Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 lip 2018, 22:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

PostNapisane: 16 mar 2015, 20:28 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Zadajac takie pytania zanizasz tylko poziom forum. Proponuje abys pytania zwiazane z elektronika zamieszczal na elektrodzie w dziale: Piaskownica, Poczatkujacy.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 16 mar 2015, 21:42 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
Z elektrody zostałem oddelegowany tutaj.
Jak nie chcesz pomóc, to nie pomagaj, naprawdę.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 mar 2015, 07:32 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
lodzik1990 napisał(a):
Zadajac takie pytania zanizasz tylko poziom forum. Proponuje abys pytania zwiazane z elektronika zamieszczal na elektrodzie w dziale: Piaskownica, Poczatkujacy.


Nie spinaj się tak ;) To nie elektroda, żeby odsyłać do google i przekopywania tematów, które "były".



Fhaeil napisał(a):
Ponawiam pytanie: od czego zależy, jakie należy przyłożyć napięcie do mostka?

Mam jeszcze kilka innych pytań, ale pójdę jutro do fizyka i mam nadzieję, że mi kilka rzeczy wyjaśni, a o ewentualnych brakach poinformuję.


Napięcie mostka zależy od częstotliwości pracy np. class E albo uwarunkowań konstrukcyjnych jak ta na jednym tranzystorze czy Mańkowa OLTC :)
SSTC albo DRSSTC zasila się bezpośrednio z gniazdka, z tym że te tych drugich budują ludzie jeszcze boosty, by zwiększyć osiągi.


Co tam dokładnie z fizyką?


Góra
   
 

PostNapisane: 19 mar 2015, 16:55 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
Czy byłaby jakaś dobra dusza chętna do wytłumaczenia mi kilku rzeczy przez skype'a (rozmowa/chat)? Ew. GG? Prosiłbym o zadeklarowanie się i wysłanie odpowiednich rzeczy na PW (chyba, że chce ktoś udostępnić to publicznie, to czemu nie).

Nauczyciele fizyki nie zdali egzaminu...


Góra
   
 

PostNapisane: 20 mar 2015, 21:52 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
Dobra, rzeczy, których ciągle nie rozumiem:
1.) W jaki sposób z 230V nagle zrobiłeś 320V?
2.) Dlaczego na drugim obrazku są kondensatory filtrujące przy uziemieniach?
3.) Te wszystkie uziemienia idą do jednego wora, czy jakoś specjalnie? Fizyk jak na to popatrzył, to coś nabąknął, że to niby może być do przesyłania informacji.
4.) Jaką pełni funkcję opornik R5?
5.) W jaki sposób się ustawia, aby przez połowę okresu sygnał był na górze, a potem na dole? - ustawienie interruptera
6.) Co to robi?
7.) 74HC14N - dlaczego jesteśmy podpięci pod 3A, 4A, 5A i 6A, a nic nie robimy z wyjściem, czyli 3Y, 4Y, 5Y, 6Y?
8.) Te +15V przy TC4451/2 to po prostu wejścia zasilania? Pytam się, bo nie mam pojęcia, czemu służy kolejne +15 najbardziej po prawej stronie.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 mar 2015, 22:14 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
1) 230V to wartość skuteczna. Wartość szczytowa to Vrms* √2, w przybliżeniu używam 320V. W gniazdku masz przebieg sinusoidalny o napięciu zmieniającym się w zakresie -325V-0-325V. Pojemność filtrująca ładuje się do wartości szczytowej. Poczytaj o prądzie przemiennym, wartości skutecznej i szczytowej - szukaj w sieci.
2 i 3) Nie ma tam żadnych uziemień, jest masa. Kondensatory służą jako rezerwuar energii dla pracujących impulsowo układów scalonych, eliminują wahania napięcia i usuwają zakłócenia wysokiej częstotliwości. Masa to punkt wspólny obwodów, również szukaj w sieci. Masa nie musi być uziemiona, ale dół rezonatora koniecznie - i nie połączony z masą. Co to masa - szukaj w sieci.
4) Zabezpiecza bazę tranzystora przed "ściąganiem" zakłóceń.
5) Kwestia stosownego ustawienia potencjometrów.
6) Zestaw diod zabezpiecza drivery przed przepięciami powstałymi wskutek gwałtownego przełączania uzw. pierwotnego GDT.
7) Nieużywane wejścia zwiera się do masy, aby zakłócenia nie powodowały niestabilności układu.
8) Tak, wejścia zasilania. Ogranicznik diodowy jest podłączony do szyny zasilania 15V, więc "ścina" napięcia powyżej tego poziomu.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 20 mar 2015, 23:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
Ad 1. No tak! Oczywiście. Nic nie muszę czytać, miałem to w liceum. Nie pomyślałem. Jakby było 230sqrt(2) to byłoby łatwiej to ogarnąć. Nawet fizyczka moja tego nie załapała.
Ad 2. Wiem co to masa, dobra. Masa wspólna dla wszystkiego?
Ad 5. Ale potencjometr jest przy interrupterze, a nie przy 74HC14N. Bez oscyloskopu się nie obejdzie?
Ad 6. Tylko dlaczego to odprowadza prąd do +15V, czy do tego samego miejsca, z którego prąd ciągną TC4451/2?
Ad 8. "Ogranicznik diodowy" to to z punktu 6? Ale tam są diody schottky'iego, a snubbery, co przepuszczają dopiero przy odpowiednim napięciu. Nie rozumiem.
Dla ułatwienia numeracji:
9. Co to robi?
10. Nie rozumiem, dlaczego przy 74HC14N dwa razy przepuszczamy przez bramki, czyli 1A->1Y->2A->2Y, zamiast raz 1A->1Y.
11. Po co są kondensatory równolegle do zasilania na mostku? W temacie o działaniu SSTC jest powiedziane, że tak ma być, ale nie powiedziano dlaczego. Również, dlaczego przy modulacji audio trzeba większe kondensatory.
12. Mostek daje napięcie przemienne, ale jakiego kształtu jest sygnał na oscyloskopie?


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2015, 16:41 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
Co to za brak odpowiedzi? Macie mnie już dosyć? :mrgreen:
Miałem rozmowę z Pigletem, wytłumaczył mi prawie wszystko, co chciałem.
Nie wiem ciągle, jak działa schemat z punktu 9 z mojego poprzedniego postu. Nie rozumiem, po co dioda D3. Jak mniemam, "ścina" ona napięcie od 5V wzwyż (zakłócenia wywołane przez cewkę), prosiłbym o potwierdzenie tej informacji. Nie rozumiem również, dlaczego po kondensatorze C12 jest rozgałęzienie, a nie prosta droga do tranzystora.

Czas ucieka, prosiłbym o schemat (choćby przerobiony Yuriego) na jak mniemam tl494, gdzie będzie wejście sygnału audio, aby SSTC robiła za głośnik.
Płytka uniwersalna się nada? Wówczas odpowiednie styki łączę kablem miedzianym? Jakie zrobić rozmiary uzwojenia wtórnego? Ile miedzy, jaki torus?
I chyba ostatnie pytanie. Czy efekt będzie odczuwalnie gorszy, jeśli impuls nie będzie trwał 50% okresu, a np. 30%? Czy będą słyszalne luki w otrzymanym sygnale audio?


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2015, 18:09 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Że piglet mial tyle cierpliwosci do ciebie:-) ja bym już dawno wyszedl z siebie. Nie trzeba ustawiac zadnego wypelnienia.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2015, 19:14 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
film pod tytułem Pan Lodzik - "szczerość absolutna" :D
odpowiem na ostatnie pytanie , wypełnienie jest różne dla różnych konstrukcji.
z reguły małe wypełnienia dla sstc dają bardziej syczący dźwięk

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 25 mar 2015, 19:28 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
To "rozgałęzienie", to symbol anteny. :E

D3 ogranicza napięcie, aby nie uszkodziło wejścia 74HC14. Na antenie mogą się indukować dziesiątki czy nawet setki wolt. D4 ogranicza napięcie z anteny o popularyzacji negatywnej do poziomu masy. Tranzystor zwiera sygnał sterowania do masy po podaniu sygnału z interruptera, to wyłącza cewkę. R6 zapewnia impuls stanu wysokiego wzbudzające SSTC.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 26 mar 2015, 14:55 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
"To "rozgałęzienie", to symbol anteny. :E"

Napisałem wyraźnie "Nie rozumiem również, dlaczego po kondensatorze C12 jest rozgałęzienie, a nie prosta droga do tranzystora.". Wiem, że to symbol anteny, mi chodzi PO, a nie przed.

Jak będzie z tym schematem?


Góra
   
 

PostNapisane: 28 mar 2015, 11:48 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
Dla jasności, chodzi mi o A.


Mania-C swego czasu wkleił to:


Datasheet mówi, że LM555N jest wymienialny na NE555(p?), tak też zrobił jak wnioskuję z jego wypowiedzi. Z uA741D 8, 1 i 5 idą do masy (z czwórką?), czy nic z nimi nie robimy? Jak wygląda X1?

Output jak mniemam można podpiąć do schematu Yuri'ego w miejscu B i cała reszta zostaje, tak? Mocniejszych kondensatorów na mostku dawać nie trzeba, bo praca jest przerywana?

Co się robi dokładnie z wyjściami P9 i P10? Jak dokładnie idą wszystkie kable na GDT i skąd wiemy, który kabel do którego mosfetu? W jakim układzie wówczas działa mostek?

Czy jakbym zamówił potrzebny sprzęt w poniedziałek, to jest szansa to wszystko dostać i złożyć w następnym tygodniu? W jakim/jakich sklepach (wcześniej był podany TME.eu)? Całość ma być gotowa na następny czwartek 9.04, ale oczywiście wcześniej trzeba zrobić testy.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 mar 2015, 13:44 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Schemat ktory przekopiowałeś pochodzi od CTC labsu ma jakiś defekt którego nie pamiętam o co tam chodziło poniżej zamieszczam oryginał mojego projektu z przed paru lat działa bez problemu mimo że jakość audio zostawia trochę do życzenia.
Aby go uruchomić potrzebujesz przekonwertować pojedyncza linie melodyczną najlepiej bez polifoni i odtworzyć za pomocą tego cuda.
Na wyjściu pojawią się impulsy zgodne z częstotliwością audio których wypełnienie ustawisz potencjometrem przy ne555 (potencjometr pod JP9)
Całość nadaje się do modulacji audio dla SSTC

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 28 mar 2015, 14:24 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Z rozgałęzienia oznaczenoge przez Ciebie jako "A" SSTC otrzymuje sygnał sterujący z anteny... Jak według Ciebie miałaby go pobierać bezeń? Tranzystor jedynie zwiera sterowanie do masy blokując pracę układu gdy interrupter go wysteruje.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 28 mar 2015, 14:59 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
@up
Właśnie to chciałem usłyszeć.

Widzę, że tutaj zasilasz z 12V,a nie z 9. No dobra, to sie po prostu zamieni 7809 na 7812. Ale na 9V też wg specyfikacji powinno działać, choć jak mniemam od razu inne wypełnienie będzie.

W jaki dokładnie sposób dostarczamy audio? Co to JP 7-10? Jaki ma być potencjometr?
"Aby go uruchomić potrzebujesz przekonwertować pojedyncza linie melodyczną najlepiej bez polifoni i odtworzyć za pomocą tego cuda."
Masz na myśli podanie specjalnego pliku dźwiękowego? Takie coś masz na myśli?
Co Wy tak odpowiadacie na raty? :?:

I jak to jest z tym wypełnieniem impulsu? To jest to samo wypełnienie, które potem trafia do mostka i jak się chce pracę w CW, to trzeba to ustawić na 50/50, czy to się gdzieś indziej (gdzie) ustawia?


Góra
   
 

PostNapisane: 28 mar 2015, 16:05 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 768
Pochwały: 8
Jeśli o mnie chodzi to staram se więcej obserwować gdyż uważam że zrobisz sobie albo komuś krzywdę i później będzie masowa medialna panika jak na VMC "tam są sami przyszli terroryści"

Pozdrawiam

Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
   
 

PostNapisane: 28 mar 2015, 16:28 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
No come on! Nie będę tego montował sam, ale razem z moim dziadkiem. Wyładowań nie mam zamiaru dotykać, bo mimo, iż można ich nie czuć, to potem potrafią być skurcze/bóle mięśni podobno. Żadnemu kretynowi też nie pozwolę podchodzić do włączonej tesli, gdyż jeszcze coś sobie zrobi i będzie na mnie.

Przestań się zgrywać i proszę, pomóż. Wytłumacz niejasności.


Góra
   
 

PostNapisane: 4 kwi 2015, 18:41 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 14.03.2015
Posty: 20
Dobra, ja cewki robić nie będę, robię co innego, ale i tak mam jeszcze kilka pytań.
Jaką rolę pełni TC4451? BO 52 odwraca w fazie. Podbija napięcie, aby GDT lepiej działało?
Jak to się dzieje, że dwa sygnały, z czego jeden jest odwrócony w fazie o 180 stopni, idą do jednego kabla, a następnie przez transformator indukuje się jakiś sensowny sygnał?
Po co kondensator C19?
W jakim układzie działa mostek? Kiedy która część pracuje, a która nie?


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO