[DIY] Półprzewodnikowa cewka Tesli - SSTC 1
Re: [DIY] SSTC 1
Lakier jest tylko po to, alby utrzymać uzwojenie w całości, żeby się nie rozpadło. Kilka warstw spokojnie wystarcza, jak pisał SLU jak ma przebić to przebije.
Gdzieś czytałem o zastosowaniu oscylatora startowego był on wpięty pomiędzy CT a inverterami , miał zapoczątkować pierwszym impulsem oscylacje ... może tego Ci brakuje jeżeli rezonator w ogóle nie chce wystartować
Po długiej przerwie wróciłem do swojej SSTC i problemu braku startu z CT. Zmieniłem przekładnie z 1:100 na 1:50 i startowała za ok 3 razem. Myślę sobie - widocznie akurat włączam ją w zerze lub przy zbyt niskim napięciu (brak filtrowania), a gdy trafię powiedzmy w pobliże szczytu połówki sinusoidy to startuje. Dodanie kondensatora 120uF rozwiązało sprawę więc moje podejrzenia wydają się słuszne.
Pozostaje mi rozsunąć nieco zwoje, bo na razie jest zwój obok zwoju z drutu DNE 1,5mm stąd małe sprzężenie. Liczę, że przy sprzężeniu z CT nie będzie mi przebijać na pierwotne, ale jak będzie to się dowiem wieczorem. Zostanie jeszcze rozwiązać problem padającej kości 555(cmos).
Pozostaje mi rozsunąć nieco zwoje, bo na razie jest zwój obok zwoju z drutu DNE 1,5mm stąd małe sprzężenie. Liczę, że przy sprzężeniu z CT nie będzie mi przebijać na pierwotne, ale jak będzie to się dowiem wieczorem. Zostanie jeszcze rozwiązać problem padającej kości 555(cmos).
Ile może wynieść koszt wykonania tej tesli?
Gdzieś pochowałem paragony ale wyszło mnie na pewno ok 500zł, tyle że niemal wszystko musiałem kupić.
Mały update. Dziś pomierzyłem prąd i częstotliwość w pierwotnym dla konfiguracji z k=0.2. Wyszło ok 7,5A w szczycie przy ok 190-200kHz. Jutro sprawdzę z k=0.4.
Parametry z obliczeń dla uzwojenia pierwotnego:
-sprzężenie: 0.2
-indukcyjność: ok 31uH
-fi x h pierwotnego: 160mm x 18mm
-DNE drutu: 1.6mm
-liczba zwojów: 10
Parametry z obliczeń dla uzwojenia wtórnego:
-indukcyjność: ok 56.3mH
-fi x h pierwotnego: 110mm x 330mm
-DNE drutu: 0.2mm
-liczba zwojów: 1400
-pojemność torusa i uzwojenia wtórnego: ok 11pF
Parametry te wrzucone do symulacji SSTC w LTspice dają przebieg o zbliżonych parametrach jak do rzeczywistego. Różnice wynikają z modelu dla wyładowania, który nie jest idealny w moim przypadku.
Parametry z obliczeń dla uzwojenia pierwotnego:
-indukcyjność: ok 31uH
Parametry z obliczeń dla uzwojenia wtórnego:
-indukcyjność: ok 56.3mH
-fi x h pierwotnego: 110mm x 330mm
-DNE drutu: 0.2mm
-liczba zwojów: 1400
-pojemność torusa i uzwojenia wtórnego: ok 11pF
Parametry te wrzucone do symulacji SSTC w LTspice dają przebieg o zbliżonych parametrach jak do rzeczywistego. Różnice wynikają z modelu dla wyładowania, który nie jest idealny w moim przypadku.
Drobny edit. Pomierzyłem prąd oscyloskopem cyfrowym (HP 1631D 250MSa/s) i wychodzi, że prąd średnio wynosi ok 7A i oscyluje od 6A do 8A jak możecie zobaczyć na drugim zdjęciu. Długość okresu wynosi 5,29us co daje ok 190kHz.
Zmniejszaj ilość uzwojeń pierwotnego... !
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!
Do tego służy forum !!
To później będę kombinował, bo jeszcze muszę sprawdzić przy sprzężeniu 0.4 a tam prąd już nie mały więc mi te 10 zwojów jeszcze potrzebne.
7A nie jest dużym prądem.. myślę że spokojnie można zwiększać do 14... A zwiększyć można za pomocą zmiany częstotliwości lub zwojów. Moim zdaniem wtórne jest jakieś mało wymiarowe a sprzężenie tak na prawdę nie wiele zmieni.
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!
Do tego służy forum !!
Można, bo i pracowała przy większym sprzężeniu które wynosiło 0.35-0.4 (wszystko liczone wg JavaTC). Docelowo chcę porównać długość wyładowań przy różnych sprzężeniach (0.2 i 0.35) ale przy tych samych prądach. Rozsunięcie uzwojeń i zachowanie ilość zwojów zmienia impedancję (bo zmienia się indukcyjność i to w znacznym stopniu), o czym jak budowałem SSTC to zapomniałem ; ) Kto wie, może da radę uzyskać wyładowania o podobnej długości ale przy mniejszym sprzężeniu.
HVman testy będą bardzo ciekawe w teori raczej wyglądało by to tak ,że maleje sprzężenie wiec aby uzyskać taką samą długość korony musi być więcej prądu by przesłać to samo pole elektromagnetyczne z pierwotnego do wtórnego a z praktyki sam jestem bardzo ciekaw jakie rezultaty osiągniesz... Kiedyś robiłem eksperyment dla SSTC z stosunkami średnicy podstawy do wysokości wtórnego i jednoznacznie wyszło ze o większej średnicy 1/3 mają dłuższe wyładowania niż 1/4 (ta sama Frez) lecz nigdy nie porównywałem tego prądowo...
Dzisiaj zrobiłem pomiary ze sprzężeniami k=0.35 i k=0.31 W pierwszym przypadku przebicie (chociaż wczoraj go nie było, ale prądu nie zmierzyłem ;/), w drugim przypadku prąd wynosi ok 14A. Długość wyładowań na oko 2x większa.
Parametry pierwotnego dla k=0.31:
-indukcyjność: ok 19uH
-fi x h pierwotnego: 160mm x 60mm (dla k=0.35: 160mm x 80mm)
Teraz pokombinuję z ilościami zwojów i wieczorem zdam relację.
EDIT:
Przy sprzężeniu 0.31 zacząłem odejmować zwoje, i tak dla:
- 9 zwojów (15.5uH) miałem prąd 15A
- 8 zwojów (12.5uH) miałem prąd 16A
Różnica ok 1%, trochę to dziwne...
Parametry pierwotnego dla k=0.31:
-indukcyjność: ok 19uH
-fi x h pierwotnego: 160mm x 60mm (dla k=0.35: 160mm x 80mm)
Teraz pokombinuję z ilościami zwojów i wieczorem zdam relację.
EDIT:
Przy sprzężeniu 0.31 zacząłem odejmować zwoje, i tak dla:
- 9 zwojów (15.5uH) miałem prąd 15A
- 8 zwojów (12.5uH) miałem prąd 16A
Różnica ok 1%, trochę to dziwne...
Co znaczy różnica 1% Hvman ? między koroną z 9zw a 8zw ?
Między prądem przy 10 a 9 zw, ale teraz wiem czemu tak - oscyloskopowi rozjechała się linia, a że miałem na auto to nie wiedziałem i amplituda wyszła trochę sfałszowana. Teraz jest dobrze. Przy 10 zwojach miałem wyładowania max 25cm.
Do tej pory sprawdziłem następujące konfigurację:
Dla k=0.31
- 7 zwojów (9.5uH) - prąd 18.5A (amplituda prądu waha się od 15A do 19A) - długość wyładowań 30cm
- 6 zwojów (6.9uH) - prąd 21A (amplituda prądu waha się od 16A do 26A) - długość wyładowań 33cm
A to tylko półmostek na irfp460 Ale oszczędzam go i ma repetycję max rzędu kilkudziesięciu Hz.
Przy pracy bez kondensatora filtrującego udaje się mi wstroić tak że zamiast uderzeń słychać coś w stylu basowego "wziut" jak w QCW i wyładowania są dosyć zwarte jak na 200kHz. Przydało by się dorobić bucka albo synchronizator i sprawdzić. Mam jeszcze pierwotne dla 550kHz, jak zejdę konkretnie z ilością zwojów to przetestuje ponownie, bo poprzednio z racji dużej impedancji pierwotnego efekty były bardzo marne jak na SSTC.
Zejdę teraz do 5 zwojów i sprawdzę dla obydwu sprzężeń (0.2 i 0.31).
EDIT:
Sprawdziłem sprzężenie 0.335 dla 6 zwojów (6.4uH) bez kondensatora filtrującego i prąd wynosił ok 28A-32A ale też i od kilku A do 32A (kwestia ustawienia wyzwalania oscyloskopu ;/) Wiadomo - większe tętnienia, więc proponuję by brać pod uwagę wartość szczytową prądu. Długość wyładowań 35cm. Powoli zaczynam się gubić...
Do tej pory sprawdziłem następujące konfigurację:
Dla k=0.31
- 7 zwojów (9.5uH) - prąd 18.5A (amplituda prądu waha się od 15A do 19A) - długość wyładowań 30cm
- 6 zwojów (6.9uH) - prąd 21A (amplituda prądu waha się od 16A do 26A) - długość wyładowań 33cm
A to tylko półmostek na irfp460 Ale oszczędzam go i ma repetycję max rzędu kilkudziesięciu Hz.
Przy pracy bez kondensatora filtrującego udaje się mi wstroić tak że zamiast uderzeń słychać coś w stylu basowego "wziut" jak w QCW i wyładowania są dosyć zwarte jak na 200kHz. Przydało by się dorobić bucka albo synchronizator i sprawdzić. Mam jeszcze pierwotne dla 550kHz, jak zejdę konkretnie z ilością zwojów to przetestuje ponownie, bo poprzednio z racji dużej impedancji pierwotnego efekty były bardzo marne jak na SSTC.
Zejdę teraz do 5 zwojów i sprawdzę dla obydwu sprzężeń (0.2 i 0.31).
EDIT:
Sprawdziłem sprzężenie 0.335 dla 6 zwojów (6.4uH) bez kondensatora filtrującego i prąd wynosił ok 28A-32A ale też i od kilku A do 32A (kwestia ustawienia wyzwalania oscyloskopu ;/) Wiadomo - większe tętnienia, więc proponuję by brać pod uwagę wartość szczytową prądu. Długość wyładowań 35cm. Powoli zaczynam się gubić...
Dzisiaj sprawdziłem na ostatniej konfiguracji (k=0.335) tryb pracy przy prostowaniu dwupołówkowym bez filtracji, niestety mostek nie przetrzymał. Szybka naprawa i jadę dalej.
Aktualna konfiguracja:
-indukcyjność: ok 11.1uH
-liczba zwojów: 6
Prąd wynosi ok 15A (od teraz podaję tylko wartość szczytową) a długość wyładowań to ok 22cm. Przy k=0.31 i indukcyjności 19.1uH miałem w szczycie 16A i długość wyładowań była podobna. Zejdę jeszcze do 5 zwojów a potem przetestuję wtórne 550kHz.
Aktualna konfiguracja:
-indukcyjność: ok 11.1uH
-liczba zwojów: 6
Prąd wynosi ok 15A (od teraz podaję tylko wartość szczytową) a długość wyładowań to ok 22cm. Przy k=0.31 i indukcyjności 19.1uH miałem w szczycie 16A i długość wyładowań była podobna. Zejdę jeszcze do 5 zwojów a potem przetestuję wtórne 550kHz.
Hmm czyli co wychodzi na to że sprzężenie rośnie to prąd też ? skoro przy k0.35 wywaliło to miało by to sens jeśli mostek nie nadążał by przełączać uzwojenia pierwotnego w częstotliwości uzwojenia wtórnego jakaś tablea wyników testu by sie przydała , takie podsumowanie ... sprzęzenie k = , ilość zwoi , prąd max P-P , średnia
Nie odbierz tego źle HVman ale pomału przestaje ogarniać nie to ze jestem wybredny w poszukiwaniu informacji odnośnie wniosków testu
Nie odbierz tego źle HVman ale pomału przestaje ogarniać nie to ze jestem wybredny w poszukiwaniu informacji odnośnie wniosków testu
Spaliło po paru sekundach, po prostu za duży prąd RMS. Wraz ze wzrostem sprzężenia, ale przy tej samej ilości zwojów rośnie prąd z dwóch przyczyn - pierwszej takiej, że wraz z spadkiem indukcyjności spada impedancja pierwotnego - drugiej, że pierwotne widzi więcej obwodu rezonansowego wtórnego. Tu można poczytać co nieco: http://www.richieburnett.co.uk/sstate3.html
A wnioski na razie mam takie, że najlepiej mieć duże sprzężenie, prądowi bliżej do sinusa i efekty subiektywnie lepsze ; ) Aczkolwiek, jeśli chcemy mieć większą wydajność przy niższym sprzężeniu, bo np. nam przebiło i je zmniejszamy, to należy zmniejszyć również liczbę zwojów w pierwotnym.
Tabelkę ogarnę jakoś w nocy, wrzucę też wyniki pomiarów dla wtórnego 550-600kHz.
EDIT:
Oto tabelka. Wyniki są jakie są i wynikają z mojego bałaganiarstwa. Na przyszłość muszę sobie zawczasu przygotować taką tabelkę.
Parametry fi x h [mm] dla sprzężeń:
- 0.2 : 160 x 18
- 0.31 : 160 x 60
- 0.335 : 160 x 70
A wnioski na razie mam takie, że najlepiej mieć duże sprzężenie, prądowi bliżej do sinusa i efekty subiektywnie lepsze ; ) Aczkolwiek, jeśli chcemy mieć większą wydajność przy niższym sprzężeniu, bo np. nam przebiło i je zmniejszamy, to należy zmniejszyć również liczbę zwojów w pierwotnym.
Tabelkę ogarnę jakoś w nocy, wrzucę też wyniki pomiarów dla wtórnego 550-600kHz.
EDIT:
Oto tabelka. Wyniki są jakie są i wynikają z mojego bałaganiarstwa. Na przyszłość muszę sobie zawczasu przygotować taką tabelkę.
Parametry fi x h [mm] dla sprzężeń:
- 0.2 : 160 x 18
- 0.31 : 160 x 60
- 0.335 : 160 x 70