Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 21:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

PostNapisane: 23 lis 2010, 18:25 
Dołączył(a): 23.11.2010
Posty: 2
Witajcie, nazywam się Janek.
Chciałbym zbudować prostą SSTC
W tym Projekcie bazowałem się (przerysowałem :? ) na schemacie c4r0.
I mam kilka pytań :
czy wtórne mogę nawinąć na rurę 110mm o wysokości 220mm drutem 0.3mm??
a wtórne na pierwotnym z jakąś warstwą izolacyjną??
nie mam oscyloskopu (te ceny) dam rade??
czy zasilanie z trafa 30v 700VA może być??
to na razie tyle dziękuje wszystkim z góry


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:11 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Cześć Janek, przed budową odsyłam do pierwszego tematu w tym dziale: viewtopic.php?f=6&t=54

Mówisz 30V a wyjściu ? To za mało potrzebne jest około 230V sieciowego czyli prosto z gniazdka ;) Da rade bez oscyloskopu z tym że będzie trochę trudniej. Nie rozumiem pytania odnośnie nawinięcia wtórnego na pierwotnym , wytłumacz co masz na myśli. Co do samego wtórnego i przekroju druta: tak.

Pozdrawiam.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:22 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Nie nie można zwiększyć średnicy drutu do 0.3mm gdyż bardzo wzrośnie rezonansowa - nie polecam zabaw z wysokimi rezonansowymi początkującym do tego bez oscylowkopu. Trafo ci nie potrzebne acz przyda się na etapie uruchamiania.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:30 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
ale F res przy tych parametrach to około 430khz to jest aż taki drastyczny wzrost częstotliwości ?
dla porównania przy średnicy drutu 0.22 to około 311khz


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:34 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Drastyczny by był jak by przeskoczyło o wartość przynajmniej dwa razy większą :D Nie liczyłem jaka to będzie f i czy na pewno 430KHz ale jeżeli coś do 0.5MHz to spokojnie można ruszać. Ba nawet lepiej, ciszej pracować będzie przy modulacji audio a nośną pociągnąć będzie można do 100-200KHz :D:D



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:34 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
W przypadku sterowania mosfetów wzrost częstotliwości o 120kHz to JEST dużo. Zwałszcza że drut powinien być 0.18 a nie 0.22mm ...


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:38 
A po kiego wam potrzebny jest oscyloskop do budowy SSTC ? Wystarczy poczytać na forach tematy związane z tym modelem cewki i wszystko będzie wiadomo co i jak zrobić.


Góra
  
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:40 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Zawsze lepiej obejrzeć co w bramkach piszczy niż potem sie zastanawiać czemu wyparowało ale zgadzam się całkowicie ze da się uruchomić bez oscyloskopu niemniej jednak nie polecam manipulowania częstotliwością rezonansową za bardzo jeżeli nie mamy możliwości skorzystania z oscyloskopu.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:43 
Dżejwor napisał(a):
Zawsze lepiej obejrzeć co w bramkach piszczy niż potem sie zastanawiać czemu wyparowało ale zgadzam się całkowicie ze da się uruchomić bez oscyloskopu niemniej jednak nie polecam manipulowania częstotliwością rezonansową za bardzo jeżeli nie mamy możliwości skorzystania z oscyloskopu.

A ja myślę ,że jest możliwość regulowania częstotliwością i wypełnieniem oczywiście gdy tesla jest odłączona od sieci.


Góra
  
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:58 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Chyba nie rozumiesz o co chodzi szkielet. Mianowicie mowa jest o częstotliwości rezonansowej uzwojenia wtórego a nie o interrupter czy sztywny generator. Co do sztywnego generatora i przestrajania częstotliwości na pierwotnym uzwojeniu wydaje mi się że nie trzeba tego ustrojstwa odłączać aby coś wyregulować bo przecież to nie pracuje w rezonansie!- uzwojenie pierwotne. Regulacja wypełnienia przy mostkach H i GDT to raczej średni pomysł :D Nie pamiętam już czy kiedyś o tym pisałem, ale zmienia się amplituda a drivery GDT rozgrzewają się aż do spalenia :P



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 22:27 
Dołączył(a): 23.11.2010
Posty: 2
z tym pierwotnym to chodzi aby nawinąć tak jak c4r0 czyli bez drugiej rury
z tym drutem trochu szkoda (za wysoka rezonansowa) bo te cieńsze druty kosztują dużo więcej
#edit
jeszcze trochę i będzie (WIP) :D
Jedna bardzo ważna rzecz uziemienie wtórnego czy mogę to dać do bolca gdy mam w domu zerowanie


Ostatnio edytowano 26 lis 2010, 20:56 przez brad12, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 22:45 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Ja miałem - i mam duże problemy z przebiciami wtórne pierwotne, nawijania pierwotnego na wtórnym nie polecam. Możesz spróbować nawinąć pierwotne pod wtórnym na tej samej rurce będziesz miał mniejsze sprzężenie i teoretycznie mniej problemów z przebiciami. Miałem to sprawdzić dawno temu ale ostatecznie do tego nie doszło bo zabrałem sie za DRSSTC jedno drugie trzecie i zarzuciłem dalsze badania nad SSTC ;)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO