oprócz dwóch kondensatorów trzeba również wliczać kondensator filtrujący i dopiero wtedy obliczać pojemność?
Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lis 2016, 22:14 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
SSTC to nie DRSSTC, tu nie ma rezonansu po stronie pierwotnej. Gdybyś zestroił kondensatory z uzw. pierwotnym na częstotliwość pracy cewki wysadziłbyś mostek w powietrze. :)
Te kondensatory mają służyć za dzielnik pojemnościowy stanowiący drugą gałąź mostka. Z kolei w przypadku pełnego mostka kondensator szeregowy ma za zadanie blokować składową stałą występującą podczas stanów nieustalonych mających miejsce w trakcie wzbudzania/wygaszania oscylacji, ta składowa mogłaby spowodować przepływ dużego udaru prądowego i uszkodzenie kluczy. Nie mają i nie mogą się stroić na częstotliwość pracy cewki, w tym układzie doprowadziłoby to do katastrofy.

Te kondensatory dobiera się jedynie tak, aby wytrzymały odpowiednio duże prądy i nie wykazywały niepotrzebnej dużej impedancji. Daj WIMA MKP10 680nF 630VDC (albo nawet po dwa równolegle) i powinno być OK.

Dodaj także kondensator ceramiczny 100nF miedzy nóżki zasilania każdego układu scalonego, tak blisko jak się da. Driverom TC442x daj także kondensator tantalowy lub MLCC, kilka mikro.

Co do 74HC14 - nie łącz wszystkich bramek, bo to wprowadzi tylko niepotrzebne opóźnienie i zaszkodzi układowi. Daj jedną, albo w ogóle wywal HC14 - TC442x mają wejścia Shmitta i poradzą sobie.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 19 lis 2016, 20:53 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Dzięki Yuri za odpowiedź!!


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2016, 12:02 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 168
Lokalizacja: Warszawa
Jeśli będziesz zawsze uruchamiał cewkę z regulatora napięcia to nie są potrzebne te kondensatory odcinające składową. To znaczy podajesz bardzo małe napięcie na mostek prostowniczy jakie tylko można i w pobliżu trzymasz próbnik z neonką. Jeśli będzie mrygać to cewka jest zestrojona i sprzężenia działa.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2016, 12:15 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Thor, jak niby chcesz wyeliminować dzielnik pojemnościowy w półmostku

Jeżeli mówisz o pełnym mostku, to w klasycznej implementacji sterowania i przy pracy z interupterem kondensator blokujący DC jest potrzebny także, poniewaz stan nieustalony o którym mówię występuje w trakcie kazdego wzbudzenia/wygaszenia oscylacji.
Ale możnaby go się pozbyć przerabiając nieco sterownik...



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 22 lis 2016, 15:43 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 168
Lokalizacja: Warszawa
I chyba to przerobienie sterownika jest lepszym rozwiązaniem...


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO