Dziękuję Yuri za dłuższe wytłumaczenie.
Yuri napisał(a):
IRFP460 napisał(a):
A gdyby zasilić SSTC z transformatora separującego ale o małej mocy, czyli tak, by natężenie prądu nie przekraczało jakiejś tam wartości i wtedy dać mniej zwojów?
Jak robiłem kiedyś test z zasilaczem impulsowym 110V 80W to jakoś dał radę przy paru zwojach. Ale lepiej napiszę dokładnie jaki zrobiłem eksperyment i skąd w ogóle mi się wziął pomysł.
Układ: sprzężenie zwrotne, antenka, GDT, półmostek, IRFP460.
Zrobiłem trzy testy:
Pierwszy test: zasilanie 110V z impulsowego zasilacza 80W - uzwojenie na rurze śr. 3cm niecale i wysokosci 11 cm nieznanym drutem - wyladowanie parę cm
Drugi test: Zasilanie jak wyżej, ale zmieniłem uzwojenie na nowe - na rure 11 cm wysokosc parędziesiąt cm drutem 0,35 - wyładowania trzykrotnie większe, zwłaszcza do metalowego przedmiotu w dłoni, pierwotne - parę zwojów jakimś drutem telefonicznym
Trzeci test: Wtórne tak jak wyżej, ale zasilanie już z 230V i na pierwotnym 10 zwojów. Wyładowania podobnej długości, ale gorętsze, większa korona.
No i obserwacje/pytania.
1. Pomiędzy pierwszym a drugim testem jedyną różnicą była zmiana transformatora (wtórne i pierwotne), a wyładowanie zwiększyło się
trzykrotnie - dlaczego? Chodzi o to, że ten mały miał mniejszą przykładnię (ale niby piszesz, że nie działa tak jak zwykły), czy o jego rozmiar w ogóle, czy o częstotliwość rezonansową?
2. W drugim i trzecim teście wyładowania miały podobną długość, mimo iż najpierw było tylko 110V i niecały amper zasilania (z zasilacza) ale mniej zwojów, a potem 230V i 10 zwojów. Zasadnicza różnica była taka, że długie wyładowanie zasilane z 110V było prawie jak flyback, tzn. fioletowa iskra/łuk, natomiast w drugim przypadku było więcej mocy i była wręcz żółta jak z ZVSa (przy najmocniejszym wypełnieniu interruptera).
I właśnie stąd wziął się mój pomysł - bo tutaj zaobserwowałem, że o dziwo wyładowania mają niemalże taką samą długość mimo dużej różnicy w zasilaniu, jedynie gęstość korony i głośność jest mniejsza...
No i tu idąc analogicznie - skoro długość wyładowań przy mniejszej mocy i mniejszej ilości zwojów jest taka sama jak przy większej mocy i większej ilości zwojów (wiem, że jest różnica, bo co innego fioletowe łuki a co innego gorący żółty łuk i duża korona), to stąd pomyślałem, że można by to jeszcze pociągnąć i uzyskać większe... jakbym np. zamiast zasilacza tego 80W 110V (chyba miał takie parametry) dał PRZYKŁADOWO 200W 200V...