Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 lip 2018, 22:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3

PostNapisane: 26 kwi 2013, 13:29 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
potrzebujesz coś w stylu mur860 szybka i mała pojemność złączy ...
prąd minimum 8A bo pisałeś ze po podłączeniu transili pojawia się nagle pobór 4A

Zastanawiam się również czy to przypadkiem przez pojemność transila tak prąd nie skacze do tej wartości :|

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 26 kwi 2013, 14:16 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Tego się spodziewałem, mam co prawda MUR880 w driverze do cewki zapłonowej, o którym kiedyś wspominałem, ale wiłabym uniknąć kanibalizowania komponentów. Poszukam dalej, a jak nie znajdę, to przeszczepię tego MUR-a.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 26 kwi 2013, 22:34 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Yuri342 napisał(a):
Poszukam jakiejś diody, chyba nie mam żadnej na składzie, to poszuka się w jakimś starym telewizorze, bądź podobnych miejscach.

lodzik1990 napisał(a):
Transile wkręć w kostki porcelanowe i problem z głowy:)



Dobry pomysł, ale chłodzić to ja bym je musiał chyba ciekłym azotem. ;)

EDIT://

Znalazłem kilka szybkich diod, ale wszystkie mają albo małe napięcia, albo prądy. Któraś się nada?
FR1003G - podwójna shottky, 200V, 150ns, 10A.
Ba159 - 1000V, 1A, 500ns.
FR107 - 1000V, 1A, 500ns.

Jest jeszcze jakaś podwójna shottky oznaczona LT 326D SBL304OPT, ale wciąż badam jakie ma parametry.


Pozdrawiam

Wg mnie to te wszystkie diody, które wymieniłeś powyżej są wolniejsze od tych wbudowanych w strukturze mosfeta. mimo tego,że niektórzy określają je mianem pasożytnicze :) :lol:



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 19:53 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Bo poza tą shottkiego są. ;)

Myślę, jak wycisnąć więcej z tego maluszka. Znów wrócił problem zanikającej korony, nie mogę wystroić tesli tak, by zniknął. Na razie będę się bawił diodami i chyba spróbuję rozdzielenia uzwojenia pierwotnego i feedbacku by przesuwały się względem siebie, da to trochę większe możliwości strojenia. ;)

Myślę też nad propozycją nawinięcia większego rezonatora, warto się w to bawić, czy szanse na widoczne zwiększenie efektów są nikłe?

Pozdrawiam



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 20:42 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
raczej niewiele zwiększysz , taka ta konstrukcja jest ze nie można na zawile liczyć od tego maluszka ... ;) jak chcesz więcej to zacznij myśleć o SSTC , poczytaj parę artykułów etd


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2013, 20:49 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Spodziewałem się tego. ;)

Oczywiście myślę nad "normalną" SSTC, ale chciałbym wyciągnąć z tego co mam ile tylko się da. :D Chociaż może lepiej nie torturować biedaka, bo go spalę nic nie zyskując, a szkoda, bo jako pierwszą działającą teslę warto go zachować.

Czyli pobawię się jutro dla eksperymentu diodami, może też uzwojeniami. Więcej chyba nie ma sensu kombinować.

Pozdrawiam.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2013, 18:13 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Wracam po zabawach z diodami. Pomiar napięcia na filtrze: 60V. Wpiąłem MUR880 tak:

Przechwytywanie.PNG


Efekty: Po zapaleniu korony pobór mocy 2,5A, z odłączonym zabezpieczeniem było tylko 1. Musiałem przestroić rezonator, lecz po tej operacji uzyskałem o wiele większą i gorętszą koronę. Niestety, transile dalej się przegrzewają. Po ponownym odłączeniu zabezpieczenia nie mogłem zetsroić rezonatora, uzyskiwałem tylko iskierkę mniejszą niż normalnie, ale to pewnie chwilowa niemożność trafienia w rezonans. Oby nie uszkodzony tranzystor.

BTW
Można użyć multimetru w celu sprawdzenia, czy wbudowana w tranzystor dioda nie uległa uszkodzeniu?

Pozdrawiam



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2013, 18:40 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Mimo iż źle jest to podłączone to na 99% nie pasuje tam pojemność transili.
Diode w mosfecie można sprawdzić tylko nie przy włączonym rezonatorze, odlutuj kabelki i mierz ;)
nie powinny się tak nagrzewać jak byś nawinął wtórne na mniejszą częstotliwość gdyż będą mniejsze straty mocy w pojemności transila.

BDW źle to podłączyłeś miały być 2transile w jednym kierunku przewodzenia i na końcu od strony odpływu mosa wpięta dioda MUR w odwrotnym kierunku.

Edit HVman heh ja tam naprawdę czasem nie widzę tych błędów które Ty widzisz ;) staram się a mi nie wychodzi :D


Ostatnio edytowano 30 kwi 2013, 18:45 przez Mania-C, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2013, 18:42 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
@Mania-C: Szybko poprawiaj bo wywalę do kosza :P

EDIT:
No, ubiegłeś mnie :D


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2013, 19:57 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Myślałem, że w tym miejscu też będzie dobrze i jak zwykle w takich przypadkach wyszło źle. :D

Może też spróbować po prostu wpiąć tam MUR880 zaporowo, tak, jak w klasycznych zabezpieczeniach tranzystorów? Chociaż nie wiem po co, dioda IRFP460 przecież też jest tak wpięta, choć wiele wolniejsza, nie szkodzi wiec spróbować. O ile mi się uda odpalić od nowa teslę. ;)

Zastanawia mnie w jaki sposób transile powiększały koronę przynajmniej dwukrotnie, tyle było widać w świetle dziennym, w nocy efekty pewnie były by o wiele ciekawsze. ;)

Pozdrawiam



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2013, 20:14 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
tzw "overdamping tune" poczytaj sobie częsty błąd w strojeniu rezonatorów klasy e ale tu tez się da to "uzyskać" - częsty skutek uboczny tranzystory palone ogniem ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 4 cze 2013, 17:06 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Witam ponownie.

Udało mi się osiągnąć chyba maksimum możliwości tego układu, przy poborze mocy ~130W całkiem dużą koronę i ładnie, choć nie za długie łuki. Tak się zdarzyło, że nastąpiło przebicie pomiędzy rezonatorem a uzwojeniem pierwotnym, co skutkowało ich zniszczeniem. Na szczęście reszta układu jest nieuszkodzona. Planuję więc nawinąć nowy rezonator. I tu mam drobne pytanie, ile uzwojeń mogę bezpiecznie nawinąć? ;) Planowałem coś z przedziału 1500-2000.

Pozdrawiam.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO