Wszystkiego się nie uniknie, to wiadomo.

Na szczęście ten układ jest tak banalnie prosty, że nawet z mym talentem niewiele mu mogę zrobić.
Wybuchające kondensatory to nie pierwszyzna, cały czas mi się zdarza, raz wywaliłem sporego elektrolita o genialnie zaprojektowanej obudowie w formie litej puszki z jednym, izolowanym wyprowadzeniem, odłamki ładnie latały.
Szkoda, iż IRFP460APBF jest dość drogi (10zł), przez to kupie tylko jeden na zapas.
Sprawdzone, stosowne transile są w ofercie, nawet niedrogo.

Myślę, że zrobię dwa uzwojenia wtórne, jedno podobne do oryginalnego (15mm, 1000 zwojów), a drugie testowe, też 15mm, ale jakieś 2000-3000 zwojów. Drut chyba wybiorę 0,3mm, tylko wszędzie podane są oferty w gramach, a ja wiem ile mi potrzeba metrów.
Kondensatory dam MKP (oprócz filtra 10n na zasilaniu, mam tu ładny ceramiczny 10n/1KV wyciągnięty z ATX-a), a rezystory 3W, powinny chyba starczyć.
Myślę jeszcze nad chłodzeniem tranzystora, dać stary radiatorek o Celerona 700, czy od razu przywalić kompletny stockowy cooler od i5 2500K, nie wiem, jak dużo będzie ciepła do odprowadzenia, ale co za problem po prostu spróbować?

EDIT:
Zasadniczo pozostały już chyba tylko te pytania, które jeszcze mają znaczenie przed przystąpieniem do konstrukcji:
-Lakierowanie uzwojenia, padały w różnych miejscach różne rady na ten temat, trzeba specjalnego lakieru, czy starczy zwykły?
-Czy tesla może zakłócić działanie/uszkodzić delikatną elektronikę jak komputery zasilane z tej samej fazy, co ona? Nadmienię, że planowo będzie odpalana z dala od takich urządzeń, a także przynajmniej 3m od najbliższego przewodu sieciowego, planuję transformator zasilający umieścić przy najbliższym gniazdku i od niego puścić dopiero na dwór przewód do zasilania cewki, która będzie stała na wolnym powietrzu kawałek od domu, oczywiście powielacz będzie tak blisko niej, jak to możliwe.
Pozdrawiam
EDIT2:
Drut pójdzie jednak 0,15, problem przelicznika masa/długość też nieaktualny.
Wedle mojego aktualnego stanu wiedzy nie sądzę też już by tesla mogła wpłynąć na prace oddalonej sieci elektrycznej, przynajmniej nie ta, za mało mocy.
Pozdrawiam.