Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 lip 2018, 22:10

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 13 kwi 2014, 17:29 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Witam.
Niedawno zacząłem budowę pierwszej SSTC na pełnym mostku, lecz gdy upaliło mi mosfety (przebiło na pierwotne) postanowiłem wykonać pół-mostek. Wszystko szło dobrze dopóki nie sprawdziłem przebiegów. Na wyjściu mosfetów są bardzo duże piki ( 2-krotne napięcie zasilania), a zbocza na bramce są bardzo poszarpane. Na początku myślałem że zasilanie driverów jest za słabe, ale na pełnym mostku sterowane były 2 GDT i nie było takich problemów. Posprawdzałem elementy i wszystkie są sprawne. Nie mam pojęcia co może być nie tak.
Na schemacie są inne elementy niż w rzeczywistości (nie było ich w eaglu).

Tranzystory - IRFP460,
Diody Schottkiego - SBL3040, ze starego zasilacza komputerowego (nie miałem innych),
Szybkie Diody - MUR860,
Zenerki 15V 1,3W,
11 zwojów na GDT,
Wtórne - wys. 33cm, śr. 11cm, drut 0,15mm,
Pierwotne - 16 zwojów linką 2,5mm2
Sprzężenie antenką,
Sterownik i interrupter standardowe jak w każdym innym SSTC.

Przebiegi i schemat:


Komentarz: Pół-mostek



Komentarz: Przed GDT



Komentarz: Bramki



Komentarz: Dren-Źródło



Komentarz: Pierwotne


Bardzo prosiłbym o pomoc.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 kwi 2014, 18:38 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Witam nowego HVtowca
zobacz czy się zmniejszą jak dodasz coś takiego

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 13 kwi 2014, 19:58 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Piki zmniejszyły się, ale przebiegi nadal mizernie wyglądają.


Komentarz: Bramki




Zauważyłem, że sinusoida odbierana przez nie podłączoną do niczego sondę oscyloskopu, także jest lekko poszarpana na zboczu rosnącym.
I cewkę odpalam z około 90V (bateria 6 akumulatorów od wkrętarki), ponieważ nie mam autotransformatora.
Dodam jeszcze, że sygnał jest już zniekształcony na wyjściu negatora.


Góra
   
 

PostNapisane: 13 kwi 2014, 20:41 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Jak wygląda konstrukcja mostka ?
Jak daleko są snubbery w głównym mostku ?
Czy w sterowniku TC są kondensatory filtrujące ile i gdzie ?
Na którym negatorze są zniekształcenia ?
Jaki rdzeń używasz w GDT ?

Fotki z konstrukcji proszę dodać w tym foto z konstrukcji sterownika

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 14 kwi 2014, 20:12 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)




Snubberów nie użyłem z racji, że na pełnym mostku także nie było i uznałem, że obejdzie się bez nich (co pewnie było błędem).

W sterowniku kondensatory były (47uF i 100nF, wlutowane bezpośrednio w nóżki zasilania driverów), lecz po ich usunięciu przebiegi w ogóle się nie zmieniły.

GDT z 3e25.

Zniekształcenia są już za kondensatorem od anteny.





Ścieżki nie wyszły zbyt dobrze (moja druga płytka), ale wszystkie połączenia elektryczne są poprawne.
Jedyna zmianą w sterowniku jest to, że do stabilizacji zasilania driverów użyłem lm317, reszta standardowo: TC4422-4421, sygnał przez dwa negatory, a wejścia reszty do masy.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 kwi 2014, 00:47 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Może by tak nawinąć 15 zwojów na GDT zamiast tych 11. Radziłbym użyć sześciu negatorów, w końcu to one zamieniają sygnał idący z antenki na prostokątny sygnał. Pierwszy raz widzę regulator napięcia na miejscu stabilizatora napięcia:-)



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 15 kwi 2014, 13:13 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
jak wygląda sygnał przed driverem i za driverem ?
Jak na razie wiem tyle że to nie za szczęśliwy pomysł zostawiać mostek bez snubberów wlutuj do testu minimum 1uF 400vDC lepiej 600VDC
Punkt 2 staraj się nie używać rezystorów drutowych przy bramkach. Wprowadzają dodatkową pasożytniczą indukcyjność co nie jest dobre.

Gdzie jest pojemność filtracji zasilania dla głównego mostka ? jak daleko to masz przyczynę powstania przepięć z dużej indukcyjności przewodów. Dodaj snubbery powinno pomoc


Góra
   
 

PostNapisane: 15 kwi 2014, 16:48 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Jezu, te rezystory bramkowe to skandal ! Koniecznie wymień na węglowe, 1W w pełni wystarczy.
Przy każdym driverze TC442x MUSI być kondensator low ESR albo tantalowy, wartość ok. 47uF bezpośrednio, jak najbliżej. Dodatkowo MUSI byś przy każdym driverze także 100nF



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 15 kwi 2014, 20:08 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Zastosowałem się do wszystkich waszych rad tj.:

Nawinąłem nowe GDT 15 zwojów,
Użyłem 6 negatorów,
Wymieniłem regulator na stabilizator 12V,
Rezystory bramkowe zmieniłem na węglowe,
Kondensator 220uF wlutowałem bezpośrednio na płytkę,
Dodałem filtracje do driverów,
Snubberów niestety nie posiadam na dana chwilę.

Przebiegi po tych zabiegach wyglądają jeszcze gorzej, nie mam pojęcia co źle robię. Zrobię jutro nowy sterownik a mostek zlutuję na pająka z nowymi elementami.


Komentarz: Przebieg przed negatorami


Komentarz: Za negatorami


Komentarz: Na wyjściu mosfetów


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2014, 00:51 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Czy cewka przed sprawdzeniem przebiegow dzialala? Przypominam sobie, że kiedys walkowany byl temat o badaniu przebiegu sygnalu. Przebieg sygnalu powinno badac się pod obciazeniem tzn że ma otwierac i zamykac bramke mosfeta bo przebieg sygnalu w stanie jalowym moze miec dzwony.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2014, 05:30 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Cewka działa, wyładowanie ma 1,5 cm w CW przy ok 40V, wzbudza się bez problemu. Dodam że nawet gdy pracuje ona przez dłuższy czas, tranzystory nawet nie myślą, aby się grzać. Jedynie diody nagrzewają się okrutnie, a shotky są lekko ciepłe, ale to chyba nic dziwnego przy takim przebiegu...


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2014, 06:20 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
1. jak jest rezystor bramkowy powiedzmy 5ohm, to równolegle z nim w kierunku zaporowym do bramki mosfeta dioda 1n5819. inne rezystory przy bramce pomiń
2. na zdjęciu przebieg za negatorami jest pofalowany. Daj 100nF od spodu płytki pod samym 74hc14
3. napięcie na zasilanie driverów TC442x daj 15V, nie pamiętam czy coś jeszcze jest zasilane z tego samego napięcia
5. do puki nie dasz kondensatorów impulsowych równolegle do zasilania najbliżej mosfetów, szpile na DS które pokazałeś będą zawsze
Powiedz nam jaka to jest częstotliwość rezonansowa.

Jeśli by ktoś potrzebował mogę wrzucić pdf-a z mostkiem igbt (nie ma miejsca na diody shottkyego) to mogę dać więcej informacji:




Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2014, 11:27 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Slu dał cenne uwagi . Zastanawiam się tylko dlaczego zmniejszył jeszcze rezystor bramkowy i odpiął układ przyspieszenia zamykania tranzystora ale to może indywidualna sprawa ja zawsze stosowałem 2 razystory do regulacji zboczy (Trise/Tfall).

@Slu pół mostek wygląda BIUTI :D więcej takich :D

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2014, 12:18 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
A nie pokazywałem go jak byłeś u mnie ? :D Chociaż... był u mnie niedługo potem kolejny hvowiec :D
Co do zasilania sterownika to też powinien być jakiś kondensator 1000uF minimum po mostku prostowniczym, przy każdym stabie i układzie 100nF...



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2014, 14:16 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Częstotliwość rezonansowa to 200kHz,a na zasilaniu sterownika jest kond 6800uF.
Mógłbyś wrzucić tego pdf-a :D
I tak przy okazji, gdzie najtaniej można dostać snubbery?


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2014, 17:06 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Możesz kupić kondensatory np. 4.7uF WIMA FKP1 albo MKP10 (gorsze ale tańsze)
Tutaj różnica właśnie z MKP10 4.7uF:

Po lewej stronie przed dodaniem konda, po prawej stronie po dodaniu. Różnica jest dosyć spora...
Właśnie uruchamiam ten mostek, zdjęcie z obciążenia indukcyjnego.
Przy obciążeniu indukcyjności (transformator ferrytowy, zwarcie uzwojenia pierwotnego) Przebieg ledwo się zmienia :)

No może trochę szpile jeszcze wygasają 8-)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2014, 20:39 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Zrobiłem już nowy sterownik, według starego schematu tylko, że teraz z normalnym stabilizatorem. Przebieg na mosfetach jest o wiele lepszy, dodatkowo dałem kondensator rozruchowy 8uF od jakiegoś silnika (wygasiło to szpile o 25%).

Komentarz: Wyjście mosfetów


Pojawił się jednak kolejny problem...
Nie ma żadnego ulotu, pojawia się tylko 2mm iskra gdy przyłoży się kawałem metalu.
Pogorszyły się także inne przebiegi.

Komentarz: Bramki


Komentarz: GDT


Komentarz: Sygnał na wejściu driverów


Ale myślę, że to dlatego, bo zastosowałem stabilizator 12V (Nie mogłem znaleźć 15V), ale nie wyjaśnia to braku ulotu. Może drivery są uszkodzone?


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2014, 22:00 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Zmień polaryzacje uzwojenia pierwotnego! Tzn zamień miejscami przewody od niego wlutowane do płytki.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2014, 22:58 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Próbowałem, wtedy w ogóle się nie wzbudza.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2014, 23:22 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Już się wyjaśniło. Rezystor bramkowy nie łączył...:D Teraz jest ulot taki jak wcześniej ale też i przebiegi...


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO