Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 lip 2018, 21:30

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

PostNapisane: 7 paź 2014, 15:42 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Witam
Poszukuję sprawdzonego interruptera audio do sstc.
Znalazłem taki układ https://imageshack.com/i/f0YCqWUXp Czy będzie on działał poprawnie? Jaka musi być amplituda sygnału audio?


Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2014, 19:34 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
jak dla mnie słabo ...
Optoizolator na wejściu audio
PWM leci cały czas wiec korona nigdy nie znika
Dioda będzie cały czas świecić na wyjściu w dodatku dość dziwnie podłączona patrząc pod kątem trybu pracy TL494.


Góra
   
 

PostNapisane: 7 paź 2014, 21:09 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Może zaproponujesz jakąś modyfikację bądź zupełnie inny układ?
Rzeczywiście to że korona cały czas będzie to dla mnie duży minus.


Góra
   
 

PostNapisane: 10 paź 2014, 19:15 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Tak uogólniając to są 2 tryby pracy:

1
to co zaproponowałeś może sprawdziło by się dla modulowanego trybu CW aczkolwiek lepiej było by sygnał zegarujący sterować niż sztywny generator. ewentualnie przekroczyć parę razy częstotliwość próbkowania audio w każdym bądź razie więcej niż zakłada twierdzenie nyquista/shannona.
generalnie korona nigdy nie gaśnie bo pracuje w połowicznym trybie CW

2
Dla trybu przerywanego

Schemat coś w tym stylu (AUTOR CTC LABS)
Każda dodatnia połówka sinusa powoduje puls o określonej długości ustawianej potencjometrem podpiętym do NE555
Ja dawno dawno temu stosowałem ten schemat może cudownie to nie gra gdyż najlepiej odtwarza pojedyncze tony niż całe pasmo ale mimo to przy odpowiednio z preparowanym samplu robi wrażenie jak by pracowało z interruptorem midi.
Korona przy braku dźwięku znika.
Ważne dodaj do niego optoizolator i jakąś obudowę aby chronić układ przed zakłóceniami.

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 10 paź 2014, 20:31 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Witam
Dzięki za schemat.
Ten optoizolator na wejściu audio czy na wyjściu?
Jaka musi być amplituda sygnału audio? Czy wystarczy taki z telefonu?


Góra
   
 

PostNapisane: 10 paź 2014, 20:37 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Opto na wyjściu tylko i wyłącznie a amplituda mi działało spokojnie na 0dbu (0.775V RMS)
BTW Nie wiem ile ma telefon i jaki ale wydaje się że więcej jak 0dbu a ile ? :| hmm


Góra
   
 

PostNapisane: 10 paź 2014, 20:43 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Mania-C napisał(a):
Opto na wyjściu tylko i wyłącznie a amplituda mi działało spokojnie na 0dbu (0.775V RMS)
BTW Nie wiem ile ma telefon i jaki ale wydaje się że więcej jak 0dbu a ile ? :| hmm



Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że typowo w okolicach 3Vpp. Najlepiej było by podpiąć oscyloskop pod telefon i zmierzyć, ale trzeba by najpierw mieć oscyloskop. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 10 paź 2014, 20:47 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
a to najpierw trzeba bylo by zadać sobie pytanie czy istnieje jakakolwiek norma standaryzująca poziomy napięć wyjściowych w telefonach bo jak dla mnie to każdy producent robi z czapki


Góra
   
 

PostNapisane: 10 paź 2014, 20:52 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Raczej nie ma norm, zależy jaką maksymalną moc wyjściową zdecyduje się zapewnić producent. Wiadomo - większe głośniki potrzebują większego napięcia i natężenia. Dodam tylko, że praktycznie każdy telefon ma na wyjściu audio wzmacniacz klasy D zasilany napięciem 3,7V. Ciekawi mnie, czy wzmacniacz w klasie D nie może być źródłem zakłóceń interferujących z takim interrupterem.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 20 paź 2014, 18:25 
Dołączył(a): 29.10.2013
Posty: 84
Optoizolator mam dodać coś w tym stylu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/files- ... 0bffaa8c8b
Tylko zasilany z 12v interruptera.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 paź 2014, 18:15 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Noł :) Skoro izolujesz sie od masy to poco z powrotem wprowadzasz ją do interruptora. Daj przy samym wjściu rezystor do + zasilania i to tyle a ten tranzystor z optoizolatora zostawiasz niech wisi w powietrzu (w stosunku do interruptora)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO