Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 17 gru 2018, 06:32

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

PostNapisane: 6 mar 2017, 16:30 
Dołączył(a): 03.03.2017
Posty: 14
Zbudowałem transformator według schematu z http://www.stevehv.4hv.org/SSTC6.htm
Następnie dorobiłem interrupter według schematu c4r0, jako tranzystora użyłem bd139, teraz chciałbym dorobić modulację audio ale jedyną jaką widziałem była zrobiona na tl494 i podobno były z nią jakieś problemy. Czy macie jakiś sprawdzony schemat interruptera audio?
Uprzedzam że niestety nie posiadam oscyloskopu :(


Góra
   
 

PostNapisane: 25 maja 2017, 19:25 
Dołączył(a): 03.03.2017
Posty: 14
Nie chce mi się zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj, mam zamiar zrobić nową cewkę tesli i znalazłem 2 ciekawe schematy i chciałbym zapytać który z nich jest lepszy, http://skory.gylcomp.hu/tesla/mini_tesla2_sch.html ten już ktoś polecał na elektrodzie ale mam pytanie jaki rdzeń zastosować taki- ,,rdzeń ferrytowy RTF-10x6x4 F830 Al=2040 FERYSTER" czy taki ,,Rdzeń ferrytowy RTF-10x6x4 3E25 Al=2250 FERYSTER".
Drugi schemat to ten http://danyk.cz/isstc3_en.html wygląda na prostszy ale z tego co rozumiem jest na sztywnym generatorze(?) a może ma ktoś jakiś lepszy, jak na razie nie mam zamiaru robić niczego na półmostku/mostku.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 maja 2017, 09:09 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 177
Lokalizacja: Warszawa
Jeśli się decydujesz na sterownik na jednym tranzystorze i jeśli ma być sterowany na sztywno to najlepiej użyć PWM na przykład TL494, gdzie najlepsze osiągi uzyskasz przy wypełnieniu 80% około. Jeśli chcesz sprzężenie to możesz zrobić na topologii kacher, gdzie interupterem jest drugi tranzystor wpięty w szereg z masą. Jeśli chciałbyś popracować nad czymś ambitnym to możesz spróbować zrobić sprzężenie na PLL i regulacją wypełnienia, wtedy możesz mieć najlepsze efekty, nawet przy tak niskim napięciu zasilania jak 12-24V. Z tego co wiem najlepsze efekty muzyczne tzn. polifonia uzyskasz ale na programowalnym mikrokontrolerze, można kupić przystawki jeśli chcesz by grało z komputera, albo innego źródła midi, albo cały interrupter z czytnikiem SD i wyświetlaczem.


Góra
   
 

PostNapisane: 26 maja 2017, 17:26 
Dołączył(a): 03.03.2017
Posty: 14
Chyba zbuduję tą pierwszą cewkę zasilaną z 24v ale nadal nie wiem jaki rdzeń tam zastosować :roll:
EDIT
pierwszą znaczy tą http://skory.gylcomp.hu/tesla/mini_tesla2_sch.html bo tą od steva już mam :D i już zdążyłem spalić 3 tranzystory wiec mi się odechciało xD


Góra
   
 

PostNapisane: 26 maja 2017, 17:46 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 177
Lokalizacja: Warszawa
Bez interuptera nic dziwnego, że spaliłeś, jeśli latała w trybie CW. Zbyt niski stosunek ilości zwoi na L1 ze zbyt niską f rezonansową tym właśnie może skutkować...


Góra
   
 

PostNapisane: 26 maja 2017, 20:30 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 773
Pochwały: 8
Budowałem ten schemat od skoriego , kontaktowałem się z autorem i zmodyfikowałem w późniejszym czasie jego schemat. Rdzeń użyj jak w zwykłym GDT może być 3E25 albo F3F itd. należało by później po doborze rdzenia sprawdzić jak te przebiegi wyglądają.

Co do konstrukcji STEV'a jest dość uciązliwa tzn mam na myśli bardzo łatwą ją szkodzić tak jak kolega Thor pisał.
Wystarczy dłużej button przytrzymać od inicjacji oscylacji i gotowe. Zdecydowanie nie polecam tego rozwiązania anteny już lepiej było by zrobić uzwojenie sterujące które przy niższych mocach sprawdza się doskonale.

Wracając do pierwszego tematu co masz namyśli problemy z TL494 ? nie widzę żadnych problemów z użyciem tego układu.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 26 maja 2017, 21:28 
Dołączył(a): 03.03.2017
Posty: 14
Mania-C napisał(a):

Wracając do pierwszego tematu co masz namyśli problemy z TL494 ? nie widzę żadnych problemów z użyciem tego układu.

Pozdrawiam

W jakimś temacie widziałem że komuś ten schemat z tl494 nie działał więc wolałem zapytać, ale teraz to już nie ważne po tym jak spalił się bez większego powodu trzeci irfp460 porzucam tę konstrukcją przynajmniej na czas kiedy zdobędę jakiś oscyloskop bo na razie nie mam żadnego :( cewka wcześniej mogła pracować w trybie cw przez kilkanaście minut topiąc swoim wyładowaniem miedziane druty a radiator była tylko lekko ciepły a ostatni tranzystor spalił się od tak bez żadnego zauważalnego powodu przy testowaniu modulatora audio na ne555.


Góra
   
 

PostNapisane: 27 maja 2017, 21:03 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 773
Pochwały: 8
Dodaj schemat tego modulatora na TL494. Konstrukcje małych mocy powinny wykorzystywać uzwojenia sprzęgające , anteny przy małych mocach się nie sprawdzają. mówi Ci to wieloletni praktyk jak chcesz eksperymentować to zacznij od zmian w sposobie sprzęgania. Co do audio modulacji to nie wiem co masz dokładnie wykonane może składowa stała poszła do anteny ?

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 27 maja 2017, 21:50 
Dołączył(a): 03.03.2017
Posty: 14
modulator zbudowałem ten ale dałem inny wzmacniacz operacyjny, dioda mrugała w rytm muzyki więc chyba działało...
btw. mania-c widzę że ty zasiałeś tę teslę od skoriego z 35v i maiłeś 20cm wyładowania :shock: czy to ten sam schemat czy zmodyfikowany jak udało ci się podłączyć modulator audio??


Komentarz: to zbudowałem


Komentarz: to chciałem zbudować

Góra
   
 

PostNapisane: 28 maja 2017, 11:14 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 299
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Tak zgadza się, to maniek jako pierwszy zaczal wprowadzac zmiany w schemacie - a ja jako drugi zaczalem kopiowac projekt od mańka :lol:
Ja teraz zaopatrze się w agregat pradotworczy do zasilania zabawek.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 28 maja 2017, 19:19 
Dołączył(a): 03.03.2017
Posty: 14
Czy ta teslę można zbudować bez oscyloskopu?
Czy wystarczy wymienić ten tranzystor pnp na npn i dać te dwa irf'y na napięcie np 200v 18A i można ją zasilać 35v??


Góra
   
 

PostNapisane: 28 maja 2017, 19:58 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 299
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Ja montowalem bez uzycia oscyloskopu.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 28 maja 2017, 23:37 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 773
Pochwały: 8
hmm to nie ważne kto pierwszy użył schematu. Rozmawiałem z skorim dużo razy na temat jego konstrukcji i powiedział że jeszcze jest wiele do zrobienia przekazał mi bardzo cenne wskazówki za które jemu podziękowałem przy okazji opisałem je na tym forum. Później zacząłem modernizować schemat stanęło na tym że zasilałem ją 56V a w obwodzie pływał prąd rzędu 350A wyładowania deko ponad 37cm. W tej wersji również miałem podpiętą audio modulacje Midi. W konstrukcji skoriego (oryginał) piki z zasilania 20V sięgają 100V prąd w obwodzie powyżej 60A. Przekleństwem tej konstrukcji i potęgą jej są właśnie te gigantyczne piki prądu które ciężko opanować. Dlatego im mocniejsze tranzystory tym większe piki prądu będą w obwodzie można też dodać układ L R do wejścia gdt co przesunie faze i doprowadzi do tego że piki są jeszcze większe wyładowania też.
Bez oscyloskopu to tego nie widzę konstrukcja wydaje się prosta ale nią nie jest. jest dużo pułapek w których bez sprzętu można utknąć.

Aby dać NPN zamiast PNP musisz przebudować konstrukcje tak by zrobić z wtórnika emiterowego ,wtórnik kolektorowy.

Co do pierwszego załączonego schematu. błędem w sztuce jest dodanie równolegle a nie szeregowo led1 przy optoizolatorze. Zastanów się co się stanie jeśli jedna dioda ma spadek 1,2V a druga 3V.
Tranzystory pomiędzy opamp są zbyteczne można kupić jakiś opamp niskiej impedancji np słuchawkowy z zasilaniem pojedynczym napięciem.
Niekoniecznie też zgadzam sie z tym podłączeniem opampa co prawda niema tam błędu ale brakuje mi kondensatora na prężeniu.

Analizując drugi schemat nie ma zamkniętego obwodu od strony wyjścia jest wtórnik kolektorowy i później otwarty obwód należy tam dodać rezystor 1k a miejsce tego który jest na schemacie powinien przyjść MAX 100R. Impedancje zwiększa się (dopasowuje) jeśli jest taka potrzeba dopiero przy odbiorniku nie przy nadajniku. ;)

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 10 wrz 2017, 20:10 
Dołączył(a): 03.03.2017
Posty: 14
Ma pytanie czy zamiast tc4422/1 można podwoić liczbę zwojów od drivera na GDT i środek tego uzwojenia podłączyć do plusa a pozostałe dwa zwierać za pomocą tranzystora NPN do masy?


Góra
   
 

PostNapisane: 12 wrz 2017, 11:54 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 562
Pochwały: 2
Możesz, ale musisz mieć na uwadze że zarówno wykonanie uzwojeń jak i sygnał sterujący muszą być idealnie symetryczne, w przeciwnym razie rdzeń GDT ulegnie nasyceniu, zwłaszcza, że w przeciwieństaie do mostka H z driverów TC44xx nie masz możliwości dodania kondensatora blokującego składową stałą. Również jeżeli użyjesz typowego interuptera który "zatrzaskuje" driver w jednym stanie zamiast zamknąć oba klucze upalisz tranzystory.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 12 wrz 2017, 13:30 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 773
Pochwały: 8
w sumie jak kolega powyżej opisał można ale:
takie rozwiązanie stwarza niebezpieczeństwo dla mostka mocy, komplikuje ono konstrukcje o np bufory trójstanowe zamiast tej bramki "not". Oczywiście jeśli to tak ma być do testów to zawsze można podjąć eksperymenty :)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO