Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 22 lip 2019, 13:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 24 paź 2018, 17:34 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 13
Witam.
Zainspirowany filmikiem: https://www.youtube.com/watch?v=3lNolvutvRY&t=21s
od paru tygodni męczę się z osiągnięciem efektów.

]
Mianowicie wygląda to tak:
Cewka: pierwotne 10 zwoji na ruże 100mm, 2,5mm2
wtórne: wysokość 25cm, 0,22 drut, rura 75mm.
Wydaje mi się że CD4046 nie nastraja się z anteny, muszę to robić rezystorem, najlepiej pracuje na 370kHz. Ale nie na sieci 230V bo się palą tranzystory (irfp460)
Na mniejszym prądzię ok 60V cewka pracuje, nie ma wyładowań ale po przyłożeniu probówki, jest łuk elektryczny, podobny do z trafopowielacza.
GDT na rdzeniu: 3E25 połączonych razem.
Nie wiem gdzie zacząć szukać błędów?
Pomożecie???
Tak to wygląda:
https://www.youtube.com/watch?v=x_qoVZBOReA





Góra
   
 

PostNapisane: 25 paź 2018, 19:02 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 188
Lokalizacja: Warszawa
Upewnij się czy zakres dolny i górny pętli jest prawidłowo ustawiony, zaś f rezonansowa cewki odpowiednio wyśrodkowana pomiędzy zakresami. Podłącz generator funkcyjny w miejsce anteny i sprawdź czy się CD4046 się przełącza. Nie masz wyładowań elektrostatycznych i nie będziesz mieć, bo nie ma interuptera, cewka pracuje w trybie CW.
Zasadniczo nie polecam tego projektu...


Góra
   
 

PostNapisane: 27 paź 2018, 00:40 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 13
Oczywiście generator funkcyjny, że na to nie wpadłem... :?
Dzięki za podpowiedź, jutro to sprawdzę.


Góra
   
 

PostNapisane: 1 lis 2018, 11:38 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 13
Na schemacie brakuje diod Schottky dołączonych do drenu irrfp460, mam dwa rodzaje: 1N5822 i MBR20200CT. Które będą lepsze waszym zdaniem??? Czy te 1N5822 nie będą za słabe?
https://www.onsemi.com/pub/Collateral/MBR20200CT-D.PDF


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lis 2018, 09:23 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 188
Lokalizacja: Warszawa
Daj diody o porównywalnych parametrach dla tranzystorów, których używasz dla prądu drenu i źródła.
Jeśli przy 230V od razu wywala tranzystory to nie sądzę, że to skutek braku schottky. Jeśli to nic nie pomoże to znaczy, że cała ta pętla źle jest ustawiona.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lis 2018, 22:29 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 13
Diody już wstawiłem i nadal się palą tranzystory. Problem leży w CD4046, nie stroi się z anteny, nie reaguje na generator funkcyjny. Sprawdzałem kilka i z każdym tak samo, podłączony według schematu. Nie mam pojęcia co robię nie tak.? Dzisiaj zamiast CD4046, wstawiłem 74HC14 i sprzężenie przez antenę działa, wprawdzie na 100V , ale działa, są dzwony na oscyloskopie, ale dopracuje to. Dzięki Thor za pomoc, jako jedyny się udzielasz....


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lis 2018, 01:40 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 304
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Uzwojena wtórne GDT prawidłowo są wpiete w bramki tranzystorów, chodzi o odpowiednie sfazowanie wyprowadzeń z GDT.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lis 2018, 05:28 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 13
Tak tu jest ok, inaczej to by wcale nie odpalała.... A ona tak działa: https://www.youtube.com/watch?v=x_qoVZBOReA


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lis 2018, 19:06 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 188
Lokalizacja: Warszawa
Jak CD4046 się nie przestraja z generatora funkcyjnego to znaczy, że tu jest gdzieś problem.
Większość internetowych schematów zawiera błędy, które trzeba odnaleźć.
Czemu aż dwa rdzenie dałeś na GDT? Dla pasma około 300khz - 400khz spokojnie mniejszy starczy.
Ten układ ani żaden z klasycznych SSTC nie będzie dla mnie idealnie działał, bo sterujący sygnał zwrotny zawsze będzie działał z opóźnieniem, oraz każdy układ logiczny generuje opóźnienia przetwarzając sygnał i podając go dalej. GDT generuje opóźnienia i tak dalej...
Daje to tylko zawężony zakres pracy, rozstrojenie, ograniczoną moc i ryzyko awarii...


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lis 2018, 21:47 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 13
Dałem dwa rdzenie bo są małe i nie mogłem nawinąć więcej jak 10 zwoji. Na wyjściu z GDT jest 36Vpp kwadratową falą. Mosfety przebite mierząc miernikiem między każdymi nóżkami wskazują prawie same zera, zastanawiam się czy to nie zawysoki prąd bramki je zabija? Wstawione są zennerki 1,5KE 18CA, ale może działają z opóźnieniem....?


Góra
   
 

PostNapisane: 7 lis 2018, 00:11 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 188
Lokalizacja: Warszawa
10 zwoi to mało. Jeśli ten sygnał ma stromo opadający prostokąt to znaczy, że rdzeń się praktycznie nasyca już i to może być przyczyna, że wywala tranzystory. Prąd musi być właśnie odpowiednio duży aby bramkę mosfeta przeładować, bo zbyt mały prąd powoduje stan pół otwarcia i dlatego mosfet tak się przegrzewa. To nie tranzystor bipolarny...
Zenerki są ok. Zmień to GDT na 3E25 jak dobrze pamiętam lub z dużym Ai 10 000 i więcej i nawiń tyle zwoi ile da radę. Żeby bramki mosfetów się szybciej domykały wstaw też między źródło rezystor z 10K...


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2019, 18:13 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 13
Odgrzeje kotleta....
Czy takie przebieg na GDT na wyjściu na półmostek jest odpowiedni, czy powinienem być inny???


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2019, 19:13 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 580
Pochwały: 3
Jeżeli jest to przebieg na wtórnym GDT, to absolutnie nie jest OK.

Pokaż dokładny schemat co zmajstrowałeś, uwzględnij co gdzie i jak mierzysz.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2019, 19:24 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 13
Schemat taki sam jak na początku tematu, tylko zamiast dwuch par tranzystorów na wyjściu 40106n podłączyłem TC4424. Jaki powinien być przebieg kwadratowy z wypełnieniem?


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2019, 19:27 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 580
Pochwały: 3
Przebieg powinien być mniej więcej prostokątny. Jak wygląda przebieg przed gate driverami?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2019, 19:41 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 13
Na wyjściu 40106n ładna kwadratowa fala, na wyjściu TC4424 ładny ''kwadratowy sinus''.
Zdjęcie po wyżej przedstawia przebieg mierzony na wtórnym GDT. Można go zmienić wstawiając potencjometr na pierwotnym GDT i wtedy przebieg przypomina kwadrat ale nie jest równy ładny ma zbocza opadające rezonujące...
Cewkę odpaliłem na 30v, wzbudza się , mosfety na półmostku lekko ciepłe, ale przebiegi na oscyloskopie rezonujące a nie czysty sinus....


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lip 2019, 19:52 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 580
Pochwały: 3
Załącz zrzuty wszystkich przebiegów i zaznacz powiązane z nimi punkty pomiarowe na schemacie (oba - gdzie był zapięty klip masy również), dla pewności. Lepiej skrupulatnie udokumentować sprawę, niż wydać błędną opinię. :)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lip 2019, 18:16 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 13
A więc tak panowie, bo pań to chyba Tu nie ma :D , problem leżał w GDT, przewinąłem go,
na 15:15:15 i stwierdzam że to chyba jest najtrudniejszy element do wykonania, tzn w dobraniu rdzenia i ilości zwoji. Wywaliłem CD4046 do strojenia użyłem pierwszy kanał cd40106n, antenkę podłączyłem przez kondensator ceramiczny, bardzo ładnie stroi...
Nie rozumiem tylko jednej rzeczy, czemu jak zamienię przewody na pierwotnym Tesli to nie działa, przy pół-mostku powinno być to obojętne????
Teraz chcę jeszcze dorobić do tego interupter, i chyba to zrobię na TL494, jak radzicie???


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lip 2019, 12:31 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 580
Pochwały: 3
Jak miałeś nawinięte GDT? Jaki dokładnie rdzeń kupiłeś?

Patryks83 napisał(a):
Nie rozumiem tylko jednej rzeczy, czemu jak zamienię przewody na pierwotnym Tesli to nie działa, przy pół-mostku powinno być to obojętne????


Każdy generator, cewka Tesli czy nie, wymaga zachowania dodatniego sprzężenia zwrotnego. Jak odwrócisz fazę nie będzie działać niezależnie od konstrukcji... :)

Patryks83 napisał(a):
Teraz chcę jeszcze dorobić do tego interupter, i chyba to zrobię na TL494, jak radzicie???


Najbardziej elastycznie i funkcjonalnie zrobić coś na mikroprocku, ale TL494 jest dobry na początek.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2019, 21:05 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 13
Sorki że dopiero odpisuje , ale dopiero wróciłem z urlopu...
A więc tak rdzeń na GDT to 3E25 ale mały i miałem nawinięte skrętką komputerową 3 żyły razem skręcone 11 zwoji na rdzeniu bo więcej się nie zmieściło.
Teraz na ten sam rdzeń nawinąłem pierwotne 15 zwoji drutem emaliowanym, a na pierwotne, wtórne 2 żyły skręcone razem ze skrętki komputerowej też 15 zwoji.

Mam pytanko trochę z innej beczki, dotyczy zasilania pół-mostka, jaka jest różnic między przepuszczeniem 230V przez mostek prostowniczy a przepuszczeniem połówkowo przez diodę prostowniczą? Czy jest różnica w wyładowaniach? Która metoda jest lepsza???


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO