Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 12 gru 2018, 15:01

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

PostNapisane: 28 lis 2011, 18:05 
Dołączył(a): 28.11.2011
Posty: 7
Witam, kilka dni temu wziąłem się za mój pierwszy projekt stworzenia cewki tesli, a więc doświadczenie w kwestii cewek mam zerowe (lecz nie HV, robiłem kilka projektów wcześniej). Układ stworzyłem według projektu ze strony http://skory.gylcomp.hu/tesla/mini_tesla2.html, wszystko było pięknie do momentu pierwszej próby uruchomienia, spalił się jeden tranzystor BUZ11 i napuchł elektrolit 1000 μF przy tranzystorze BD242C, dzisiaj wymieniłem uszkodzone elementy, próbowałem ponownie uruchomić całość, i znów nic, zero reakcji, prócz strasznego grzania się kabli doprowadzających prąd z prostownika samochodowego na 12v. Błędu doszukuję sie gdzieś przy montażu płytki, lecz najwyraźniej jestem ślepy bo takowego nie widzę. Proszę forumowiczów o wyrozumiałość i pomoc, poniżej zamieszczam zdjęcia. Pozdrawiam.


Komentarz: Zdjęcie układu



Komentarz: nawinięte wtórne

Góra
   
 

PostNapisane: 28 lis 2011, 18:47 
viewtopic.php?f=6&t=161 Widzę, że następnemu spodobała się OLTC. Poczytaj temat pod tym linkiem. jak na razie to Mania-c i ja złożyliśmy tą Teslę. Jakieś wysokie u ciebie to wtórne wyszło.


Góra
  
 

PostNapisane: 28 lis 2011, 19:02 
Dołączył(a): 28.11.2011
Posty: 7
Temat czytałem już wcześniej, w nadziei znalezienia rozwiązania. Sprawdziłem właśnie dwa irf3205, i mają przebicia między drenem a źródłem, wymienię i sprawdzę, może ruszy :) wtórne może się wydawać wysokie, ale to 50tka, więc może stąd taka dysproporcja, ma 29cm wysokości, nawijane na wyczucie że tak powiem


Ostatnio edytowano 28 lis 2011, 19:06 przez Squad, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 28 lis 2011, 19:04 
Może spróbuj usunąc ten żółty dławik. Możliwe że masz coś niepoprawnie wlutowane. Czy uzwojenie pierwotne jest poprawnie nawinięte?. Musisz poczekac aż Mania-c pojawi się na forum bo ja już zapomniałem co i jak tu działa. :D


Góra
  
 

PostNapisane: 28 lis 2011, 19:10 
Dołączył(a): 28.11.2011
Posty: 7
Pierwotne nawinięte poprawnie, tak jak mówiłem wcześniej,problem w tej chwili to chyba 2 spalone irfy. Zobaczymy jutro jak je wymienię ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 28 lis 2011, 19:13 
W twoim modelu można maksymalnie zasilac do 25V. a w mojej oltc to max 55V. jest jeszcze taka możliwośc, że musisz zamienic miejscami kable idące do uzw pierwotnego. mam na myśli te dwie żyłki, które podłączone są do tranzystorów irf3205.


Góra
  
 

PostNapisane: 28 lis 2011, 19:19 
Dołączył(a): 28.11.2011
Posty: 7
Widziałem, bardzo ładna tesla swoją drogą. Przekonstruuje ją jeśli raczy wogóle ruszyć, swoją drogą, masz może schemat samych ścieżek Twojej tesli, gotowych do wykonania płytki? Kiedyś może się przydać ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 28 lis 2011, 19:22 
ja markerem robiłem ścieżki a schematu dla termotransferu to nie mam.


Góra
  
 

PostNapisane: 28 lis 2011, 19:27 
Dołączył(a): 28.11.2011
Posty: 7
Szkoda, pliku w eaglu czy czymś podobnym też nie masz? Mówiąc o tej możliwości z zamieniem miejscami żyłek idących do pierwotnego miałeś na myśli wyjścia do pierwotnego będące podłączone teraz pod złącze ARK?


Góra
   
 

PostNapisane: 28 lis 2011, 19:29 
Squad napisał(a):
Szkoda, pliku w eaglu czy czymś podobnym też nie masz? Mówiąc o tej możliwości z zamieniem miejscami żyłek idących do pierwotnego miałeś na myśli wyjścia do pierwotnego będące podłączone teraz pod złącze ARK?

Tak. wystarczy miejscami zamienic dwie żyłki idące do irf3205.


Góra
  
 

PostNapisane: 29 lis 2011, 20:11 
Dołączył(a): 28.11.2011
Posty: 7
Wymieniłem irfy i okazało się że stare były dobre, jestem w kropce i nie mam pojęcia co skopałem, i jak to naprawić. Pomocy...


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lis 2011, 02:11 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
Witam
Jeśli dobrze widzę to brakuje podkładek izolacyjnych między tranzystorami i radiatorem.
(ostatnie zdjęcie w pierwszym poście)


Góra
   
 

PostNapisane: 30 lis 2011, 02:34 
R.M. napisał(a):
Witam
Jeśli dobrze widzę to brakuje podkładek izolacyjnych między tranzystorami i radiatorem.
(ostatnie zdjęcie w pierwszym poście)

Podkładki mikowe to jeszcze nie wszystko, ale gdzie są izolatory (takie białe) dla śrubek mocujących tranzystory?. Czyż by kolega umiałby je aż tak ukryc.


Góra
  
 

PostNapisane: 30 lis 2011, 09:56 
Dołączył(a): 28.11.2011
Posty: 7
Izolacja to jedna sprawa, calosc probowalem uruchomic bez przymocowanego radiatora, wiec nie powinno to byc zrodlem problemu.


Góra
   
 

PostNapisane: 1 gru 2011, 04:08 
Najpierw wywal ten żółty dławik który pochodzi z zasilacza komputerowego (on pogarsza tylko sprawę). ja jak odpalałem za pierwszym razem OLTC to bez dławika. Najważniejsze jest to że za pierwszym włączeniem pokazały się wyładowania (Przypominam że płytkę robiłem markerem). na 100% mówię że masz przebity tranzystor z lewej strony czyli BD242C i diodę zenera chyba 15V.
Te cztery diody zakreślone czerwoną ramką mają byc wlutowane zgodnie z zielonymi kreseczkami.
Ja to myślę, że jakiś duperel jest do usunięcia na płytce :D :lol:


Góra
  
 

PostNapisane: 2 gru 2011, 19:31 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 773
Pochwały: 8
W podstawowej wersji są tylko 3 możliwości
1. BD242C
2. dioda zenera
3. Główny tranzystor

Zawiera ona dość sporo wad technicznych ale pokazuje dobry początek budowy ... Ale co tu dużo pisać wątek przewałkowany już z 300razy ..
@Szkielet widzę ze materiały ci się przydają :) to dobrze :) a jak prace u Ciebie?

Pozdrawiam HVtowców


Góra
   
 

PostNapisane: 2 gru 2011, 19:35 
Mania-C napisał(a):
W podstawowej wersji są tylko 3 możliwości
1. BD242C
2. dioda zenera
3. Główny tranzystor

Zawiera ona dość sporo wad technicznych ale pokazuje dobry początek budowy ... Ale co tu dużo pisać wątek przewałkowany już z 300razy ..
@Szkielet widzę ze materiały ci się przydają :) to dobrze :) a jak prace u Ciebie?

Pozdrawiam HVtowców

Na razie nic nie działam w kierunku OLTC itd. Może pod koniec mięsiąca coś się ruszy :lol:


Góra
  
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO