Interrupter audio

Półprzewodnikowa cewka Tesli (ang. Solid State Tesla Coil). W odróżnieniu od klasycznego transformatora Tesli iskrownik został zastąpiony obwodem elektronicznym dzięki czemu do pracy nie wymaga wysokiego napięcia.
madis
Posty: 84
Rejestracja: 29 paź 2013, 13:56

Interrupter audio

Post autor: madis »

Witam
Poszukuję sprawdzonego interruptera audio do sstc.
Znalazłem taki układ https://imageshack.com/i/f0YCqWUXp Czy będzie on działał poprawnie? Jaka musi być amplituda sygnału audio?
Awatar użytkownika
Mania-C
Moderator
Posty: 820
Rejestracja: 2 paź 2010, 12:47

Re: Interrupter audio

Post autor: Mania-C »

jak dla mnie słabo ...
Optoizolator na wejściu audio
PWM leci cały czas wiec korona nigdy nie znika
Dioda będzie cały czas świecić na wyjściu w dodatku dość dziwnie podłączona patrząc pod kątem trybu pracy TL494.
madis
Posty: 84
Rejestracja: 29 paź 2013, 13:56

Re: Interrupter audio

Post autor: madis »

Może zaproponujesz jakąś modyfikację bądź zupełnie inny układ?
Rzeczywiście to że korona cały czas będzie to dla mnie duży minus.
Awatar użytkownika
Mania-C
Moderator
Posty: 820
Rejestracja: 2 paź 2010, 12:47

Re: Interrupter audio

Post autor: Mania-C »

Tak uogólniając to są 2 tryby pracy:

1
to co zaproponowałeś może sprawdziło by się dla modulowanego trybu CW aczkolwiek lepiej było by sygnał zegarujący sterować niż sztywny generator. ewentualnie przekroczyć parę razy częstotliwość próbkowania audio w każdym bądź razie więcej niż zakłada twierdzenie nyquista/shannona.
generalnie korona nigdy nie gaśnie bo pracuje w połowicznym trybie CW

2
Dla trybu przerywanego
http://www.ctc-labs.de/musikalinterrupter.jpg
Schemat coś w tym stylu (AUTOR CTC LABS)
Każda dodatnia połówka sinusa powoduje puls o określonej długości ustawianej potencjometrem podpiętym do NE555
Ja dawno dawno temu stosowałem ten schemat może cudownie to nie gra gdyż najlepiej odtwarza pojedyncze tony niż całe pasmo ale mimo to przy odpowiednio z preparowanym samplu robi wrażenie jak by pracowało z interruptorem midi.
Korona przy braku dźwięku znika.
Ważne dodaj do niego optoizolator i jakąś obudowę aby chronić układ przed zakłóceniami.

Pozdrawiam
madis
Posty: 84
Rejestracja: 29 paź 2013, 13:56

Re: Interrupter audio

Post autor: madis »

Witam
Dzięki za schemat.
Ten optoizolator na wejściu audio czy na wyjściu?
Jaka musi być amplituda sygnału audio? Czy wystarczy taki z telefonu?
Awatar użytkownika
Mania-C
Moderator
Posty: 820
Rejestracja: 2 paź 2010, 12:47

Re: Interrupter audio

Post autor: Mania-C »

Opto na wyjściu tylko i wyłącznie a amplituda mi działało spokojnie na 0dbu (0.775V RMS)
BTW Nie wiem ile ma telefon i jaki ale wydaje się że więcej jak 0dbu a ile ? :| hmm
Awatar użytkownika
Yuri
Administrator
Posty: 763
Rejestracja: 22 mar 2013, 20:12

Re: Interrupter audio

Post autor: Yuri »

Mania-C pisze:Opto na wyjściu tylko i wyłącznie a amplituda mi działało spokojnie na 0dbu (0.775V RMS)
BTW Nie wiem ile ma telefon i jaki ale wydaje się że więcej jak 0dbu a ile ? :| hmm

Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że typowo w okolicach 3Vpp. Najlepiej było by podpiąć oscyloskop pod telefon i zmierzyć, ale trzeba by najpierw mieć oscyloskop. ;)
Awatar użytkownika
Mania-C
Moderator
Posty: 820
Rejestracja: 2 paź 2010, 12:47

Re: Interrupter audio

Post autor: Mania-C »

a to najpierw trzeba bylo by zadać sobie pytanie czy istnieje jakakolwiek norma standaryzująca poziomy napięć wyjściowych w telefonach bo jak dla mnie to każdy producent robi z czapki
Awatar użytkownika
Yuri
Administrator
Posty: 763
Rejestracja: 22 mar 2013, 20:12

Re: Interrupter audio

Post autor: Yuri »

Raczej nie ma norm, zależy jaką maksymalną moc wyjściową zdecyduje się zapewnić producent. Wiadomo - większe głośniki potrzebują większego napięcia i natężenia. Dodam tylko, że praktycznie każdy telefon ma na wyjściu audio wzmacniacz klasy D zasilany napięciem 3,7V. Ciekawi mnie, czy wzmacniacz w klasie D nie może być źródłem zakłóceń interferujących z takim interrupterem.
madis
Posty: 84
Rejestracja: 29 paź 2013, 13:56

Re: Interrupter audio

Post autor: madis »

Optoizolator mam dodać coś w tym stylu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- ... 0bffaa8c8b
Tylko zasilany z 12v interruptera.
Awatar użytkownika
Mania-C
Moderator
Posty: 820
Rejestracja: 2 paź 2010, 12:47

Re: Interrupter audio

Post autor: Mania-C »

Noł :) Skoro izolujesz sie od masy to poco z powrotem wprowadzasz ją do interruptora. Daj przy samym wjściu rezystor do + zasilania i to tyle a ten tranzystor z optoizolatora zostawiasz niech wisi w powietrzu (w stosunku do interruptora)
ODPOWIEDZ