Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 21:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

PostNapisane: 13 lut 2012, 15:38 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Nie tak dawno zabrnąłem na te forum w poszukiwaniu wiedzy rad i wsparcia ponieważ wpadł mi do głowy szalony pomysł budowy generatora tesli. Na początku kombinowałem z standardową konstrukcją jednak za waszymi radami szczególnie Dżejwor'a (dla którego ukłony i podziękowania) wybór pad na cewkę półprzewodnikową. Jeśli ktoś ma podobne rozterki co wybrać na początek to może ośmielę się przedstawić argumenty które mnie przekonały. Na starcie warto przeanalizować swoją wiedzę i koszty. A te są naprawdę nie małe przy większych projektach. Dżejwor w swojej największej konstrukcji (którą chwali się na forum ;-) ) używa tranzystorów które dają radę z 200A gdzie koszt takiego maleństwa waha się w granicach 200zł. Więc jeśli kupimy sobie 4 sztuki do falownika i upalimy dwa na starcie (przez omyłkę albo niewiedzę )nie będzie nam miło. W swojej konstrukcji zacząłem od projektowania falownika. Problem niestety jest z częściami. Ciężko znaleźć komplet w jednym sklepie. A zamawiać specjalnie np. kondesataror za 5zł + 15 zł (przesyłka ) nie uśmiecha mi się zbytnio . Kombinowałem więc żeby dobrać coś co znajdę w jednym miejscu. Moja aktualna koncepcia opiera się o sklep: http://www.soltronik.pl/ i jest to konfiguracja:

- IRFP460 500V 25A 0.27R tranzystor N-Channel
- dioda prostownicza - STTA506F 600V,5A,20nS
- BYV133 2xSB-D 45V,20A dioda schottky
- 18V,1.3W dioda zenera

Mam jednak problem z kondensatorami. Szukam 10uF oraz 2000uF na napięcie 400V. I niestety chyba będę musiał kombinować.

Prosił bym was o radę co myślicie o tym komplecie. Powiedzcie również jakie "kondy" najlepiej zastosować, może macie namiar na sklep?
Ewentualnie może ktoś ma namiar na sklep gdzie kupię wszystko nie koniecznie taką konfigurację?


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2012, 19:20 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Jeśli chodzi o tranzystory i diody (byle nie prostownicze i zenera ; )) to spróbuj zamówić sample na Vishay.com, osobiście kupowałem tam bardzo dawno temu i nie wiem jak jest obecnie z przesyłką do Polski.

Rdzeń do GDT można kupić na allegro po przystępnych cenach od użytkownika: http://allegro.pl/show_user.php?uid=1929816

A co do kondensatorów, do czego potrzebujesz akurat takich?


Góra
   
 

PostNapisane: 13 lut 2012, 21:06 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Prawie wszystkie elementy kupisz w TME.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lut 2012, 14:02 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
O rzeczywiście tan sklep www.tme.eu to prawdziwe cudo. Co do kondensatorów potrzebuje ich do pełnego mostka. Tyle że teraz jak tak patrze to morze z wartościami rzeczywiście przesadziłem. Co myślicie o tych

MC22-470N
MC27-1u


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lut 2012, 14:15 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
To są kondensatory poliestrowe, szukaj polipropylenowych impulsowych np. wimy MKP10 albo FKP1.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lut 2012, 14:46 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Szukaj kondensatorów o pojemności 220nF na napięcie 1000V DC (razem 6sztuk). WIMA MKP10. Coś koło 3zł kosztuje szt.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lut 2012, 14:56 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Ze względów estetycznych wolał bym uniknąć lutowania 4 kondensatorów. Podobnież zastosowanie jednego większego nie obniża ani podwyższa osiągów tesli. Wybór więc pada na te:

MKP10-1U/1K (1000nF 1kV)

Zabieram się za projekt schematu.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lut 2012, 15:50 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Jeśli chcesz stosować jeden, to musisz mieć pewność, że wytrzyma prądy panujące w obwodzie inaczej będą się one grzały lub zostaną uszkodzone. Nie znam jednak parametrów MKP10, a w praktyce stosowałem je tylko do małej półmostkowej i nie było problemów. Przy pełnym mostku i podobnym obciążeniu moc jest 4 krotnie większa, więc musisz wziąć to pod uwagę.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 lut 2012, 15:58 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
nie kierował bym się estetykom w osiągach a na bezawaryjność i stabilność pracy to bardzo ważna rzecz HVMAN dobrze Ci doradza ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 17 mar 2012, 22:27 
Dołączył(a): 17.03.2012
Posty: 7
Witam.
Mam pytanie związane z samplami z Vishay. Jak wypełnić formularz rejestracji, żeby przysłali? Głównie chodzi mi o pole firma w rejestracji, Estimated Annual Use i tytuł projektu w oknie zamawiania sampli. Nazwę firmy jakąś zmyśloną 'trochę elektroniczną' czy jak? A tytuł projektu? Mógłby ktoś napisać jak to zrobił? Chcę zamówić tam mosfety


Góra
   
 

PostNapisane: 17 mar 2012, 22:47 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Witamy na forum!

Niestety z Vishayem ostatnio ciężko jeśli chodzi o sample. Ale możesz próbować oczywiście.

Co do danych, potrzebujesz firmowy adres e-mail bądź uczelniany. Firmę/uczelnie wtedy wpisujesz by była podobna do tego adresu - to uwiarygadnia. Estimated Annual Use - tu podajesz liczbę sztuk, które ewentualnie zakupisz w Vishay jak zakończysz z sukcesem projekt ; ) Im więcej tym większe prawdopodobieństwo, że wyślą sample. Tytuł projektu to już dowolny.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 mar 2012, 22:56 
Dołączył(a): 17.03.2012
Posty: 7
Hmmm...
Mógłbym ewentualnie spróbować załatwić w mojej szkole, żeby zamówienie poszło z danymi szkoły. Wtedy powinni też chyba inaczej spojrzeć na zamówienie.

Edycja,
Znacie może jakieś fajne książki na temat TC?


Góra
   
 

PostNapisane: 17 mar 2012, 23:29 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
viewtopic.php?f=33&t=196 mamy tu jedną książkę.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO