Witam serdecznie.
Przymierzam się do budowy pierwszego SSTC zasilanego z sieci.
Schemat mam od użytkownika Yuri z naszego forum (
duże podziękowania za udostępnienie!).
Mam wątpliwości co do szczegółów budowy.
Zamierzam wykonać najprostszą cewkę ze sprzężeniem zwrotnym, interrupter na NE555, dalej antenka i 74HC14, potem sterowniki MOSFET TC44**, GDT na rdzeniu Ferroxcube 3E25 i półmostek na jakimś mocnym mosfecie.
Oto schematy Yuriego:
Z tym, że ja zrobię
półmostek zamiast pełnego mostka.
A to moje pytania:1. Uzwojenie wtórne - próbowałem korzystać z różnych kalkulatorów z sieci ale wymagają one masy danych o których ja nie mam pojęcia.
Mam drut 0.35 mm i rurę PCV o średnicy 7cm.
Czy ten drut się nadaje i na ilu cm nawinąć nim wtórne?
Mam też większą rurę PCV (11cm) i na niej zamierzam nawinać pierwotne, ale ilość zwojów dobierze się eksperymentalnie...
2. Layout płytek - proszę o sprawdzenie i doradzenie co poprawić itp.
Driver:
Halfbridge:
Przy halfbridge nie ma pokazanych par diód Zenera między bramką a źródłem każdego MOSFETa ale zamierzam je tam wstawić (będą zlutowane końcówkami).
Jeszcze chyba do rezystorów bramkowych dolutuje się diody w celu eliminacji zwarć skrośnych - ale nie wiem do końca czy to konieczne.
W ogóle te płytki "przejdą" czy trzeba je całkiem przeredagować tak by nie było pasożytniczych indukcyjności itp.?
BTW: jak wszystko się dopracuje i rzeczywiście będzie działać to udostępnię źródła Eagla i dokumentację tak by zainteresowani mogli łatwo zbudować tą cewkę.3. Czy potencjometry od interruptera mogą być np. podłączone przez kilka/kilkanaście centymetrów przewodu?
Pytam, bo naczytałem się że każdy centymetr ścieżki się liczy (chociaż to najbardziej liczy się po stronie mocy?) ale jednocześnie chciałbym te potecjometry wyprowadzić n skraj obudowy tak by można było nimi łatwo operować.
4. Drivery MOSFET mogę tu zasilić też z 12V? Starczy takie napięcie czy na coś to wpłynie?
5. Moglibyście zwalidować wybór częsci mostka?
Części mostka:
MOSFET mocy:
- SiHG30N60W ? (mocniejszy od 460, kieruję się doświadczeniami Yuri z forum, ale nie wiem jak z rezystorem bramkowym... nie mam dostępu do oscyloskopu)
Shottky mostka:
- VT1045BP ?
Szybkie diody:
- VS-15ETX06FP-N3 ?
Kondensatory:
- WIMA MKP10 400V 0,68uF
6. Czy dobieranie rezystora bramkowego będzie niezbędne a jeśli tak to jak to wygląda? Z tego co wiem to różne osoby mają różne opinie na ten temat... rezystor bramkowy jest dobierany tylko pod konkretny model MOSFET, czy też pod konkretny rezonator itp?
7. Mam w budżecie jeszcze kilka stów, bardziej mi się opłaca kupić autotransformator czy oscyloskop, oraz jaki dokładnie model byście polecili?
Ogólnie to tylko czekam na wasze sugestie a potem od razu lutuję/wytrawiam/nawijam bo większość elementów już mam, liczę że w trakcie przerwy świątecznej już coś... zaiskrzy.