Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 sty 2018, 21:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

PostNapisane: 26 gru 2015, 22:38 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
odepnij może zwarcie masz gdzieś ? testowałeś gdt i rezystor ?


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2015, 00:32 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Mania-C napisał(a):
odepnij może zwarcie masz gdzieś ? testowałeś gdt i rezystor ?


Wylutowałem Shottky te co są z tym driverem MOSFET. Sprawdziłem multimetrem i ciągle od jego wyjścia jest te 241 ohm do masy. I dalej się bardzo mocno grzeje, ale całość działa.
Nie mam pojęcia, gdzie może być zwarcie, no bo do czego? Jeśli zwarty by był sygnał na wyjściu tego TC4451, to chyba by w ogóle Tesla nie działała... a działa dobrze dopóki się nie nagrzeje.
Gdzie indziej może być zwarcie jak nie na wyjściu tego TC4451?
Nawet nie wiem gdzie szukać błędu.

Sprawdziłem jeszcze dodatkowo i chyba on sam w sobie ma te zwarcie do masy (z rezystancją 240 ohm), a nie scieżka....

EDIT: Tak, wylutowałem go i dalej ma rezystancje 240 miedzy GND a OUT. Natomiast sprawny z pudełka (chyba już ostatni) ma o wiele większą rezystancje miedzy tymi pinami. Czyli coś go uwaliło. Tylko co ?
Czy podłączenie odwrotnie GDT może uwalić driver MOSFET??

EDIT2: Wlutowałem kolejny TC4451, chwilę się nie grzał, zwarcia do masy od OUT nie miał, podłączyłem oscyloskop na pierwotne GDTi nagle patrząc na przebieg miałem wrażenie, że troszkę "klapnął" (tzn. zmniejszyła się amplituda), i teraz kolejny TC4451 się szybko grzeje i znów ma zwarcie do masy przez rezystancje około 50 ohmów. Wniosek: podłączenie oscyloskopu do pierwotnego od GDT ubija mi drivery MOSFET (sprawdzone już dwukrotnie...). Czy ja o czymś nie wiem, DLACZEGO tak się dzieje?

EDIT3: Wlutowałem kolejny TC4451 i pobawiłem się cewką przez jakiś czas (ale nie podłączałem oscyloskopu do pierwotnych wejść GDT) - nie grzeje się. Jedynie po dłuższym czasie 7815 jest ciepły. Czyli moja obserwacja się potwierdza (ta, że od momentu jak podłączę oscyloskop na te pierwotne GDT to się uszkadza jakoś wewnętrznie TC4451 i od tego czasu nie wazn eco zrobie, to ma zwarcie wewnetrzne parędziesiąt ohm).

EDIT4: Sprawdziłem przebieg na tym górnym MOSFET i są chyba takie same, jak na początku zabawy - wróciłem do punktu wyjścia. Reasumując: po całym dniu mogę jedynie stwierdzić, że podłączanie oscyloskopu do kabelków pierwotnego od GDT uszkadza TC4451...
Obrazek


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2015, 00:43 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Jak podpinałeś sondę do TC44* to druga była do czegoś podłączona?


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2015, 00:45 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
grzegorzewskipl napisał(a):
Jak podpinałeś sondę do TC44* to druga była do czegoś podłączona?


Druga sonda dzisiaj cały czas była odłączona od oscyloskopu.
Ogólnie do tej pory nie robiłem pomiarów dwoma sondami bo wiem, że się nie znam i nie chcę w pierwszych dniach zrobić jakiejś głupiej pomyłki.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2015, 00:57 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Hmmm... to teraz mam zagadkę. Pierwszy raz się z czymś takim spotykam jak pragnę podskoczyć xD
Nie no musiałeś podpinając zewrzeć przypadkowo wyjście do masy nie ma innej opcji...

Na początku myślałem, że druga sonda była podłączona masą z jakimś innym punktem wtedy można upalić drivery bo w każdym oscyloskopie masa jest wspólna i podłączona do "bolca" w gniazdku... ale tu masz wszystko ok izolacja galwaniczna itp. Nie widzę innej możliwości jak zwarcie podczas podpinania.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2015, 09:55 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
grzegorzewskipl napisał(a):
Nie no musiałeś podpinając zewrzeć przypadkowo wyjście do masy nie ma innej opcji...

Zwarcie dwóch końcówek pierwotnego GDT mi się już chyba przydarzyło i nic nie psuło. Innych zwarć nawet nie mam za bardzo jak zrobić. Niby radiatory od TC445* są na potencjale 15V ale nie widzę opcji, by to się zwarło...

grzegorzewskipl napisał(a):
Na początku myślałem, że druga sonda była podłączona masą z jakimś innym punktem wtedy można upalić drivery bo w każdym oscyloskopie masa jest wspólna i podłączona do "bolca" w gniazdku... .

Wiem, jestem na to wyczulony, przed zakupem oscyloskopu jednak trochę poczytałem, bez przesady...

A teraz... dobra i zła wiadomość.
Dobra wiadomość: Uznałem, że chociaż raz spróbuję na zasilaniu z sieci zanim mi się TC4451 skończą i.... Tesla działa na zasilaniu sieciowym!
Świetlówki świecą się z prawie metra, łuk do przedmiotu ma jakieś 10+ centymetrów, korona jest dość duża, z pojedynczego gwoździka do 10 cm nawet... w ogóle to ile powinienem uzyskiwać na tej swojej Tesli?
Pierwotne: 10 zwojów, nic nie stroiłem jeszcze.
Radiator: ta duża czarna blaszka co wklejałem parę postów wcześniej (mam coolera ale nie pasuje do tej płytki):
http://obrazki.elektroda.pl/8488288900_1450287438.jpg
Bawiłem się różnymi ustawieniami interruptera i jest OK.
MOSFETy się trochę grzeją, ale i tak mniej niż wtedy grzał się walnięty TC4451.
Zła wiadomość: Sprawdziłem też czy działa na starym zasilaczu (tym 20VA) oraz bez kondensatorów 1uF na półmostku - też działa. Wychodzi na to, że nakombinowałem się przez tydzień z oscyloskopem a całość wystarczyło po prostu podłączyć do sieci...
Obrazek
Obrazek

Cóż, oczywiście temat NIE jest zamknięty. Dalej chcę poprawić te przebiegi i w ogóle zrozumieć czemu są takie dziwne. Docelowo i tak będę robić jeszcze drugi półmostek na tych MOSFETach, co użył Yuri, a potem już pełny mostek.

EDIT: jak tak patrzę na opis cewki c4r0 (bardzo podobnej do mojej) to jest ta mowa o "mają długość kilkunastu cm" więc jest podobnie jak u mnie


Góra
   
 

PostNapisane: 27 gru 2015, 12:02 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Gratuluje - ciesze się że działa ale podejrzewam, że to nie koniec :).

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 28 gru 2015, 22:35 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Mania-C napisał(a):
Gratuluje - ciesze się że działa ale podejrzewam, że to nie koniec :).

Pozdrawiam


Dziękuję, bez waszej pomocy (i szczególnie DVDM - wielkie brawa za cierpliwość!) by się nie udało. Na ten moment jestem zadowolony z postępów, zwłaszcza, że odpaliłem to SSTC a nie ubiłem ani jednego MOSFETa!

Wracam z kolejnymi pytaniami.
1. Chcę polepszyć chłodzenie mojego półmostka który na ten moment wygląda tak:
Obrazek
Czy jakbym np. do niego na styk przyśrubował jakąś większą blachę to by pomogło? Czy lepiej przyśrubować do niego wentylator na 12V, taki:

Obrazek
A jeśli tak to którą stroną?



2. Jestem w trakcie projektowania nowego półmostka. Chcę, by był lepszy od aktualnego. Mam taki cooler:
Obrazek

Ale on nie pasuje do mojej starej płytki. Na ten moment zrobiłem pod niego taką płytkę:
Obrazek

Czy te ścieżki i kabelki od GDT mijające się z wyjściami do uzwojenia pierwotnego są dopuszczalne? W moim założeniu ten nowy półmostek z wielkim coolerem ma być lepszy, nie chcę sobie czegoś skomplikować jeszcze.


3. Z ciekawości zmierzyłem przebiegi na zasilaniu, czy to jest normalne?
Kolejno: 15V, 12V, 5V.
Na obu zasilaczach podobnie.
Sonda 10, v/div 1, czas chyba .2 mikrosekund, ale moze cos zmienialem...

Obrazek
Obrazek Obrazek
Najlepiej by było gdyby ktoś (może sam Yuri) zmierzył jakie ma przebiegi na zasilaniu i wrzucił, ale pewnie to niewykonalne....


Góra
   
 

PostNapisane: 29 gru 2015, 03:12 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Najlepiej jakbyś półprzewodniki przymocował do ogniwa (płytki) peltiera, wówczas to byłby najlepszy radiator. http://allegro.pl/ogniwo-modul-peltiera ... 00792.html
Wentylatorem musiałbyś odciągać ciepłotę pochodzącą z ogniwa.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 29 gru 2015, 09:40 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Eh... Peltier sprawa że masz jeszcze więcej ciepła do odprowadzenia bo dodaje sporo od siebie. W ten sposób nie "wycisniesz" więcej z małego radiatora (tylko pogorszysz sprawę). To ma sens najwyżej, aby zwiększyć transfer ciepła mając solidny radiator, ale w większości przypadków nie jest to gra warta świeczki.

Drobne pływanie zasilania jest nieuniknione.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 29 gru 2015, 11:35 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Dziwna sugestia z tym peltierem...
A gdybym chciał przyśrubować wentylatorek do tego radiatora to mam zrobić w nim dodatkowe otwory by była cyrkulacja powietrza?


Góra
   
 

PostNapisane: 29 gru 2015, 12:18 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Wydaje mi się że wystarczy obrócić te blaszki w poprzek jakimiś kombinerkami, tak żeby szczeliny były większe i powietrze miało łatwiejszą drogę. Wywiercić 4 dziurki w tej blaszce i przykręcić ten wentylator na jakimś malutkim dystansie, np jednej nakrętki.

Albo polecam: http://allegro.pl/chlodzenie-cooler-wen ... 25496.html
Ja do mojego półmostka chce dać takie dwa po jednym na irfa :D


Góra
   
 

PostNapisane: 29 gru 2015, 13:20 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
IRFP460 napisał(a):
Mania-C napisał(a):
Gratuluje - ciesze się że działa ale podejrzewam, że to nie koniec :).

Pozdrawiam


Dziękuję, bez waszej pomocy (i szczególnie DVDM - wielkie brawa za cierpliwość!) by się nie udało. Na ten moment jestem zadowolony z postępów, zwłaszcza, że odpaliłem to SSTC a nie ubiłem ani jednego MOSFETa!

Wracam z kolejnymi pytaniami.
1. Chcę polepszyć chłodzenie mojego półmostka który na ten moment wygląda tak:
Obrazek
Czy jakbym np. do niego na styk przyśrubował jakąś większą blachę to by pomogło? Czy lepiej przyśrubować do niego wentylator na 12V, taki:

Obrazek
A jeśli tak to którą stroną?



2. Jestem w trakcie projektowania nowego półmostka. Chcę, by był lepszy od aktualnego. Mam taki cooler:
Obrazek

Ale on nie pasuje do mojej starej płytki. Na ten moment zrobiłem pod niego taką płytkę:
Obrazek

Czy te ścieżki i kabelki od GDT mijające się z wyjściami do uzwojenia pierwotnego są dopuszczalne? W moim założeniu ten nowy półmostek z wielkim coolerem ma być lepszy, nie chcę sobie czegoś skomplikować jeszcze.


3. Z ciekawości zmierzyłem przebiegi na zasilaniu, czy to jest normalne?
Kolejno: 15V, 12V, 5V.
Na obu zasilaczach podobnie.
Sonda 10, v/div 1, czas chyba .2 mikrosekund, ale moze cos zmienialem...

Obrazek
Obrazek Obrazek
Najlepiej by było gdyby ktoś (może sam Yuri) zmierzył jakie ma przebiegi na zasilaniu i wrzucił, ale pewnie to niewykonalne....



1 i 2 . Chłodzenie. Tranzystory z diodami przykręć na środku, tak jak przechodzi oś symetrii. A jeszcze lepiej dać jeden tranzystor z diodą na dole a drugoi tranzystor z diodą na górze, płytkę PCB wielkości radiatora lutowaną od strony zewnętrznej. Podobnie jak tu: http://www.portalnaukowy.edu.pl/grafika ... rger_6.jpg
Elementy mocy czyli diody i tranzystory od dołu do radiatora, wyprowadzenia przechodzące przez PCB i lutowane od zewnętrznej strony, nóżki kondensatorów odpowiednio wygiąć i przylutować.

Niedopuszczalne jest zastosowanie szybkich diod tak oddalonych od tranzystorów. Diody zabezpieczające kosztem elementów sterowania tranzystorów, czyli jak najbliżej nich. I to jest podstawowa zasada, zawsze powtarzana, ale chyba nie dociera do większości.

3. Weź kabel o długości odpowiadającej długości ścieżek połączeń zasilania i masy, na jeden i drugi koniec zapnij sonde. W sumie jak zewżesz samą sondę zobaczysz to samo.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 30 gru 2015, 11:07 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
slu_1982 napisał(a):

1 i 2 . Chłodzenie. Tranzystory z diodami przykręć na środku, tak jak przechodzi oś symetrii. A jeszcze lepiej dać jeden tranzystor z diodą na dole a drugoi tranzystor z diodą na górze, płytkę PCB wielkości radiatora lutowaną od strony zewnętrznej. Podobnie jak tu: http://www.portalnaukowy.edu.pl/grafika ... rger_6.jpg
Elementy mocy czyli diody i tranzystory od dołu do radiatora, wyprowadzenia przechodzące przez PCB i lutowane od zewnętrznej strony, nóżki kondensatorów odpowiednio wygiąć i przylutować.

To mi dałeś z tym do myślenia, chyba jeszcze ten layout teraz zrobię "zwyczajnie" a potem spróbuję tak jak piszesz z tym radiatorem pod płytką.

slu_1982 napisał(a):
Niedopuszczalne jest zastosowanie szybkich diod tak oddalonych od tranzystorów. Diody zabezpieczające kosztem elementów sterowania tranzystorów, czyli jak najbliżej nich. I to jest podstawowa zasada, zawsze powtarzana, ale chyba nie dociera do większości.

Przeniosłem, ale teraz będzie większy kłopot z radiatorem pod diody szybkie. Najzwyczajniej jest mało miejsca. Mam go pominąć i dać diody szybkie bez radiatora?
Obrazek
Niedługo będę wytrawiać o ile jeszcze nie ma czegoś do poprawki

slu_1982 napisał(a):
3. Weź kabel o długości odpowiadającej długości ścieżek połączeń zasilania i masy, na jeden i drugi koniec zapnij sonde. W sumie jak zewżesz samą sondę zobaczysz to samo.

Wiem, ale mam/miałem podejrzenie, że logika ma za słabe trafo.



W ogóle to zrobiłem drugą płytkę drivera (poprawiłem m. in. umiejscowanie potencjometrów) ale dalej są te dzwony na górnym kluczu.
Obrazek Obrazek


Góra
   
 

PostNapisane: 5 sty 2016, 20:14 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Pierwsze testy z MOSFETem Yuriego:
Obrazek
Rezystor bramkowy 22 Ohm. Test na kilkadziesiąt V, korona parę cm.

Chyba z tego przebiegu wynika, że muszę go zwiększyć... ale mam inne bardziej palące pytanie.
Dlaczego mogą się grzać szybkie diody? Użyłem dokładnie tych samych co w poprzednim półmostku, a tam się nie grzały. Grzania MOSFETów nie czuję, ale diody się troszkę grzeją. Diody mają malutkie radiatorki. Spięcie raczej wykluczam, bo radiatory diod nie mają połączenia z ich nóżkami (obudowa tych diod nie ma wyjścia przy miejscu na śrubkę, jest tam plastik).


Góra
   
 

PostNapisane: 5 sty 2016, 22:53 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Powodem grzania diod może być to że są zbyt powolne



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 5 sty 2016, 23:05 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
lodzik1990 napisał(a):
Powodem grzania diod może być to że są zbyt powolne


IF(AV) 15 A
VR 600 V
VF at IF 1.5 V
trr typ. 18 ns

18 ns za wolne? I przy tej samej konfiguracji z tym samym rezonatorem ale przy mostku na IRFP460 się nie grzały...


Wykonałem test z rezystorem bramkowym 10 ohm i 22ohm.
10 ohm:
Obrazek
Obrazek

22 ohm:
Obrazek Obrazek

Dodatkowo na wyjściach uzwojenia:
Obrazek
Nie wiem czemu się nie zmieniają za bardzo te przebiegi, ale podejrzewam, że przez te szumy na pierwotnym tak te diody się grzeją...???
W sumie największa różnica między cewką moją a pierwowzorem to to, że pierwowzór miał f rez 100kHz, a ja mam kilka razy większą... no i półmostek zamiast pełnego.


Góra
   
 

PostNapisane: 6 sty 2016, 16:34 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
IRFP460 napisał(a):
22 ohm:
Obrazek Obrazek

Dodatkowo na wyjściach uzwojenia:
Obrazek

Podjąłem próbę na 230V na tej konfiguracji (mimo, iż przebieg na pierwotnym wygląda o wiele gorzej niż przy IRFP460 i rezystorach 10 ohm). Najpierw na małym wypełnieniu - działało i nawet nie odczułem grzania. Potem dawałem stopniowo większe i chyba na największym (lub prawie największym) niestety walnęło.
Obrazek
Wymieniłem MOSFETy i diody Shottkiego (pozostałe elementy najwyraźniej są OK) i sprawdziłem mostek na 90V - dalej działa. Ale nauczka jest....
Proszę o sugestie/rady co polepszyć, co zrobić by na tych MOSFETach nowych nie wywalało na 230V na największym wypełnieniu?


Góra
   
 

PostNapisane: 7 sty 2016, 00:10 
Dołączył(a): 15.07.2014
Posty: 213
Diody dostają po dupie dlatego, że gaszą ujemne szpile napięcia. To widać na przebiegu. Ile zwoja i jakim drutem masz pierwotne?

Koniecznie sprawdź diody zenera. Kiedy tranzystor dostaje zwarcie to na diody idzie duże napięcie. Mi prawie za każdym razem kiedy wywaliło tranzystor to razem z zenerkami.

Już kończą mi się pomysły co tam jest skopane. Przebiegi są... nigdy czegoś takiego nie widziałem. Coś tam dzwoni jak cholera. Spróbuj dać rezystor 27R, ale to już różdżkarstwo z mojej strony...


Góra
   
 

PostNapisane: 7 sty 2016, 02:16 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
grzegorzewskipl napisał(a):
Diody dostają po dupie dlatego, że gaszą ujemne szpile napięcia


Takie miałem podejrzenia. W poprzednim przypadku nie było aż tak źle na przebiegu wyjścia pierwotnego i się nie grzały. Ale driver jest ten sam. Mostek taka sama konfiguracja, tylko troche inna płytka, inne MOSFETy i ... 150uF zamiast 220uf elektrolit. A, i ten do gaszenia szpil na zasilaniu rzędu 1uF jest trochę inny bo z wylutu.


grzegorzewskipl napisał(a):
Ile zwoja i jakim drutem masz pierwotne?

10, drutem takim "ze ściany", nie pamiętam teraz jak dokładnie się nazywa. Rozkroiłem go i były dwie żyły, i jedną wykorzystąłem na pierwotne, a druga czeka na budowe innej cewki.

grzegorzewskipl napisał(a):
Koniecznie sprawdź diody zenera. Kiedy tranzystor dostaje zwarcie to na diody idzie duże napięcie. Mi prawie za każdym razem kiedy wywaliło tranzystor to razem z zenerkami.

Jutro sprawdzę jeszcze raz.

grzegorzewskipl napisał(a):
Już kończą mi się pomysły co tam jest skopane. Przebiegi są... nigdy czegoś takiego nie widziałem. Coś tam dzwoni jak cholera.

Może coś z wykonaniem? Nie wiem, parę cm od GDT do bramek ma znaczącą róznicę? GDT może być pod płytką tak jakby? Innych problemów nie widzę.... płytka jest wyżej jako schemat pokazana, MOSFETy są bezpośrednio na niej (a nie tak jak niektórzy za przewodami)...


Niestety drut 0,18 na nowe wtórne o mniejszej częstotliwośći rezonansowej jest ciągle w drodze, więc nie mam jak sprawdzić czy to przez to...


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO