Temat trochę wałkowany na forum, i w moim temacie i nie tylko, ale w skrócie to radzę zrobić SSTC wedle tego schematu:
I półmostek:
http://obrazki.elektroda.pl/8206586900_1360341264.jpgTylko tu jeszcze diody shottky domykające równolegle do rezystorów bramkowych.
Grzegorzm2121 napisał(a):
Schematy niepełne, brakuje diod shottky, i tych przy od bramek, i tych od blokowania pasożytniczych diód.
Problemem dla mnie jest to ,że w każdym projekcie jest to samo lecz zmieniają się drivery do GTD. Chciałbym kupić 2*TD4421 w obudowie z radiatorem. Czy to starczy? W jednym
TC4422 i TC4421 (odwracający i nie).
Z GTD też mam problem: w domu mam kilka które by mogły zadziałać lecz nie chcę ryzykować spaleniem drivera lub mosfetów. Jest może na TME jakiś rdzeń na GDT?
Tak, ja zamawiałem z TME rdzeń TN32/19/13-3E25 (chyba ten).
Pozostała jeszcze kwestia drutu do wtórnego i zasilania półmostka.
Mogę wykorzystać drut z wtórnego MOT'a?
I go odwiniesz bez żadnych uszkodzeń? Jakoś tego nie widzę.
Ściągnij stąd Tesla Coil Designer:
http://teslacoil.republika.pl/Jeśli chcesz w miarę bezstresowo uruchamiać to zrób takie wtórne by było mniej niż 200kHz. Np. drutem 0.17mm na rurze PCV o średnicy 11cm na wysokosci 25cm. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że miałem na początku wtórne nawinięte drutem większej średnicy i było o wiele gorzej (im większa częstotliwość rezonansowa tym trudniej o dobre przebiegi), dopiero potem nawinąłem lepsze...
Cewki jak na razie nie chcę uruchamiać na pełnym sieciowym tylko na 50-70V
Jak zrobisz dobrze (nie zasilisz z chińskiego trafka logiki, dasz kondensatory 100nF, tantalowe przed drivery MOSFET, i nie zaszalejesz ze ścieżkami i długoscią przewodów (ma być do minimum) to z kopa pójdzie na 230V (u mnie poszło).
Jakie kondy by się tu nadawały?
Najlepsze chyba WIMA MKP10
Jak się zdecydujesz na schematy które dałem na górze, to mam projekty PCB w Eaglu dla:
- zasilacza 5/12/15V
- płytki drivera (dość mała wyszła i ciężko lutować, ale u mnie się sprawdza)
- półmostka (dwie wersje mam, nie są pewnie najlepsze te płytki ale u mnie działają a nikt z ekspertów nie chce doradzić co polepszyć w prowadzeniu ścieżek)
I mogę Ci udostępnić.
Masz dostęp do oscyloskopu?