Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 28 lis 2020, 08:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna strona

PostNapisane: 20 maja 2013, 21:07 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
No więc wszystko już mam i zacząłem składać all do kupy ;-). Niestety całość po złożeniu nie działa. Nie dzieje się zupełnie nic. Zacząłem sprawdzać all po kolei i niestety ale na tranzystorach ( bramkach ) nie pojawia się żaden sygnał. Na wejściu na GDT wygląda on tak:



natomiast na każdej bramce tak:



w zasadzie na bramce nie ma sygnału tylko jakieś takie śmieszne szpile. Nie mam pojęcia co może być nie tak. Na bramkach wlutowane mam rezystory 10 ohmów. Rdzeń AL powyżej 13 tys.

EDIT. Puściłem z generatora 200 kHz sygnał i na wyjściu ( na bramce mosfetu ) dostaję coś takiego:



Góra
   
 

PostNapisane: 20 maja 2013, 21:41 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Jaki rdzeń użyłeś na GDT? Wydaje mi się, że nie wzbudza się i dlatego nie ma prebiegów bramkowych odpowiednich.


Góra
   
 

PostNapisane: 20 maja 2013, 22:53 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 314
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Nie dał rdzenia z materiału 3E25 i tyle. to że ma 13 tys nic nie znaczy:) będzie miał AL 5600 i tez będzie działać ale warunek to: 3E25.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 06:01 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
A mi się wydaje że problem leży po stronie liczby zwojów. Jeśli dla AL 6 tys. jest to 14 zwoji to dla 13 tys. powinno być ich 7. Ja nawinąłem 14. Dzisiaj po pracy spróbuje część odwinąć i zobaczyć co się stanie.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 11:21 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Poza tym użyłem rdzenia 3E6 a różni się on praktycznie tylko AL.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 17:24 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 314
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
A co ma piernik do wiatraka?:). Jak dobrze pamiętam to było 1:1:1 czyli po 16 zwojow. Dioda zenera i tak obetnie nadwyzke jeśli takowa by byla. Ty nie jako pierwszy przerabiasz ten temat:-)



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 19:54 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Nosz kurde nie mam pojęcia co jest nie tak. Dzisiaj zaczołem to badać na spokojnie i tak. Podłączam sam rdzeń bez MOSFETÓW. I na nim jest taki przebieg ( po wyjściu z TC4422 )



Podłączam jeden mosfet i mam na nim to:



( czyli prawidłowo )

i kiedy podłącze dowolnie obojętnie który mosfet jako kolejny wszystko zaczyna się krzaczyć. Sygnał spada do zera i pojawiają się tylko szpile. Problem jest już po stronie wyjścia z GDT ( sygnał szaleje ) .


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 20:21 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 314
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
post do usunięcia



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Ostatnio edytowano 21 maja 2013, 20:32 przez lodzik1990, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 20:27 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Że co!? Dobrze by było jak byś swoje rewelacje zachowywał dla siebie i nie wprowadzał w błąd innych.

@prociomen007: Jak wygląda twój układ pomiarowy?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 20:32 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
witam,
masz rację, ten przebieg jest prawidłowy. Może drivery nie wyrabiają prądowo po podłączaniu drugiego tranzystora? Z drugiej strony powinno spokojnie wszystko działać.Napisz dokładnie co masz na bramkach(rezystory,zenery etc),a i jeszcze jedno- masz kondensator separujący składową stałą na pierwotnym GDT?

ps. obciąż wtórne gdt jakimś rezystorem(27Ohm) i wrzuć przebieg.

Pozdro


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 20:50 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
O dziękuję za zainteresowanie tematem i jakieś sensowne porady. Więc po kolei. Sprawdziłem schematy czy tam nie ma nigdzie błędów i wszystko jest ok. Tranzystory połączone są przez rezystory 10 ohmów. ( próbowałem je pominąć ale nic to nie poprawia ) No i do tego zenerki całość tak jak na poniższym schemacie:



I teraz tak kiedy jest jeden mosfet mam coś takiego:



Dopinam drugi i robi się coś takiego:



Dopinam trzeci i takie coś:



No i czwarty to prawie linia prosta.

Jeśli chodzi o TC4422 to zasilane z 16V zasilacz 5A może dać. Nic się nie grzeją. Kondensator blokujący składową stałą mam wlutowany taki:

Bez tytułu.png


Jeśli chodzi również o sam sterownik to zrobiony jest w oparciu o ten schemacik:



Brak tylko kondensatorów filtrujących zasilanie w tc4422.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:06 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Kondensatory przy TCxxxx muszą być!..jak najbliżej, najlepiej tantale 47uF/25V. Przeglądałem twój drugi temat i natrafiłem na foty GDT- powiem tyle że nie ufał bym tej emalii, a sam drut może być aluminiowy i przez to te problemy. Generalnie wygląda na to że drivery nie wyrabiają- nie mają odpowiedniego źródła prądu co tłumaczę przez brak kondów przy nogach driverów.

ps. nawiń gdt jakimś pewnym drutem, najlepiej w normalnej, dobrej izolacji

Pozdro


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:08 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 314
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
W przypadku czterech mosfetów powinieneś użyć dwóch sztuk GDT i oczywiście dwie pary driverów do tego.Ostatecznie można i jednym GDT sterować wszystkimi tranzystorami na raz, ale wtedy drivery mogą nie wyrabiać.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Ostatnio edytowano 21 maja 2013, 21:13 przez lodzik1990, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:10 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Nie wydala prądowo GDT, zmniejsz w nim liczbę zwojów jak Ci poradzono na chacie.

Nie musi używać 2 GDT, znowu bajki opowiadasz.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:10 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Nie nie musi, mi dwa 9A drivery sterują dwa igbtki w drce... i nie ma problemu

zaraz zaraz...jaką pojemność ma ta konda separująca składową stałą? :) powinna być 1-2uF


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:11 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Gtd przewinolem przy urzyciu kabla jednak problem ten sam. Zeczywiscie morze to problem tych kondow. Jutro sprubuje cos dolutowac. Mam jednak na stanie tylko elektrolity. Zobacze czy cos pomoga. Jesli tak masz u mnie piwo ;-)


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:13 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Niech nam prociomen007 powie jaki to drut, stawiam na coś w oplocie bawełnianym, ale to gdybologia :P

"Buj" się Zeusa za te błędy ort.

EDIT:
Przy nawinięciu nowym drutem zmniejszyłeś liczbę zwojów ∼ 2,5 raza?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:15 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Spróbuj dać elektrolita 4,7uF do testu.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:17 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Sory za bledy ale pisze z telefonu. Zeczywiscie pojemnosc bledna bo ma 1nF.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 314
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
hvman napisał(a):
Nie wydala prądowo GDT, zmniejsz w nim liczbę zwojów jak Ci poradzono na chacie.

Nie musi używać 2 GDT, znowu bajki opowiadasz.

hvman nie wymądrzaj się:) moje wskazówki także mogą być pomocne.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO