Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 16 lis 2018, 06:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

PostNapisane: 24 paź 2018, 17:34 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 7
Witam.
Zainspirowany filmikiem: https://www.youtube.com/watch?v=3lNolvutvRY&t=21s
od paru tygodni męczę się z osiągnięciem efektów.

]
Mianowicie wygląda to tak:
Cewka: pierwotne 10 zwoji na ruże 100mm, 2,5mm2
wtórne: wysokość 25cm, 0,22 drut, rura 75mm.
Wydaje mi się że CD4046 nie nastraja się z anteny, muszę to robić rezystorem, najlepiej pracuje na 370kHz. Ale nie na sieci 230V bo się palą tranzystory (irfp460)
Na mniejszym prądzię ok 60V cewka pracuje, nie ma wyładowań ale po przyłożeniu probówki, jest łuk elektryczny, podobny do z trafopowielacza.
GDT na rdzeniu: 3E25 połączonych razem.
Nie wiem gdzie zacząć szukać błędów?
Pomożecie???
Tak to wygląda:
https://www.youtube.com/watch?v=x_qoVZBOReA





Góra
   
 

PostNapisane: 25 paź 2018, 19:02 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 177
Lokalizacja: Warszawa
Upewnij się czy zakres dolny i górny pętli jest prawidłowo ustawiony, zaś f rezonansowa cewki odpowiednio wyśrodkowana pomiędzy zakresami. Podłącz generator funkcyjny w miejsce anteny i sprawdź czy się CD4046 się przełącza. Nie masz wyładowań elektrostatycznych i nie będziesz mieć, bo nie ma interuptera, cewka pracuje w trybie CW.
Zasadniczo nie polecam tego projektu...


Góra
   
 

PostNapisane: 27 paź 2018, 00:40 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 7
Oczywiście generator funkcyjny, że na to nie wpadłem... :?
Dzięki za podpowiedź, jutro to sprawdzę.


Góra
   
 

PostNapisane: 1 lis 2018, 11:38 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 7
Na schemacie brakuje diod Schottky dołączonych do drenu irrfp460, mam dwa rodzaje: 1N5822 i MBR20200CT. Które będą lepsze waszym zdaniem??? Czy te 1N5822 nie będą za słabe?
https://www.onsemi.com/pub/Collateral/MBR20200CT-D.PDF


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lis 2018, 09:23 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 177
Lokalizacja: Warszawa
Daj diody o porównywalnych parametrach dla tranzystorów, których używasz dla prądu drenu i źródła.
Jeśli przy 230V od razu wywala tranzystory to nie sądzę, że to skutek braku schottky. Jeśli to nic nie pomoże to znaczy, że cała ta pętla źle jest ustawiona.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 lis 2018, 22:29 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 7
Diody już wstawiłem i nadal się palą tranzystory. Problem leży w CD4046, nie stroi się z anteny, nie reaguje na generator funkcyjny. Sprawdzałem kilka i z każdym tak samo, podłączony według schematu. Nie mam pojęcia co robię nie tak.? Dzisiaj zamiast CD4046, wstawiłem 74HC14 i sprzężenie przez antenę działa, wprawdzie na 100V , ale działa, są dzwony na oscyloskopie, ale dopracuje to. Dzięki Thor za pomoc, jako jedyny się udzielasz....


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lis 2018, 01:40 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 299
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Uzwojena wtórne GDT prawidłowo są wpiete w bramki tranzystorów, chodzi o odpowiednie sfazowanie wyprowadzeń z GDT.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lis 2018, 05:28 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 7
Tak tu jest ok, inaczej to by wcale nie odpalała.... A ona tak działa: https://www.youtube.com/watch?v=x_qoVZBOReA


Góra
   
 

PostNapisane: 5 lis 2018, 19:06 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 177
Lokalizacja: Warszawa
Jak CD4046 się nie przestraja z generatora funkcyjnego to znaczy, że tu jest gdzieś problem.
Większość internetowych schematów zawiera błędy, które trzeba odnaleźć.
Czemu aż dwa rdzenie dałeś na GDT? Dla pasma około 300khz - 400khz spokojnie mniejszy starczy.
Ten układ ani żaden z klasycznych SSTC nie będzie dla mnie idealnie działał, bo sterujący sygnał zwrotny zawsze będzie działał z opóźnieniem, oraz każdy układ logiczny generuje opóźnienia przetwarzając sygnał i podając go dalej. GDT generuje opóźnienia i tak dalej...
Daje to tylko zawężony zakres pracy, rozstrojenie, ograniczoną moc i ryzyko awarii...


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lis 2018, 21:47 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 7
Dałem dwa rdzenie bo są małe i nie mogłem nawinąć więcej jak 10 zwoji. Na wyjściu z GDT jest 36Vpp kwadratową falą. Mosfety przebite mierząc miernikiem między każdymi nóżkami wskazują prawie same zera, zastanawiam się czy to nie zawysoki prąd bramki je zabija? Wstawione są zennerki 1,5KE 18CA, ale może działają z opóźnieniem....?


Góra
   
 

PostNapisane: 7 lis 2018, 00:11 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 177
Lokalizacja: Warszawa
10 zwoi to mało. Jeśli ten sygnał ma stromo opadający prostokąt to znaczy, że rdzeń się praktycznie nasyca już i to może być przyczyna, że wywala tranzystory. Prąd musi być właśnie odpowiednio duży aby bramkę mosfeta przeładować, bo zbyt mały prąd powoduje stan pół otwarcia i dlatego mosfet tak się przegrzewa. To nie tranzystor bipolarny...
Zenerki są ok. Zmień to GDT na 3E25 jak dobrze pamiętam lub z dużym Ai 10 000 i więcej i nawiń tyle zwoi ile da radę. Żeby bramki mosfetów się szybciej domykały wstaw też między źródło rezystor z 10K...


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO