Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 24 sty 2018, 00:33

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

PostNapisane: 24 maja 2013, 21:52 
Dołączył(a): 24.05.2013
Posty: 4
Lokalizacja: Gdańsk/Karwieńskie Błota II
Witajcie
Zainteresowałem się ostatnio tematyką hv i wpadłem na pomysł zbudowania SSTC.
Rozpocząłem już pracę nad schematami i mam wielką prośbę o sprawdzenie schematów
Z góry wielkie dzięki

https://www.dropbox.com/sh/w6gfwhkrm4txc98/cIIcn80pjc?v=0mcns




Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2013, 22:02 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Witamy na forum.

Część sterownika i mostka OK, jedynie w sterowniku rezystor R3 zastąp zworą i wejście 13 układu 74HC14 podciągnij do zasilania rezystorem 1M. Rezystor bramkowy R2 na wejściu wyzwalania daj większy jeśli twój interrupter ma tam podawać 12V.

PS. Zdjęcia polecam wrzucać jako załączniki, wtedy nie zginą.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2013, 22:21 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Nie wiedzieć czemu wszyscy zapominają o rezystorze do masy w sterowniku przy Q1 a przecież ten punkt będzie ściągał zakłócenia jak magnes gwoździe


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2013, 22:22 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Na bramce Q1?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2013, 22:40 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
a nom :)


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2013, 22:52 
Dołączył(a): 24.05.2013
Posty: 4
Lokalizacja: Gdańsk/Karwieńskie Błota II
A o jakiej wartości miałby być ten rezystor?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2013, 22:56 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
100k będzie dobry.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2013, 23:09 
Dołączył(a): 24.05.2013
Posty: 4
Lokalizacja: Gdańsk/Karwieńskie Błota II
Poprawiłem schemat sterownika tak będzie dobrze?
https://www.dropbox.com/sh/w6gfwhkrm4txc98/cIIcn80pjc?v=0mcns#f:Driver-1%20(2).bmp


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2013, 23:24 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Tak.


Góra
   
 

PostNapisane: 25 maja 2013, 07:01 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Dla wszelkiego spokoju możesz również dodać rezystor na wyjściu emiterów w intku (przed R1) bo na stan obecny masz otwartą pętle która się zamyka jedynie przy sterowniku SSTC. Z czasem zapomnisz o tym fakcie i powstanie zdziwienie ("nie działa :)")
1k do 10k pomiędzy emiterami a masą układu


Góra
   
 

PostNapisane: 25 maja 2013, 10:47 
Dołączył(a): 24.05.2013
Posty: 4
Lokalizacja: Gdańsk/Karwieńskie Błota II
Ok
Zastanawiałem się nad uzwojeniem wtórnym znalazłem ostatnio drut 0.21mm czy da radę użyć go do nawinięcia tegoż uzwojenia?
Jaka średnica byłaby optymalna 110mm czy 160mm i jaki stosunek długości do średnicy?


Góra
   
 

PostNapisane: 25 maja 2013, 11:37 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Jak dla mnie 110 gdyż 160 nawijałem chcąc uzyskać większe sprzężenie uzwojeń ale do tego mowie od razu są potrzebne tranzystory o dość sporym prądzie. Co do drutu to tak 0.21 jest dobry biorąc podkuwkę fakt ze będziesz pracował w trybie przerywanym.
Stosunek średnicy według starych zasad 1:3 ale i tu można było by dyskutować... Większość z nas przypuszczam ze będzie miała deczko inne zdanie a to dlatego że zwykle zaczynamy od założeń konstrukcyjnych/projektowych (co chcemy osiągnąć)

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO