Mania-C napisał(a):
czy dalej masz 16zw na GDT ?
15 zwojów, zrobione trzema zplecionymi żyłkami ethernetowymi.
Mania-C napisał(a):
przypomnij mi jaką częstotliwość masz na antenie i jaka jest docelowa frez.
Nie podaję na antenę na sztywno - antena zbiera tą co jest z wtórnego, sprzężenie zwrotne.
Czy chodzi Ci o to, że mam zmierzyć jaki jest przebieg na antenie i z tego z oscyloskopu odczytać?
Wtórne to drut jakieś 0,35 na rurze 110mm wysokosc jakieś 260mm co wg. Tesla Coil Designer daje 400kHz - do tego mam torus który ma trochę zbić ten frez....
Mania-C napisał(a):
Ważne jest jeszcze jedna rzecz którą zaobserwowałem rdzenie 3e25 ładnie rozproszę enerie wracająca z pojemności bramek ale tylko wtedy jak ilość zwoi jest relatywnie mała. Sytuacja krytycznie rośnie wraz z wzrostem częstotliwości , w 2gą stronę czyli zbyt mało zwoi powoduje duże straty na driverach. Do czego dążę wygląda to tak jakby już w standarcie coś było namieszane z GDT bo sygnał sam w sobie nie powinien dzwonić. Do testu możesz podłączyć równolegle do GDT rezystor 2W 470R to spowoduje szybkie rozładowywanie energi z rdzenia na rezystorze bocznikującym. tak o na chwile przebiegi powinny sie poprawić ! jesli znacznie sie poprawią to znaczy że musisz odjąć pare zwoi na GDT
Tzn. na wejście GDT, tak? Zaraz spróbuję.
Tymczasem wlutowałem spowrotem 10 ohm i zrobiłem jeszcze raz pomiary wszystkich przebiegów - nie widzę za bardzo różnic.
Przebiegi G-S
Przebiegi D-S
Pierwotne:
Co do tego 470R 2W spróbuję zaraz, chyba mam jakiś o zblizonej rezystancji