Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 sty 2018, 21:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

PostNapisane: 14 mar 2015, 14:44 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
Witam.
Chciałbym osiągnąć podobny efekt:

Nie chcę dostać swego rodzaju głośnika, tylko iskry pojawiajace się z częstotliwością muzyki z jakąś zmiennością tonów. Tak jak na filmie.
Oczywiście mocy będzie znacznie mniej. Budżet na całość, to 200zł. Chciałbym uzyskać iskry nie krótsze niż 30cm.
To będzie moja pierwsza cewka Tesli. Początkowo miałem robić wg schematu na teslacoil republika, ale skoro chcę muzyczną cewkę, to wersja z iskiernikiem odpada. Poza tym, podobno teslacoildesigner podobno nie zbiera dobrych opinii, więc czy mógłby ktoś podać jakiś dobry program do wyliczania parametrów cewki? Ewentualnie arkusz kalkulacyjny.

Czy mógłby mnie ktoś naprowadzić, jak coś takiego zrobić? Nie wiem, jak zrobić część elektroniczną.
W temacie, który założyłem na elektrodzie wspomniano o analogowym sterowniku PWM. Dla mnie to na chwilę obecną jest czarna magia, ale jednak jestem bardzo zdeterminowany i bardzo chciałbym osiągnąć założony cel, dlatego proszę Was o pomoc.
Na zbudowanie całości mam miesiąc.

Proszę o schematy i produkty, które by były potrzebne.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 mar 2015, 15:34 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Budrzet 200zl bedzie nie wystarczajacy na zbudowanie drsstc, no hyba że to jakis kurdupel bedzie. Ciotka wikipedia twierdzi, że drsstc jest jedna z najdrozszych w budowie cewek Tesli.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 14 mar 2015, 16:08 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
Musi być DR? Zwykła SSTC się nie nadaje? Jeśli 200zł to za mało, to ile by było ok? Nie mniej, jakieś projekty odnośnie elektroniki? Bo obecnie to jest największym problemem.


Góra
   
 

PostNapisane: 14 mar 2015, 16:11 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Lodzik, co Ty gadasz... Tu starczy zwykła SSTC i to z zapasem.

Standardowy układ na pełnym mostku + interrupter audio. Półmostek tańszy, ale raczej 20cm nie przekroczy.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 14 mar 2015, 16:28 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
A tak, żebym coś z tego zrozumiał?
Tutaj znalazłem schemat: http://www.richieburnett.co.uk/sstate.html - ten układ jest na pełnym mostku? Gdzie dostać pasujące PCB?
Schemat zasilający był wklejany w temacie "Jak działa SSTC?" i wychodzi na to, że jest dobry. Co do sterowania, to nie wiem. Nie ukrywam, że wiele z nich nie rozumiem, nie mniej, tl494 idzie kupić na amazonie, a MUR1660CT stąd: http://pl.farnell.com/multicomp/mur1660 ... EN-SKU-MDC


Góra
   
 

PostNapisane: 14 mar 2015, 18:18 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Jeśli chodzi o samą SSTC, to coś takiego jak w moim temacie:

sstc/cewka-na-pelnym-mostku-problem-z-uruchomieniem-t450.html#p4821

Tyle, że interupter na NE555 (fragment sterownika przed rezystorem R4) należałyby zamienić na interrupter z modulacją audio. Ale tu jest problem - o ile interrupter po prostu pozwalający na emitowanie dźwięku przez wyładowanie jest dość prosty (tl494 by starczył), to obawiam się, że efekt "tańczących" wyładowań wymagałby interrupterta MIDI opartego o mikrokontoler i spory kawał kodu do jego obsługi - dość skomplikowana rzecz...

Jedyne miejsce gdzie możesz zdobyć PCB pod SSTC, to albo samemu wytrawić, albo zlecić komuś wykonanie. Ew. użyć płytki uniwersalnej.

Obawiam się, że 200zł nie starczy. :(



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 14 mar 2015, 18:49 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
200zł nie, to ile?

"że efekt "tańczących" wyładowań wymagałby interrupterta MIDI opartego o mikrokontoler" Tańczące, to znaczy jakie?
Jak się kontroluje, aby tylko przy określonych tonach była iskra?

Uniwersalna płytka, to np jaka, co by pasowała?
Zlecenie takiej płytki (komu?) ile by kosztowało?


Góra
   
 

PostNapisane: 14 mar 2015, 21:11 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Nie chce być niegrzeczny ale sugeruje że to będzie długa droga , nie wiem jak kolega jest biegły w elektronice ale skoro pwm to nazwijmy "zagadka" to raczej jest jeszcze sporo do nauczenia, nie widział bym nic w tym złego jeśli takimi urządzeniami nie dało by się zrobić sobie krzywdy ale tak nie jest. Proponuje troszkę poczytać na temat pracy po przewodnikowych cewek tesli by złapać jakieś podstawy, A później możemy coś podziałać zlecać etd.
Co do kosztów sądzę że sam interruptor midi będzie tyle kosztował a 2gie tyle jedna cewka SSTC (liczę tu że po drodze nie obejdzie się bez fajerwerków bo to zdarza się dość często podczas testów SSTC przez osoby wdrażające się w temat)

Dobra do rzeczy

Aby osiągnąć taki efekt jak na filmiki z tym że dla 1szt SSTC (wyładowania około 30cm)
potrzebujesz uogólniając

UZW WTÓRNE
drut nawojowy 0.22dne 250g
rura PCV biała 120mm 40cm
kawałek linki PE 1mm^2 40cm

UZW PIERWOTNE
Rura PCV biała 130mm 10cm
Linka czarna 2,5mm^2 10m

MOSTEK MOCY
IRFP460 4szt
duzy radiator !!
diody transil 200V 8szt
kondensator snubber 2szt (po sztuce na półmostek)
kondensator filtrujący 2200uF 400V LOW ESR 1szt
mostek prostowniczy 1,6kV 1szt
układ tzw soft startu (nie będę rozpisywał tych paru elementów pasywnych) 1szt
diod 1n5819 4szt
oporników 20R i 10R 8szt
+PCB do całości

DRIVER
driver TC4422 to220 2szt
regulator 7815 1szt
regulator 7805 1szt
kondensator 100nF 10szt
kondensator 1uF 4szt
brama not 74AC14
Brama AND 78AC02
odbiornik światłowodowy HFBR
radiator na regulator 7815
pare rezystorów
diody led 2szt
+PCB

STEROWNIK MIDI np:
ATMEGA 16 1szt
gniazdo midi 1szt
optoizlator 1n38 1szt
nadajnik światłowodowy HFBR
patchcord FC-FC
parę rezystorów
regulator 7805 1szt
kondensator 100nF 5szt
diody led 3szt
Bateria 12V
+ PCB + KOD DO PROCKA !

Mniej więcej tak się klaruje lista

BTW efekt tańczących wyładowań to kolega miał namyśli pracę w CW i modulacja korony bez jej nanizania w monecie gdy nie gra żaden dźwięk
to takie objaśnienie które nasuwa mi sie na przykład
wygląda to mniej więcej tak:


WITAM NA FORUM I ŻYCZĘ BEZPIECZNEJ ZABAWY !! :)

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 15 mar 2015, 02:32 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
Wypunktowałem rzeczy dla mnie niewiadome, mam nadzieję, że mi wszystko wyjaśnicie. :mrgreen:
Na wszystkie pytania starałem się znaleźć odpowiedź w Internetach, no ale się nie udało.
1.) Interruptor, to przerywacz, zwany driverem, sterownikiem, tak? Zamyka i otwiera obwód z jakąś częstotliwością, pozwala na modulację audio, racja? To dzięki niemu możemy zrobić, że nasza cewka robi za głośnik.
2.) Co to jest CW? Nigdzie nie jest to napisane, a ludzie korzystają z tego pojęcia. Czy jest to czas, kiedy lecą iskry, a nie wydają dźwięku? "efekt tańczących wyładowań to kolega miał namyśli pracę w CW i modulacja korony bez jej nanizania w monecie gdy nie gra żaden dźwięk " - nie rozumiem
3.) Sterownik MIDI jest potrzebny tylko do tego, aby iskry się pojawiały tylko od czasu do czasu, przy określonych tonach, jak na filmie, który dałem w pierwszym poście?

Teraz rzeczy, których na pewno nie rozumiem, a jasnego dla mnie wyjaśnienia nie znalazłem.
4.) Jak działa mostek/falownik? Jaki prąd do niego trafia, a jaki z niego wychodzi? (widziałem filmik z "SSTC Modulacja dzwiękiem", ale jednak prosiłbym o wytłumaczenie)
5.) W temacie "Jak działa SSTC?" w schemacie mostka jest uzwojenie pierwotne, jak mniemam transformator GDT. Jaką pełni on funkcję i dlaczego nie ma tego w rzeczach, które mi wymieniłeś? W tym temacie również na schematach są "trójkątne fale". To oporniki?
6.) Jeszcze z przytoczonego tematu: "Co to jest Q1 i S1 oraz Q2 i S2" Ja na rysunku nie widzę żadnego S1 i S2.
7.) Co to układ soft startu? Jakieś wytłumaczenie działania i schemat?
8.) Na niektórych schematach był symbol (nie na tej stronie) diody, ale zamiast tej kreski prostopadłej do obwodu, to było koło. Co to jest? W tabeli z symbolami nie znalazłem tego.
9.) Czy jakbym chciał przystać na ciągle bijące iskry (tak, jak na filmie, który wstawiłeś) i tylko dochodzący dźwięk, to wówczas rzeczy ze sterownika midi i kilka rzeczy z drajwera idą out?
10.) W jaki sposób zostanie podpięte źródło dźwięku do układu?
11.) Z tematu "SSTC Modulacja dźwiękiem"

Jak otwarty, to działa Interrupter, jak zamknięty, to audio modulation/CW. Nie rozumiem. Myślałem, że to plik audio wpływa na interrupter, który odpowiednio moduluje sygnał.
12.) Co to jest ta klasa E? :?:
13.) W jaki sposób antena sprawia, że jest sprzężenie zwrotne? Gdzieś ktoś pisał, że dzięki sprzężeniu zwrotnemu, ilość zwojów na wtórnym nie ma większego znaczenia, bo SSTC się sama dostroi. Czy to prawda?

Sporo tych pytań, ale niestety wiele rzeczy jest dla mnie niezrozumiałych.
Stosunek do tego projektu poprawia to, że gdyby wywalić sterownik midi, to jedyne droższe komponenty, to snubber (jakie parametry?) i mostek prostowniczy (tutaj również, jaki prąd?).


Góra
   
 

PostNapisane: 15 mar 2015, 10:24 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Hmm, bez obrazy, ale najpierw musisz się wiele nauczyć, na razie zostań przy podstawach. :) Od początku:

1) Zgadza się
2) Praca w trybie ciągłym. SSTC może pracować w dwóch trybach: CW, czyli pracuje bez przerw i interrupted, czyli gdy jej praca jest zatrzymywania i wznawiana.
3) Tak. Samo wydobycie dźwięku z wyładowania można zrealizować taniej, bardziej "analogowymi" metodami.
4) Mostek jest zasilany prądem stałym, z kolei oddaje przemienny o częstotliwości zależnej od sygnału sterującego. Realizuje to załączając na przemian tranzystory, jak gdyby odwracając na przemian podłączenie odbiornika do szyn zasilających. Dostarcza on moc zasilającą rezonator.
5) TC Primary to uzwojenie pierwotne cewki tesli. GDT to transformator sterujący - rozdziela on sygnał ze sterownika na poszczególne tranzystory zapewniając izolację elektryczną między nimi. Typowo to ferrytowy toroid z materiału 3E25 na którym znajduje się kilkanaście zwojów z "linki", którą tworzą poszczególne uzwojenia zwinięte razem. Myślę, że schemat mojego mostka będzie czytelniejszy:




"Trójkątne fale" to rezystory wedle amerykańskiego standardu oznaczeń.
6) Wyjścia GDT, patrz mój schemat.
7) Kondensator filtrujący zasilanie ma dużą pojemność i małą impedancję. Po ludzku znaczy to, że po podłączeniu do sieci gwałtownie naładowałby się powodując gigantyczny udar prądu, który zapewne zniszczyłby mostek prostowniczy, spalił bezpiecznik, a może i uszkodził sam kondensator. Soft start to układ który w chwili załączenia układu ogranicza płynący prąd. Mogą być to dwa obwody:
-Przekaźnik, który po załączeniu zasilania podłącza je do obciążenia przez opornik, a chwile później przełącza na połączenie bezpośrednie
-termistor NTC - specjalny typ rezystora, który "na zimno" wykazuje znaczny opór, a gdy rozgrzeje się pod wpływem przepływu prądu jego opór znacznie spada sprawiając, że nie wpływa na dalszą pracę układu (ja stosuję to rozwiązanie).
8) Chodzi o coś takiego?
Transistor_mosfet.png


To po prostu tranzystor MOSFET. Każdy tego rodzaju tranzystor zawiera w sobie wbudowaną, równoległą diodę - jest to traktowane jako oczywistość i raz zaznacza się ją na jego symbolu, raz nie.

9) Raczej tak, prosty sterownik audio nie jest tak skomplikowany, aczkolwiek nadal wypadałoby odizolować jakoś wejście sygnału od SSTC, aby uniknąć uszkodzenia komputera...
10) W przypadku interruptera MIDI podłącza się go do interfejsu MIDI komputera, a że większość takiego nie ma, zazwyczaj przez specjalny konwerter USB--> MIDI.
11) ten interrupter nie moduluje audio. Po prostu wznawia i blokuje pracę cewki w regulowanych odstępach czasu. Przełącznik wybiera miedzy pracą z interrupterem, a pracą ciągłą/audio. Ten układ oparty jest na PLL, więc do modulacji audio nie wymaga interruptera - analogowy sygnał ze złącza jack zwyczajnie podaje się na pętlę sterownika PLL.
12) Topologia pracy SSTC, rodzaj ich budowy. W poprzednim punkcie sam podałeś przykład. Generalnie lepiej nadają się do pracy jako głośnik plazmowy, ale są bardziej wymagające jeżeli chodzi o ich uruchomienie.
13) Antena odbiera pole elektryczne rezonatora, w ten sposób uzyskując sygnał o częstotliwości zgodnej z częstotliwością rezonansową obwodu wtórnego, który następnie steruje pracą całego układu. Dzięki temu sprzężeniu rezonator cały czas jest sterowany prądem o jego częstotliwości rezonansowej i na tym opiera się idea działania SSTC.
Ilość zwojów uzwojenia pierwotnego ma znaczenie, ale nie, jeśli chodzi o strojenie, lecz o ilość energii pompowanej do rezonatora.

Akurat mostek prostowniczy to taniocha. Kolega Mania-c przesadził, tu starczy najzwyklejszy mostek 15A 600V. Już rdzeń na GDT i IRFP460 są droższe.
Snubbery to na moim schemacie mostka C1 i C2. Tu również nie muszą być to specjalne kondy snubbery, starczą tańsze WIMA MKP10. ;)

Mania-C napisał(a):

BTW efekt tańczących wyładowań to kolega miał namyśli pracę w CW i modulacja korony bez jej nanizania w monecie gdy nie gra żaden dźwięk
to takie objaśnienie które nasuwa mi sie na przykład
wygląda to mniej więcej tak:





Akurat pisząc o "tańczących wyładowaniach" chodziło mi właśnie o to, co pokazał autor w pierwszym poście i że jest do tego celu wymagany sterownik MIDI. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 15 mar 2015, 11:29 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
Ad. 8


1.) Ten termistor, to jakaś magia. :mrgreen: Jednak Mania-C nie napisał po prostu termistor, więc pewnie chciał zrobić ten pierwszy sposób. Dlaczego?
2.) Rezonator, to rozumiem uzwojenie wtórne?
3.) Dlaczego do skaczących iskier nie wystarczy sam interrputer? Przecież otwiera on i zamyka obwód. Nie może robić tego rzadziej?
4.) Czy gdybym najpierw zrobił bez tego MIDI, to potem byłaby opcja to w jakiś sposób rozszerzyć o te MIDI?
5.) Napięcie wejściowe to 230V z gniazdka?
6.) Za pomocą jakich komponentów szacujemy moc cewki?
7.) Jakiś sklep, gdzie te wszystkie rzeczy można dostać? Bo jakbym kupował to w 5/10 sklepach, to koszty wysyłki będą stanowić 70% budżetu.


Góra
   
 

PostNapisane: 15 mar 2015, 11:52 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Ah, to nie dioda, to symbol bramki logicznej NOT.

1) To proste, NTC na większe moce mogą kosztować i być problematyczne do kupienia, ja używam, bo mam pod ręką. :E
2) Tak.
3) Zwykły, "analogowy" interrupter może generować tylko ciągły sygnał o zmiennych czasach załączenie i wyłączenia. Precyzyjna kontrola wymaga procesora i kodu do jego obsługi. To nie tylko zaawansowana elektronika, ale i programowanie.
4) Tak, trzeba by tylko sterownik zaprojektować tak, aby bez problemu można było łączyć zewnętrzny interrupter.
5) Tak.
6) Na oko. :) Są metody liczenia, ale większość osób robi to "na wyczucie", albo mierzy pobór już gotowej konstrukcji.
7) TME.eu, przynajmniej większość....

Na razie jednak bym się wstrzymał. Obawiam się, że Twój poziom wiedzy jest dalece za niski na tak zaawansowane konstrukcje.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 15 mar 2015, 12:01 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
No nie ukrywam, że jedyna elektronika, jaką robiłem to jakiś prosty układ scalony, gdzie jak się łapało za określone miejsca, to dzięki prądowi wytwarzanemu przez nasze ciało, świeciła się dioda. :mrgreen:
Jednak w sprawie konstrukcji całego układu, to mogę zaciągnąć dziadka inżyniera do roboty i razem z nim to zrobić.

Jeśli mój poziom wiedzy jest za niski, to powiedz, jak go podwyższyć. "Nic się nie zmienia od na dupie siedzenia."


Góra
   
 

PostNapisane: 15 mar 2015, 17:01 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Yuri chyba opisał wszystko , ja tylko dodam ze mostek dobierałem dlatego że większość nowicjuszy nie rozróżnia potencjałów masy mostka od masy rezonatora i łączą je razem nie stosując przy tym uziemienia o dostatecznie dużej skuteczności dlatego lepiej jest zawyżyć niektóre parametry.

Zacznij od podstaw symbole, elementy elektroniczne, jakieś proste układy wykorzystujące te elementy. Później większe konstrukcje możesz również przeanalizować paręnaście schematów dogłębnie i wiedza która z nich wyciągniesz będzie niemal bezcenna.
Ja zaczynałem swoją przygodę z elektroniką z prostym radiem na jednym tranzystorze :D aj to był cyrk mimo tego coś tam buczało bardziej niż działało, ale jedno przyznam skutecznie wykrywało kable w ścianie przez które przepływał prąd ... no i wnioski z radia powstał szukacz kabli :)

później były multiwibratory, oscylatory, proste wzmacniacze, zasilacze regulowane, układy logiczne, i tak dalej aż do teraz....
Nie szalej proszę od razu z jakimiś interruptorami midi bo najważniejsze jak Ci nie wyjdzie to prosto można się zrazić a po 2gie to jest już robota dość zaawansowana do tego dochodzi również znajomość środowiska i języka programistycznego np C

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 15 mar 2015, 17:25 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
Dobra, w ramach szkolenia, wziąłem na warszat schemat c4r0.
http://c4r0.elektroda.eu/_hv/index.php?page=hv/sstc&lang=0
Chciałem zobaczyć, jak się ma schemat, do wykonania. No cóż... kilka elementów jest innych, a po stronie zasilającej są 4 kondensatory, a na schemacie są 3...
Ale od początku.
Dlaczego używa się kondensatorów spolaryzowanych, a nie zwykłych?
Schematu IC3 (to i czy el?) nie mogę znaleźć, więc nawet nie pytam.
Teraz, 74HC14. Nie wiem co oznaczają IC1A/B/C/.... Pewnie tego sens jest odpowiedzią na moje następne pytanie, a mianowicie, co robi 74HC14? Co chwilę robi negację, w ostateczności, jak wchodziliśmy z prawdą, to wychodzimy z prawdą. Poza opóźnieniem, nie wiem, co to robi. Można jakoś sterować napięcie, które dostaniemy na wyjściu?
TC4421/2. Tutaj jest schemat. Co to NC, dlaczego nad wyjściami z 4421 są kreski? Co to robi?
Dioda Schottky'ego jest dodana równolegle do mosfetu, zgadza się?
Przy źródle napięcia jest bezpiecznik.

@up
Nie no, MIDI sobie odpuszczam, bo bym wyszedł poza budżet. Jeśli wersja pracująca w CW się uda, to może potem pomyślę o zrealizowanie początkowego założenia.
A napisanie programu w C, to raczej byłby najmniejszy problem.
Czy przesłałby ktoś schemat, z którego korzystał do analizy? I zdjęcia już wykonanych układów?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 mar 2015, 18:00 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Ten schemat to po pierwsze półmostek, po drugie jest niekompletny - daje tylko pogląd. Mostek dałem Ci wyżej, keśli chodzi o sterownik sugeruj się raczej tym:



Część przed R4 to interrupter, tu najprostszy na NEE555 służący tylko do zabawy z wyglądem wyładowań i zmniejszeniem cyklu pracy.

Kondensatory spolaryzowane? O które Ci chodzi?

IC1A/B/C/.... Oznaczają poszczególne bramki logiczne wchodzące w skład układu IC1 jakim jest 74HC14. Sam 74HC14 to co prawda bramki NOT, ale nie chodzi nam tu o negację - te bramki posiadają one jako wejście przerzutnik Schmitta i funkcją tego układu jest kształtowanie przebiegu pochodzącego z anteny - przekształca "ściętą" sinusoidę na prostokąt o stromych zboczach nadający się do sterowania mostkiem.

NC - Not Connected - nie wykorzystane. Kreska oznacza, że wyjście jest odwracające TC4421/2 to para sterownika odwracającego i nieodwracającego...

Podłączenie diod patrz mój schemat w poście wyżej - to nie jest czysto teoretyczny papierek, tylko tak mam wykonaną moją SSTC.

Chyba nie chciałeś podłączać CZEGOKOLWIEK bez bezpiecznika pod linię 230V? :D

Kolega Mania-C dobrze mówi - wróć do podstaw. Nie potrafisz nawet czytać schematów i nie rozumiesz podstaw działania układów elektronicznych. :( Zacznij od jakiś prostych "zabawek", bo to się źle skończy...

sstc/cewka-na-pelnym-mostku-problem-z-uruchomieniem-t450.html

Masz i schematy i układ w trakcie "sekcji" po nieudanym uruchomieniu. Może i nie jest estetyczny, ale powinno być wszystko widać.

Popatrz też po reszcie działu - było tu już kilka cewek.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 15 mar 2015, 20:25 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
Co do bezpiecznika, to chodziło mi, że taki lipny. 1A na 230V? Łeeee.

"Część przed R4 to interrupter" - nie no bez przesady, ogarniam w takim stopniu.

Co do spolaryzowanych to C4, C3, C6. Dlaczego takie, a nie normalne?

Teraz odnośnie Twojej cewki.

Dlaczego są dwa źródła napięcia? 230V i 15V zamieniane na 230V?
Co by się zmieniło, jakby układ był taki:

S1 to klucz?
Góra drugiego obrazka. Co to jest?
Na 1. obrazku przy P1 i P2 jest 230V, a przy drugim już 15V? Dlaczego po P4 jest nagle P9?
Od czego zależy, jakie należy przyłożyć napięcie do mostka?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 mar 2015, 23:14 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Wszystkie czynnosci zwiazane z pradem wykonuj pod nadzorem osoby znajacej się na rzeczy. Prad elektryczny to nie zarty!. Ludzie ze slabym serduchem nie maja szans. W twoim przypadku najbezpieczniejsza wartosc napiecia do zabawy to 24-48V.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 16 mar 2015, 16:18 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Oj kolego kolego.... Po raz ostatni apeluję, wróć do podstaw! Szukaj nawet i w sieci informacji o działaniu elektroniki i symbolach, bo nie masz najbardziej podstawowej wiedzy! Nie umiesz czytać schematów, nie znasz elementów, nie rozumiesz najbardziej elementarnych zasad działania obwodów elektronicznych... na razie poniechaj ten projekt, bo skończy się to tragicznie.

Czemu elektrolity? Znajdź mi kondensatory foliowe 100µF czy 220µF :) Elektrolity są zastosowane, bo mają odpowiednie parametry...
15VAC to napięcie do zasilania sterownika pozyskiwane z transformatorka w zasilaczu...
S1 to wyłącznik.
Numeracja złącz jest przypadkowa - nawet nie zwracałem na nią uwagi.
TH1 to termistor - soft start.

Dlaczego w przerobionym schemacie zrobiłeś zwarcie między szynami zasilania? :shock: Po podpięciu do sieci miałbyś "wywalone korki" i stopione kable...

Fhaeil napisał(a):
"Część przed R4 to interrupter" - nie no bez przesady, ogarniam w takim stopniu.


Mam uzasadnione wątpliwości. :(



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 16 mar 2015, 18:58 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
"Dlaczego w przerobionym schemacie zrobiłeś zwarcie między szynami zasilania?" Ciiii, nic nie było. Oznaczenia zrobiłeś kijowe.

"Czemu elektrolity? Znajdź mi kondensatory foliowe 100µF czy 220µF :) Elektrolity są zastosowane, bo mają odpowiednie parametry..."
Dlatego C3 ma jeden mikrofarad? A C2 ma tyle samo, z tym, że nie jest elektrolityczny.

Nie pytałem się, co to TH1...
Czyli dół 1. i góra 2. obrazka, to zrobienie z napięcia 230V określonych napięć, a następnie dostarczenie ich do określonych miejsc. Wygląda legitymacyjnie.

Ponawiam pytanie: od czego zależy, jakie należy przyłożyć napięcie do mostka?

Mam jeszcze kilka innych pytań, ale pójdę jutro do fizyka i mam nadzieję, że mi kilka rzeczy wyjaśni, a o ewentualnych brakach poinformuję.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO