Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 2 cze 2023, 22:49

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

PostNapisane: 27 kwi 2010, 21:11 
Administrator
Pochwały: 8
Witajcie

Jest to moja druga bodajże elektroniczna cewka tesli. Pracowała ona na tranzystorach IRFP460 w konfiguracji pół mostka. Wykonałem ją z dwa lata temu czyli bardzo dawno :) Schemat podstawowy, antena, kondensator, stabilizator sygnału 5V, bufor z układu 74hc14, dwa wzmacniacze TC4422 ( drivery) za nimi GDT z rdzenia TN18 bodajże, materiał na pewno 3f , nie polecam takich małych rdzeni i nawijania GDT drutem nawojowym :) Jako że to była druga w moim życiu SSTC widać oznaki niedbalstwa, na przykład półmostek:

Komentarz: Pół mostek

Podkładki mikowe, a na drenach tranzystorów latające 160V naprzemiennie :D a i radiator nie uziemiony...

Tutaj widzimy elektronikę sterującą, owszem na płytce uniwersalnej jest to kolejny minus.

Na kolejnym zdjęciu widzimy transformator zasilający, potencjometry, antenę oraz kondensatory filtrujące, z mostkiem prostowniczym oczywiście bez softstartu- mostek prostowniczy nie podziałał długo. 880uF na filtrze, dla takiej SSTC niemodulowanej audio wystarczy i 440uF.

Teraz obudowa prawie po całym złożeniu:

Widzimy diody led informujące nas o zasilaniu 5V, 15V, załączeniu napięcia na mostku oraz pracy elektroniki. W sumie 4 diody. Dwa potencjometry od interuptera.

Kolej na moją dumę- uzwojenie wtórne o wymiarach 160mm średnica, 400mm wysokość. Drut oczywiście 0.18mm który udało mi się bardzo tanio "wyczaić" ;) Polakierowane kilkakrotnie. Zdjęcie podczas nawijania:

Należy pamiętać że poniżej 10zwoji dla półmostka zabawa kończy się wiadrem spalonych tranzystorów :)

Pierwsze efekty, 100V na mostku:

Pełna moc ( 230V na mostku)

Oraz filmiki:

Chyba najfajniejszy, szkoda że taka słaba jakość.

A tu drugi

moc ograniczona przez grzejnik 1700W.

Powodzenia.
Slu_1982

Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!

Tytuł: Re: Pleksi SSTC
PostNapisane: 28 kwi 2010, 18:20 
Bardzo ładna SSTC powiedz mi tylko gdzie kupiłeś plekse.
Sam buduje SSTC mam zaprojektowane już płyki do interruptera (jest bardzo wymyślny czyli jest tam wszystko i nic...)
Z jaką f pracuje cewka?

Tytuł: Re: Pleksi SSTC
PostNapisane: 28 kwi 2010, 18:38 
Administrator
Pochwały: 8
O ile dobrze pamiętam to pracowała na jakiś 60-80KHz, jak wiadomo częstotliwość się zmienia zależnie od toroida. Plekse załatwiłem od znajomego. Pracuje on na zakładzie gdzie składają solaria- kabiny do opalania, i mają z demontażu takie zabezpieczenia właśnie z pleksi. Jedno piwo i mam plekse na obudowę, co prawda trochę zarysowana ;) Wiem że w Obi można kupić plekse albo w Praktikerze, za taką 2mm grubości i 0.5m^2 biorą jakieś 20-30 zł.

Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]