hmm to nie ważne kto pierwszy użył schematu. Rozmawiałem z skorim dużo razy na temat jego konstrukcji i powiedział że jeszcze jest wiele do zrobienia przekazał mi bardzo cenne wskazówki za które jemu podziękowałem przy okazji opisałem je na tym forum. Później zacząłem modernizować schemat stanęło na tym że zasilałem ją 56V a w obwodzie pływał prąd rzędu 350A wyładowania deko ponad 37cm. W tej wersji również miałem podpiętą audio modulacje Midi. W konstrukcji skoriego (oryginał) piki z zasilania 20V sięgają 100V prąd w obwodzie powyżej 60A. Przekleństwem tej konstrukcji i potęgą jej są właśnie te gigantyczne piki prądu które ciężko opanować. Dlatego im mocniejsze tranzystory tym większe piki prądu będą w obwodzie można też dodać układ L R do wejścia gdt co przesunie faze i doprowadzi do tego że piki są jeszcze większe wyładowania też.
Bez oscyloskopu to tego nie widzę konstrukcja wydaje się prosta ale nią nie jest. jest dużo pułapek w których bez sprzętu można utknąć.
Aby dać NPN zamiast PNP musisz przebudować konstrukcje tak by zrobić z wtórnika emiterowego ,wtórnik kolektorowy.
Co do pierwszego załączonego schematu. błędem w sztuce jest dodanie równolegle a nie szeregowo led1 przy optoizolatorze. Zastanów się co się stanie jeśli jedna dioda ma spadek 1,2V a druga 3V.
Tranzystory pomiędzy opamp są zbyteczne można kupić jakiś opamp niskiej impedancji np słuchawkowy z zasilaniem pojedynczym napięciem.
Niekoniecznie też zgadzam sie z tym podłączeniem opampa co prawda niema tam błędu ale brakuje mi kondensatora na prężeniu.
Analizując drugi schemat nie ma zamkniętego obwodu od strony wyjścia jest wtórnik kolektorowy i później otwarty obwód należy tam dodać rezystor 1k a miejsce tego który jest na schemacie powinien przyjść MAX 100R. Impedancje zwiększa się (dopasowuje) jeśli jest taka potrzeba dopiero przy odbiorniku nie przy nadajniku.

Pozdrawiam