Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 14 gru 2019, 15:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

PostNapisane: 19 lip 2019, 20:45 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 195
Lokalizacja: Warszawa
Za mało zwoi skutkuje tym, że w trafie GDT dojdzie do nasycenia i zakłóci to prawidłowy przekaz energii/sygnału do bloku mocy, jeśli rdzeń ma niską przenikalność. Zależy to jeszcze oczywiście od prądu jaki ma sterować bramki i częstotliwości rezonansowej uzwojenia wtórnego...
Z mostka możesz ciągnąć więcej energii...


Góra
   
 

PostNapisane: 21 lip 2019, 09:31 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 16
Dziękuję Thor i Yuri, naprawdę dużo mi pomogliście.....


Góra
   
 

PostNapisane: 7 sie 2019, 18:45 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 16
Witajcie.
Panowie odpaliłem dziś swoją Tesle na 230v , działała pół minuty wyładowania długości ok 15 cm, po czym strzelił irfp460 a dokładniej pękła obudowa przy Gate i odpadła nóżka, została spalona dioda transil 15V zabezpieczająca bramkę . Czy problemem jest za wysokie napięcie z GDT???
Mierzone na wtórnym GDT wynosi 30V pik to pik. Dzieląc to na pół jest 15V więc chyba ok???


Góra
   
 

PostNapisane: 7 sie 2019, 20:03 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 601
Pochwały: 5
Transil wybuchł gdy tranzystor dostał zwarcia i część energii z szyny zasilającej mostek przepłynęła przez jego bramkę - i TVS.

Z jaką mocą pracowała cewka? Jak chłodzone są tranzystory? Czy radiatory były gorące?

Przyjrzyj się dokładnie (nie)obecności zwarć skrośnych. Załącz przebiegi D-S z obciążeniem. Odłącz obciążenie od mostka, zasil mostek przez miliamperomierz, podaj sygnał z generatora na sterownik i zobacz, jaki występuje pobór prądu.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 8 sie 2019, 20:57 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 16
Wybaczcie za ten brak w profesjonalizmie ;) i za to co teraz napiszę ale jestem początkującym elektronikiem, dwa lata temu nie wiedziałem co to tranzystor cały czas się uczę....
Zrobiłem pomiary bez obciążenia na tranzystorach (rozumiem że z odpiętym od półmostka pierwotnym Tesli). Żeby podłączyć sondę oscyloskopu musiałem wpiąć rezystor 10K na uziemieniu bo inaczej wywalała mi różnicówka w domu.

Radiatory ciepłe po 5 minutach bez podłączonego pierwotnego Tesli a pobór prądu 0,5 A przy 230v.


Komentarz: Tranzystor Low side mierzone między G S


Komentarz: Low side między D S


Komentarz: High side między G S


Komentarz: High side D S

Góra
   
 

PostNapisane: 9 sie 2019, 21:01 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 195
Lokalizacja: Warszawa
Logika ci nie szwankuje?
Czy prawidłowo pętla się przestraja?
Przebiegi są dziwnie asymetryczne, czy GDT równo jest nawinięte?
Czy od razu podajesz 230V z sieci na półmost?

Cytuj:
Żeby podłączyć sondę oscyloskopu musiałem wpiąć rezystor 10K na uziemieniu bo inaczej wywalała mi różnicówka w domu.


Bo robisz zwarcie poprzez to, że przy pomiarach oscyloskopem przetwornic dochodzi do tzw. gorącej masy. Kiedy co najmniej 2 kanały robią pomiar, jeden może robić pomiar logiki, drugi części mocy. Często trzeba aby na przykład po stronie high side była podpięta masa oscyloskopu i po stronie logiki i te masy mają wspólne w oscyloskopie połączenie ale niestety w takich okolicznościach pomiędzy masami nie ma zerowego potencjału kiedy jest napięcie na stronie high side i dlatego robi się zwarcie, bo jest obecny dodatni potencjał.
Musisz mieć sondę różnicową do takich pomiarów:
https://ep.com.pl/artykuly/9048-Roznico ... iczna.html
Lepiej zrobić bo w detalu są bardzo drogie.


Góra
   
 

PostNapisane: 9 sie 2019, 21:39 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 601
Pochwały: 5
Thor napisał(a):
https://ep.com.pl/artykuly/9048-Roznico ... iczna.html
Lepiej zrobić bo w detalu są bardzo drogie.


Ta sonda ma stanowczo za małe pasmo żeby była użyteczna w impulsowych układach mocy. Niestety wykonanie prawidłowo działającej sondy różnicowej do pomiarów z pasmem 10MHz+ (a tyle jest potrzebne żeby sensownie uchwycić przebieg prostokątny wraz z pasożytniczymi oscylacjami, osobiście zaleciłbym 50MHz) jest dość trudne... Nie tylko ze względu na konieczność zapewnienia odpowiednio dużego (i płaskiego) pasma, ale też sensownego CMRR.

Jednak jest stosunkowo tani i prosty kompromis - można kupić transformator separacyjny i zasilić przez niego testowane urządzenie (cewkę). Ewentualnie oscyloskop, ale to dużo mniej bezpieczne rozwiązanie - oscyloskop będzie w tedy na wysokim potencjale i przypadkowe dotknięcie złącza PCB może zakończyć się fatalnie....

Osobiście uważam, że trzeba poczekać na pomiary wykonane z separacją galwaniczną - upływające w obecnym połączeniu prądu mogą fałszować pomiary.

Np. Przebieg G-S dolnego klucza wygląda absolutnie tragicznie, ale D-S tego samego klucza nie nosi znamion sugerujących, że na bramce dzieje się aż taka sieczka...

Pobór 500mA na jałowo jest absolutnie zbyt duży... Niewielki prąd zawsze będzie płynął (chociażby ze względu na przeładowywanie Coss), ale absolutnie nie tak wielki. Zwarcia skrośne mają więc miejsce raczej na pewno, Pytanie tylko, czy za mały jest rezystor bramkowy (jaką ma wartość?), czy powodem są nieprawidłowe przebiegi sterujące (czego nie da się stwierdzić bez wykonania poprawnego pomiaru).



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 10 sie 2019, 11:03 
Dołączył(a): 04.10.2018
Posty: 16
No to teraz już całkiem jestem w czarnej D.... :lol:
Może Wam opiszę jak mam połączoną Logikę....
Tak jak na schemacie na pierwszym miejscu CD4046 sygnał idzie na 74hc08 do którego mam też podłączony generator funkcyjny UDB1000 który działa w tym przypadku jako interupter. Na wyjściu 74hc08 przebiegi są bardzo ładne. Dalej sygnał leci na 74hc14 gdzie jest rozdzielany na dwa sygnały przeciwległe (przebiegi ładne) , i leci na dwa scalaki TC4452, na wyjściu jednego jest rezystor 10R, a na wyjściu drugiego kondensator. Dalej na GDT. Gdzie sygnał też jest w miarę...


Wczoraj zamiast 230V podłączyłem transformator który na wtórnym ma 55V, pobór prądu podczas działania Tesli 1,6A i wszystko działa w miarę ładnie krótkie wyładowania ok 3cm ale stroi się ładnie, tranzystory się trochę grzeją ale nie palą. Rezystory bramkowe mam wstawione 10R 3W.

Dziś wyciągnąłem CD4046 i w to miejsce wstawiłem 74hc14 z antenką Tesla się odpala na 230V ale bez wyładowań tzn. po przyłożeniu próbówki ok 10 cm od Tesli świeci, i widać sinus na oscyloskopie , sonda leży pół metra od cewki. No ale strasznie grzeją się tranzystory. Myślę że problem leży raczej w półmostku, ale nie wiem jaki to jest moje pierwsze doświadczenie z półmostkiem, no ale jest zrobiony według schematu, 10 razy sprawdzałem płytkę czy jest wszystko dobrze podłączone....

Wpadłem właśnie na pewien pomysł mam IR2113 sterownik półmostka , może zamiast GDT wstawić ten scalak co sądzicie????


Góra
   
 

PostNapisane: 12 sie 2019, 05:58 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 195
Lokalizacja: Warszawa
Wrzuć schemat.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO