Dzięki za pomoc i wkład czasowy, ja też trochę eksperymentowałem więć opiszę bieżącą sytuację i postępy, może uda się coś jeszcze wykombinować.
Thor napisał(a):
- PCB rozchyl wszystko i poukładaj by był swobodny dostęp, szersze złącza i miejsce na radiator...no i miejsce na śruby montażowe pod płytkę...
PCB jest inne niż pokazany layout (już wcześniej było) - całość się mieści w obudowie ATX - zaraz opiszę. I wiem, że layout mógłby być lepszy.
Thor napisał(a):
- Mosfety dadzą radę spokojnie igbt przy małych cewkach mogą okazać się zbyt wolne... weź użyj IRFP460 ja je lubię... i cewka będzie bez schottek działać spokojnie...
Tu nie wiem czy mogę się zgodzić, bo na 4HV i jak również na naszym forum była mowa, że schottki się przydają, chociaż całkiem niezbędne to nie są.
Ale ostatecznie moje IGBT padły i tak musiałem je zastąpić MOSFETami a diody szybkie dolutować pod płytką.
Sytuacją wygląda tak:
SCHEMATTak jak wcześniej, ale:
- dodałem możliwość przełączenia w tryb halfwave bez filtracji (po to dodatkowe diody prostownicze).
- w półmostku jest IGBT bez schottky i diody szybkiej
Półmostek IGBT:
Sekcja zasilacza:
Sterownik:
PCBWiem, że nieudolne, i na pewno zamierzam zrobić w przyszłosci lepsze, jakby ktoś chciał usiąśc do tego i poprawić layout to udostępnie pliki.
WYKONANIE
Całość:
I sytuacja wygląda tak - IGBT padły i nie miałem zapasowych, więc wlutowałem tam MOSFETy
IRFPE50, oraz diody
vs-15etx06
OSCYLOGRAMYOto oscylogramy z bieżącej konfiguracji SSTC, tj. klucze
IRFPE50 wraz z diodami szybkimi
vs-15etx06:
Dolny klucz:
Źródło-bramka:
Źródło-dren:
Górny klucz (nie wiem dlaczego po raz kolejny w mojej SSTC górny klucz ma zakłócone przebiegi):
Źródło-bramka:
Źródło-dren
Uzwojenie pierwotne, ta szpila tutaj mnie niepokoi... jest prawie tak duża jak napięcie które przechodzi przez uzwojenie...

Przebiegi były mierzone przy zasilaniu półmostka napięciem 110V.
Wyładowania:
Zwojów było z 12, ale chyba parę mniej też śmiga, ale się grzeje mocniej.
Zasilane z sieci, tryb fullwave z filtracją.
Ogólnie moje obserwacje i pytania:
1. jak zwykle górny klucz ma zakłócone przebiegi i do tej pory nie wiem, czy tak w innych SSTC też jest, czy to ja zawsze mój layout aż tak źle projektuję, że przy górnym kluczu są kłopoty?
2. MOSFETy się dość grzeją, ale może to dlatego, że powinienem tam wsadzić z powrotem IGBT bądź IRFP460...?
3. Ten pomysł z trybem half wave (przełącznik z tyłu ATXa ma za to odpowiadać) coś nie chce zdawać egzaminu, niby jak zasilałem całość z 110V to było dobrze, ale jak testowałem na 230V to tryb half wave uszkadza mostek..?
4. Przejrzy ktoś i oceni oscylogramy, może da się coś polepszyć?
5. Swoją drogą mam wrażenie, że te podwyższenie torusa o 10 cm (czarna doniczka

) chyba zmniejsza trochę długość wyładowań, gdzieś czytałem, że też ktoś to zaobserwował, ale nie wiem...