Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.
Jest to moja druga bodajże elektroniczna cewka tesli. Pracowała ona na tranzystorach IRFP460 w konfiguracji pół mostka. Wykonałem ją z dwa lata temu czyli bardzo dawno Schemat podstawowy, antena, kondensator, stabilizator sygnału 5V, bufor z układu 74hc14, dwa wzmacniacze TC4422 ( drivery) za nimi GDT z rdzenia TN18 bodajże, materiał na pewno 3f , nie polecam takich małych rdzeni i nawijania GDT drutem nawojowym Jako że to była druga w moim życiu SSTC widać oznaki niedbalstwa, na przykład półmostek:
Komentarz: Pół mostek
Podkładki mikowe, a na drenach tranzystorów latające 160V naprzemiennie a i radiator nie uziemiony...
Tutaj widzimy elektronikę sterującą, owszem na płytce uniwersalnej jest to kolejny minus.
Na kolejnym zdjęciu widzimy transformator zasilający, potencjometry, antenę oraz kondensatory filtrujące, z mostkiem prostowniczym oczywiście bez softstartu- mostek prostowniczy nie podziałał długo. 880uF na filtrze, dla takiej SSTC niemodulowanej audio wystarczy i 440uF.
Teraz obudowa prawie po całym złożeniu:
Widzimy diody led informujące nas o zasilaniu 5V, 15V, załączeniu napięcia na mostku oraz pracy elektroniki. W sumie 4 diody. Dwa potencjometry od interuptera.
Kolej na moją dumę- uzwojenie wtórne o wymiarach 160mm średnica, 400mm wysokość. Drut oczywiście 0.18mm który udało mi się bardzo tanio "wyczaić" Polakierowane kilkakrotnie. Zdjęcie podczas nawijania:
Należy pamiętać że poniżej 10zwoji dla półmostka zabawa kończy się wiadrem spalonych tranzystorów
Pierwsze efekty, 100V na mostku:
Pełna moc ( 230V na mostku)
Oraz filmiki:
Chyba najfajniejszy, szkoda że taka słaba jakość.
A tu drugi
moc ograniczona przez grzejnik 1700W.
Powodzenia. Slu_1982
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią. Do tego służy forum !!
Bardzo ładna SSTC powiedz mi tylko gdzie kupiłeś plekse. Sam buduje SSTC mam zaprojektowane już płyki do interruptera (jest bardzo wymyślny czyli jest tam wszystko i nic...) Z jaką f pracuje cewka?
O ile dobrze pamiętam to pracowała na jakiś 60-80KHz, jak wiadomo częstotliwość się zmienia zależnie od toroida. Plekse załatwiłem od znajomego. Pracuje on na zakładzie gdzie składają solaria- kabiny do opalania, i mają z demontażu takie zabezpieczenia właśnie z pleksi. Jedno piwo i mam plekse na obudowę, co prawda trochę zarysowana Wiem że w Obi można kupić plekse albo w Praktikerze, za taką 2mm grubości i 0.5m^2 biorą jakieś 20-30 zł.
Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią. Do tego służy forum !!