Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 cze 2018, 05:14

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

 Tytuł: Moja Tesla.
PostNapisane: 19 gru 2015, 15:18 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 47
Witajcie.
Właśnie buduję swoją drugą już cewkę. Pierwsza była niestety niewypałem.
Całość opieram o te schematy:
http://obrazki.elektroda.pl/2420444200_1439633754.gif
http://obrazki.elektroda.pl/3340090600_1439719092.png
Jako kluczy użyję tranzystorów SiHG30N60E. Zaprojektowałem już pierwszą płytkę - zdjęcie poniżej.
Płytki zamówię przez internet, ale to jak już będę miał zaprojektowane wszystkie 3 (ta co mam, sekcja zasilania i sekcja klucza). Będę wrzucał tu swoje postępy.

Teraz mam pytanie - klucze wymagają dobrego chłodzenia. Czy mogę wykorzystać to: https://www.google.pl/search?q=cooler+e+6700&safe=off&espv=2&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjrnICbpePJAhXFiRoKHbbwCWQQ_AUIBygB&biw=1440&bih=775 ? Przewiew zapewni wentylator 90mm coolera oraz 120mm w obudowie.

Całość zmontuje w obudowie zasilacza ATX. Wszystko pomaluję na czarny mat, żeby nie rzucało się w oczy w ciemności.
Pozdrawiam.

Ważna uwaga. Projektując płytkę zapomniałem o kondensatorze na GTD z drugiego schematu. Cóż... dam go przy tranzystorach.
Jeżeli ktoś chce wykorzystać layout płytek które zaprojektuję, to brać i nie pytać. Naturalnie z uwzględnieniem autorstwa :P





#Kraniec_Internetów na Elektroda.pl
Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 19 gru 2015, 16:08 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Na schemacie mostka nie ma rezystorów bramkowych, uwzględniłeś je w projekcie końcowym? Są niezbędne, chyba pisałem Ci już na elektrodzie o tym.

Jak masz zamiar zamontować cztery klucze na tym radiatorze? :P



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 19 gru 2015, 16:34 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 47
Pamiętam, pamiętam.
Uciąłem finy do montowania radiatora. Do pozostałych otworków przykręcę aluminiową płytkę która będzie dociskana do miedzianego rdzenia radiatora. Ew. mam jeszcze pastę termoprzewodzącą na CPU. W tej płytcę wywiercę otworki i przykręcę tranzystory. 2 w jedna stronę, 2 w drugą. Radiator do płytki przykręcony nie będzie - 12 nóżek tranzystorów powinno go solidnie utrzymać na miejscu.



#Kraniec_Internetów na Elektroda.pl


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 19 gru 2015, 16:39 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Pasta pod kluczami to absolutna konieczność. A jeżeli mają być na tym samym radiatorze także podkładki.

Obawiam się że takie rozwiązanie może średnio odprowadzać ciepło z kluczy. Generalnie dobrym pomysłem byłoby użycie dwóch "kostkowych" coolerów, po jednym na parę. Miałbyś optymalny kontakt termiczny, jak i odprowadzanie ciepła.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 19 gru 2015, 16:46 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 47
Pasta pod kluczami? W sensie między kluczami a "aluminiową blaszką"? Pasta i podkładki jednocześnie? Pierwszy raz się z tym spotykam.
To może termopad?
Czym jest kostkowy cooler? Bo internet milczy na ten temat.



#Kraniec_Internetów na Elektroda.pl


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 19 gru 2015, 16:51 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Witaj na forum!

wesolyyyy napisał(a):
Ważna uwaga. Projektując płytkę zapomniałem o kondensatorze na GTD z drugiego schematu. Cóż... dam go przy tranzystorach.
Jeżeli ktoś chce wykorzystać layout płytek które zaprojektuję, to brać i nie pytać. Naturalnie z uwzględnieniem autorstwa :P


Początkowo chciałem użyć tego Twojego layoutu ale potem zrobił swój, mniejszy, tyle, że nie zmieścił się jeden z tantalów. Nie wiem na ile to będzie problematyczne (co najwyżej się go dolutuje od spodu) dopóki nie przyjdzie oscyloskop i nie odpalę całości, no ale w każdym razie masz:
Obrazek

Jesteś pewien, że chcesz zaczynać od pełnego mostku?

NewYuriSSTCDriver.zip [692.94 KiB]
Pobrane 188 razy

Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 19 gru 2015, 16:58 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Taki jak stare coolery AMD, gdzie radiator to kostka z płaską podstawą. Są po prostu bardziej praktyczne.



Teoretycznie pod silikonowymi podkładkami nie trzeba stosować pasty, ale w praktyce lepiej ją dać przy takich ilościach ciepła, niska rezystancja termiczna jest krytyczna. Klucze będą miały sporo ciepła do odprowadzania. ;) Przy podkładkach mikowych/ceramicznych, a także przy bezpośrednim połączeniu dwóch kawałków metalu jest to niezbędne.

Przy napięciach sieci zdarzało się że silikonowe podkładki dostawały przebicia, to na marginesie. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 19 gru 2015, 17:27 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 47
Procesor z którym dawano ten cooler miał TDP 100W. Na kluczach wydzieli się dużo więcej?
Teoretycznie mogę zeszlifować cooler tak, by część miedziana była na równo z resztą.

IRFP460:
Dam radę :P



#Kraniec_Internetów na Elektroda.pl


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 19 gru 2015, 17:35 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Może być w tych okolicach, może nawet więcej. Zależy od prądu i częstotliwości. Ale inna kwestia to zapewnienie odpowiedniego kontaktu termicznego. ;) Jeżeli aluminiowa płytka będzie gruba to może i da radę, ale nie jest to pewne rozwiązanie.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 19 gru 2015, 17:36 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 179
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Do podkładek sylikonowych nie trzeba dawać pasty, a jeśli nawet to dużo to nie da. Lepiej zastosować podkładki mikowe i pastę, lub jeszcze lepsza opcja to są podkładki ceramiczne.


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 19 gru 2015, 22:28 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 47
d3211 napisał(a):
jeszcze lepsza opcja to są podkładki ceramiczne.

I te kupie.
Jak już wspomniałem - zeszlifuje to na płasko.
EDIT:
Jednak nie zeszlifuję - dużo to nie da. Na szczęście te coolery są po 10 pln.



#Kraniec_Internetów na Elektroda.pl


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 27 gru 2015, 21:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 47
Piszę tu, bo na elektrodzie coś konta się zablokowały (moje i 2 kolegów).
Mam mostek:

Trochę namieszane kosztem krótkich połączeń.






#Kraniec_Internetów na Elektroda.pl
Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 27 gru 2015, 22:26 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Jak Ty niby te MOSFETy na radiatorze/coolerze zamontujesz? Niezbyt to sobie wyobrażam, dziwny layout, możesz wytłumaczyć?
Zwlaszcza, ze niedługo będę sam robił ten sam pełny mostek...


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 27 gru 2015, 23:02 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 47
Naturalnie. Widzisz, wszystkie elementy, które mają płytkę do przykręcenia radiatora wygnę (będą poziomo) i przymocuję do jednego dużego radiatora przez podkładki.



#Kraniec_Internetów na Elektroda.pl


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 27 gru 2015, 23:10 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 47
Zauważyłem pewien błąd - już poprawiłem. Patrz niżej.
Żółte to elementy które trzeba chłodzić w ich zamierzonym położeniu. Czerwone to radiator. Białe to transformator GDT.






#Kraniec_Internetów na Elektroda.pl
Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 27 gru 2015, 23:47 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
W mojej opinii to bardzo masz namieszane. Chciałbym zobaczyć to jak już wykonsz płytkę.
Ja raczej inaczej ustawię elementy... ale za projektowanie layouta będę się dopiero brać.
Na forum ktoś tu wrzucał pliki eagla pełnego mostka - widziałeś?
Jak masz, to możesz wrzucić źródła eagla (schemat) bo użyję chyba tych samych elementów.

Skąd zamawiałeś kondensatory 2.2uF (te dwa) i 220nF (te pięć) do mostka? Ich mi brakuje, resztę elementów mostka mam, zamierzam je zamówić i też będę wytrawiać i lutować.

Mam na oku takie:
Cytuj:
Kondensator MKP4 WIMA
2.2uF 400V 5%

A te drugie (co jest ich pięć):

Cytuj:
KONDENSATOR WIMA
220nF 400V MKS4

Ale to MKP4 i MKS4 a to pewnie ma znaczenie...


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 28 gru 2015, 01:01 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Można kupić chociażby na tme.eu.

I kupuj MKP10. MKS to poliestrowe, w ogóle nie nadają się do obwodów impulsowych mocy. MKP4 też nie są dostosowane do pracy w obwodach mocy i raczej nie starczą.

@wesoły: ten layout jest mocno przekombinowany i bardzo nieoptymalny. Twoja metoda prowadzenia krótkich połączeń nie jest zbyt efektywna...



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 28 gru 2015, 11:43 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 47
Wszystko z tme - kopiujesz oznaczenie ze schematu i wklejasz do wyszukiwarki tme.
Yuri: W miejscu, gdzie mają być krótkie połączenia, starałem się takie zrobić. Reszta opcjonalnie.
Spróbuję jeszcze raz.
Mam transformator ERL-35-05. Uzwojenia powinny się zmieścić.
Kto wpadł na pomysł zablokowania plików .sch na Tym forum?

Mostek.rar [13.94 KiB]
Pobrane 178 razy




#Kraniec_Internetów na Elektroda.pl
Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 28 gru 2015, 11:58 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Chcesz tego użyć jako transformator bramkowy? Średnio to widzę

GDT lepiej wykonać samemu.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

 Tytuł: Re: Moja Tesla.
PostNapisane: 28 gru 2015, 12:18 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 19.12.2015
Posty: 47
Sam rdzeń. Jak mam to rozebrać? Bo gotowanie nie pomaga...



#Kraniec_Internetów na Elektroda.pl


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO