Yuri napisał(a):
Co do sugestii w sprawie PCB - ciężko mi moje odczucia opisać słowami. Po prostu przemyśl ich layout na spokojnie żeby go jakoś porządniej ułożyć.

Nie doszła paczka z laminatem na czas przed świętami więc mogłem wykonać tylko płytkę pierwszą - tą najbardziej kwadratową.
Celem jest odpalenie mojej SSTC z nowym mostkiem opartym na IGBT (bez zewnętrznych diod szybkich i shottky).
Użyłem takich części:
snubber - 2.2uF WIMA MKP10
pozostałe - 0.68uF WIMA MKP10
klucze -
FGA25N120ANTD (potem jak dojda to wsadze lepsze IGBT)
zenerki - 18V
rezystory bramkowe - 22 ohm
domykające shottky - te co wcześniej...
Radiatora na razie nie dałem.
Zasiliłem z 90V najpierw przez prostownik jednopołówkowy, a potem przez mostek greatza, ale nie dawałem jeszcze elektrolita.
Udało odpalić się od razu.
Nie dałem nawet radiatora, ale da się poczuć, że klucze się szybko grzeją.
Przebiegi:
Bramkowy (22R):
Pierwotne:

Sugestie? Myślę, że zacznę od dodania radiatora pod kluczami, a potem chyba będę rezystory bramkowe dobierać, ale nie wiem... jeszcze nie miałem półmostka który by się tak szybko grzał.
PS: lepsze IGBT (te od loneoceans co on użył w swojej SSTC) już w drodze.
PS2: ten przebieg bramkowy sugeruje, że rezystor jest za duży? Dałem 12 ohm zamiast 22 i jest chyba trochę lepiej, ale dalej nieidealnie.
EDIT: Przebieg przy rezystorze bramowym 12R wydaje się lepszy. Dodałem radiator i pastę i się zdaje, że mniej grzeje całość

Ciągle jest te zbocze takie ukośne, więc dalej za duża rezystancja?
Próbuję 5.6R.
BRAMKOWY 5.6R:

I na pierwotnym (bardzo skacze, to przez brak elektrolitu? Muszę triggerem delikatnie kręcić by złapać synchronizację):

Ten pik mnie niepokoi, można policzyć po kratkach jaki jest duży, ale ja nie wiem, jakiej wysokości piki są dopuszczalne?
Próbować z tym IGBT w bieżącej konfiguracji na 230V?