Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 cze 2018, 05:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

PostNapisane: 25 mar 2016, 17:03 
Dołączył(a): 16.01.2016
Posty: 49
Witam. Dzisiaj nareszcie uzyskałem odpowiednią kwotę aby stworzyć moją pierwszą tc.

Chciałbym się wzorować na którejś z tesli steva.
http://www.stevehv.4hv.org/SSTC5.htm
http://www.stevehv.4hv.org/SSTC1.htm

Problemem dla mnie jest to ,że w każdym projekcie jest to samo lecz zmieniają się drivery do GTD. Chciałbym kupić 2*TD4421 w obudowie z radiatorem. Czy to starczy? W jednym używa ich 4 a w innym 2 w scalakach.

Ja bym chciał kupić oczywiście najtańszy driver. Jak na razie na półmostek.
Może wystarczy TD4420?

Co do kondensatorów w półmostku to chyba te?

http://www.tme.eu/pl/details/mkp4-680n_ ... 06b00kssd/

Z GTD też mam problem: w domu mam kilka które by mogły zadziałać lecz nie chcę ryzykować spaleniem drivera lub mosfetów. Jest może na TME jakiś rdzeń na GDT?

Diody zastępcze to MUR1560 a blokujące te w mosfetach: 1N5822

Pozostała jeszcze kwestia drutu do wtórnego i zasilania półmostka.
Mogę wykorzystać drut z wtórnego MOT'a?

Cewki jak na razie nie chcę uruchamiać na pełnym sieciowym tylko na 50-70V
Jakie kondy by się tu nadawały?


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2016, 20:02 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Temat trochę wałkowany na forum, i w moim temacie i nie tylko, ale w skrócie to radzę zrobić SSTC wedle tego schematu:

Obrazek
I półmostek:
http://obrazki.elektroda.pl/8206586900_1360341264.jpg
Tylko tu jeszcze diody shottky domykające równolegle do rezystorów bramkowych.

Grzegorzm2121 napisał(a):
Chciałbym się wzorować na którejś z tesli steva.
http://www.stevehv.4hv.org/SSTC5.htm
http://www.stevehv.4hv.org/SSTC1.htm

Schematy niepełne, brakuje diod shottky, i tych przy od bramek, i tych od blokowania pasożytniczych diód.

Grzegorzm2121 napisał(a):
Problemem dla mnie jest to ,że w każdym projekcie jest to samo lecz zmieniają się drivery do GTD. Chciałbym kupić 2*TD4421 w obudowie z radiatorem. Czy to starczy? W jednym

TC4422 i TC4421 (odwracający i nie).


Grzegorzm2121 napisał(a):
Z GTD też mam problem: w domu mam kilka które by mogły zadziałać lecz nie chcę ryzykować spaleniem drivera lub mosfetów. Jest może na TME jakiś rdzeń na GDT?

Tak, ja zamawiałem z TME rdzeń TN32/19/13-3E25 (chyba ten).

Grzegorzm2121 napisał(a):
Pozostała jeszcze kwestia drutu do wtórnego i zasilania półmostka.
Mogę wykorzystać drut z wtórnego MOT'a?

I go odwiniesz bez żadnych uszkodzeń? Jakoś tego nie widzę.

Ściągnij stąd Tesla Coil Designer:
http://teslacoil.republika.pl/
Jeśli chcesz w miarę bezstresowo uruchamiać to zrób takie wtórne by było mniej niż 200kHz. Np. drutem 0.17mm na rurze PCV o średnicy 11cm na wysokosci 25cm. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że miałem na początku wtórne nawinięte drutem większej średnicy i było o wiele gorzej (im większa częstotliwość rezonansowa tym trudniej o dobre przebiegi), dopiero potem nawinąłem lepsze...

Grzegorzm2121 napisał(a):
Cewki jak na razie nie chcę uruchamiać na pełnym sieciowym tylko na 50-70V

Jak zrobisz dobrze (nie zasilisz z chińskiego trafka logiki, dasz kondensatory 100nF, tantalowe przed drivery MOSFET, i nie zaszalejesz ze ścieżkami i długoscią przewodów (ma być do minimum) to z kopa pójdzie na 230V (u mnie poszło).

Grzegorzm2121 napisał(a):
Jakie kondy by się tu nadawały?

Najlepsze chyba WIMA MKP10

Jak się zdecydujesz na schematy które dałem na górze, to mam projekty PCB w Eaglu dla:
- zasilacza 5/12/15V
- płytki drivera (dość mała wyszła i ciężko lutować, ale u mnie się sprawdza)
- półmostka (dwie wersje mam, nie są pewnie najlepsze te płytki ale u mnie działają a nikt z ekspertów nie chce doradzić co polepszyć w prowadzeniu ścieżek)
I mogę Ci udostępnić.


Masz dostęp do oscyloskopu?


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2016, 22:43 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Osobiście polecam layout sterownika i zasilacza od IRFP460 . Używam go w mojej sstc, działa jak należy i jest świetnie kompaktowy. Wydaje mi się że nic lepszego nie znajdziesz. Możesz do niego dodać ewentualnie przy wyjściu z ne555 Gold piny żeby móc włączać tryb cw przez odcięcie intka.

Co do drutu na wtórne to jest pewien allegrowicz, który sprzedaje i drut i rdzenie GDT z materiału 3e25 takie jakie bedzisz potrzebował, tylko wybierz odpowiedni rozmiar. Lub ewentualnie jeśli jesteś z Podkarpacia to mam rolkę drutu 0,18 i rdzenie na stanie.

Tc4422/1 można kupić na allegro 5 zł sztuka, najlepiej wziąć dwa komplety, bo czasem może być tak że je zjarasz.

Fajny projekt na półmostek jest od c4r0, link znajdziesz w moim temacie w tym dziale. U mnie się sprawdza, tylko musisz go sobie jakoś wydrukować i zrobić ścieżki tak żeby pasowały tam irfy460. Są w nim diody mur860 i 1N5822. Masz też projekty od IRFa, nie testowałem, ale jak dla mnie wyglądają bardzo fajnie :-)

A kondensatory to obowiązkowo WIMA MKP10 jak pisał IRF i chyba wszyscy na tym forum :-D Ja używam 1uF, a jakie Ty IRF?

No i właśnie bez oscyloskopu możesz tak jak ja to zrobiłem, spalić około 50 zł przez błądzenie w ciemno.

Ja to że chcesz odpalać na napięcie 50-70 V, chyba źle zrozumiałem. Jak masz robić to zrób od razu tak żeby było na sieciowe. Jeśli przebiegi bedzisz miał dobre to sieciowe i ogień :-D




Góra
   
 

PostNapisane: 26 mar 2016, 00:32 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Jak zdaje się kiedyś już Ci pisałem - GDT tylko na kupnym rdzeniu. Większość z demontażu to proszkowe które totalnie się nie nadają, losowe ferryty o bliżej nieokreślonych parametrach też są zawodne. To tylko kilka zł a oszczędzi Ci nerwów. ;)

Zamiast pary driver odwracający/nieodwracający można użyć dwóch takich samych i jeden podłączyć przez negator (74HC14 chociażby), ale to wprowadzi delikatne niedopasowanie sterowania GDT wynikające z latencji wprowadzonej przez bramkę. Jak istotna jest to różnica? Nie sprawdzałem w praktyce, jednak w przypadku SSTC nie powinna stanowić problemu.

TC4420/9 powinny wystarczyć, ale jako że będą się tu zmagać ze znacznymi transjentami i dodatkowym obciążeniem jakim jest GDT, a także uwzględniając ewentualność przyszłej rozbudowy do pełnego mostka, nie żałowałbym i brał TC4421/2.

MKP4 nie są przeznaczone do pracy z dużymi mocami, MKP10 jeśli już.

Na marginesie - MKP10 to nie jedyne dobre (chociaż ich jakość jest rewelacyjna) ani najlepsze kondensatory. Zwyczajnie łatwo je polecić jako konkretny model, do tego oferują świetny stosunek cena/jakość. ;)

Cytuj:
Osobiście polecam layout sterownika i zasilacza od IRFP460 . Używam go w mojej sstc, działa jak należy i jest świetnie kompaktowy. Wydaje mi się że nic lepszego nie znajdziesz.


Może być, ale nie przesadzajmy. :P Temu layoutowi daleko do optymalnego, samo ograniczanie się do jednowarstwowej płytki wymusza mnóstwo kompromisów... Jednak póki nie będziesz go żyłował (praca z wysokimi frez i inne wyzwanie) powinien dawać radę.

IRFP460 napisał(a):
półmostka (dwie wersje mam, nie są pewnie najlepsze te płytki ale u mnie działają a nikt z ekspertów nie chce doradzić co polepszyć w prowadzeniu ścieżek)


Ciężko radzić, bo to nie po prostu kwestia prowadzenia ścieżek, ale podejścia, umiejętności, wyobraźni... Nie da się tego opisać w paru słowach.


O reszcie zostało w skrócie powiedziane... Co do drutu z MOT-a, nie sądzę żebyś dał radę rozwinąć ten blok kleju bez niszczenia emalii ani żeby Ci go wystarczyło. Ogólnie nie polecam drutu z odzysku, nie ma co ryzykować defektów izolacji.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Ostatnio edytowano 1 kwi 2016, 11:42 przez Yuri, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 26 mar 2016, 11:48 
Dołączył(a): 16.01.2016
Posty: 49
Udało mi się odwinąć drut z MOTa bez szwanku ;) .
Problem stanowi ,że jest chyba za gruby.
Drut jest trochę drogi na TME 50zł za szpulę, jest może tańsza alternatywa?


Góra
   
 

PostNapisane: 26 mar 2016, 12:16 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Grzegorzm2121 napisał(a):
Udało mi się odwinąć drut z MOTa bez szwanku ;) .
Problem stanowi ,że jest chyba za gruby.
Drut jest trochę drogi na TME 50zł za szpulę, jest może tańsza alternatywa?


Na Allegro jest fi0.16mm -200g -1100m za 17 zł. Oblicz ile potrzebujesz tego drutu, ja z tego co pamiętam to kupowałem 2200m i zapłaciłem jakieś 45 zł, więc i tak wychodzi podobnie jak w TME.
Sprawdź, czy sprzedający nawinie całość na jednej szpuli, ale z reguły tak robią i jest ok.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 mar 2016, 17:01 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
http://www.extremeelectronics.co.uk/calculators/solenoid-inductance-calculator/
Tu możesz obliczyć f.rez i długość potrzebnego drutu.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 maja 2016, 16:56 
Dołączył(a): 16.01.2016
Posty: 49
Chciałbym przywrócić temat do życia. Mam okazję do zamówienia części potrzebnych do zbudowania cewki
(poprzednio przeliczyłem się i mi brakowało do jej budowy)
Więc postanowiłem ,że jak chcę uruchomić cewkę to muszę ją zbudować z dobrej jakości elementów bez kompromisów i bez taniochy

Co myślicie o cewce na szarej rurze (takiej jak na rynny) o wymiarach 7cm średnicy i 36cm wysokości (z odliczonymi złączami)? Na witrynie powyżej wyszło mi ,że przy drucie 0.16mm częstotliwość samorezonansu wychodzi ok. 230kHz z 600m drutu i 2700 zwojami.
Myślę ,że się nadaje.

Co do zakupu drutu to na tme znalazłem:
-0,15mm drut emaliowany 1500m z emalią poliuretanową za 33zł
lub 0,15mm 2x emaliowany 1500m z emalią poliamidoimidową za 43zł

http://www.tme.eu/pl/katalog/druty-nawo ... %3B&page=1

Jaki typ drutu wybrać?

Pozostałe elementy to
Drivery oczywiście TC4421AVAT i TC4422AVAT (ze względu na obudowę, osiągi)
Mosfety IRFP460
GTD TN32/19/13-3E25 jak polecał kolega
Kondy do półmostka: MKP10-1U/630 400VAC i 1uF

Coś jeszcze na pierwotne- Jaki kabel polecacie?
Trzeba już przy takiej cewce giąć miedziane rury czy jakieś grube kable starczą?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2016, 21:24 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
Raczej używa się zwykłego drutu i jest ok. Do tego weź pod uwagę to, że większa grubość emalii też wpłynie na ilość zwojów na długości rury.

Rura 7cm przejdzie, ale możesz też rozważyć 11 cm - będzie mniejsza f. rez. Chociaż te 230kHz co podałeś też byłoby w miarę ok. Do tego dasz torus i będzie jeszcze niższa, tak?

O jakiej rynnie Ty piszesz? Mam nadzieję, że nie o metalowej.

Pozostałe elementy ok - a pamiętasz o kondensatorach tantalowych pod drivery MOSFET (na napięcie conajmniej 25V) i o snubberze do półmostka?

Kabel na pierwotne to ja użyłem taki "ze sciany" zwykly, jedna gruba żyła w izolacji.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2016, 13:47 
Dołączył(a): 16.01.2016
Posty: 49
Oczywiście ,że nie metalowa :P chodzi mi o plastikową rurę taką co się używa do rynien.

Torus mam zamiar dać i to jeszcze bardziej zbije rezonansową więc jest ok.

A z resztą elementów to pamiętam. Jest to tania drobnica to problemu nie będzie.

Teraz tylko czekać na dotację i mogę zaczynać!
(Mam wystarczająco gotówki na jej zbudowanie lecz może ministerstwo edukacji mnie jeszcze wesprze i będę mógł kupić elementy na inne eksperymenty)


Góra
   
 

PostNapisane: 7 cze 2016, 10:21 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Drutu nawojowego szukaj w lokalnych sklepach, gdzie mogą Ci odliczyć ilość jakiej potrzebujesz - wyjdzie taniej. ;)

Wtórne przejdzie, ale generalnie robienie "długiego a cienkiego" rezonatora nie jest zalecane, lubi prowadzić do przebić itp. No i wychodzi duży. ;) Osobiście takim drutem nawijałbym uzwojenie długość 20cm na rurze Φ110mm (do kupienia w każdej hurtowni hydraulicznej, standardowa rura ściekowa). Przy cewkach większej mocy warto rozważyć większą średnicę drutu nawojowego.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO