Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 28 lis 2020, 09:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:20 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Przy 200kHz ta konda ma reaktancję prawie 800Ohm, więc pewnie tu leży problem.

ps. reaktancja przy 1uF i 200kHz wynosi nie cały 1Ohm :)


Ostatnio edytowano 21 maja 2013, 21:22 przez d3211, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:24 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
To nie były wskazówki a aksjomaty.

Rzeczywiście, kondensator blokujący ma 1nF więc to nie ma jak działać.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:25 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Czyli rozumiem mam ja zwiekszyc do 1uF dorzucic elektrolity i powinno zaskoczyc?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:26 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Tak, 1uF-4,7uF... nie ma znaczenia większego, po prostu elektrolita wlutuj tam-do testu wyłącznie.


Ostatnio edytowano 21 maja 2013, 21:28 przez d3211, łącznie edytowano 2 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:27 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
470nF czy 680nF też się nadadzą.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:28 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 314
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
To może być nawet zwykły foliowy kondensator MKT



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Ostatnio edytowano 21 maja 2013, 21:31 przez lodzik1990, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:29 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Tam ma być bipolarny, impulsowy dobrej jakości, żaden elektrolit!


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:31 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
Nic się nie stanie, do testu może być.....ale jak będziesz robił zakupy to wpakuj tam 1uF albo 2,2uF MKP.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:38 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Taki duży mu nie potrzebny, a w tych pojemnościach i napięciach 50-100V to na TME zawsze słabo, chyba, że masz sporo miejsca na płytce :D MLCC też się nadadzą.


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:44 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.12.2010
Posty: 180
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwały: 2
no coś ty :) to jest malutka konda...u mnie w elektroniku takie są..

np.. http://www.tme.eu/pl/details/mks2-1u_63 ... 1f00kssd/#


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2013, 21:48 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Poliestrowy? Nie chcę mi się liczyć, mam nadzieje, że się nie ugotuje :D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2013, 20:47 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Ech no i kiszka ciągle. Dzisija dorzuciłem do TE elektrolity przy zasilaniu 47 nF oraz 2.2 uF w uzwojeniu. Kupiłem coś takiego:



Długą chwilę nic się nie działo aż w pewnym momencie tesla zaskoczyła ( delikatnie co by nie uszkodzić na 80V ). Jako że wszystko miałem poskładane tak na pająka odłączyłem all i zacząłem wszystko łączyć do kupy. Poskładałem znowu i nic się nie dzieje. No może nie do końca nic. Otóż kiedy podłączam antenę do układu od razu pojawia mi się przebieg NAWET KIEDY UZWOJENIE GŁÓWNE JEST WYŁACZONE!!! Czy to normalne? Słuchać też na rdzeniu GDT takie piszczenie jakby pracował. Niestety rezystory które ograniczają prąd bramki grzeją się niemiłosiernie mocno. po 30 sekundach dymią się. Kiedy podpinam na bramki oscyloskop nagrzewają się jeszcze szybciej. Wszystkie połączenia sprawdziłem milion razy ( wszystko połączone jest dobrze )i wciąż to samo. Nie mam pojęcia czemu raz zaskoczyła. Chodziła wtedy bardzo krotko więc nie jestem w stanie powiedzieć czy rezystory by się nie grzały. Czy jest możliwość że moje GDT nawinięte jest z zbyt cienkiego kabla? Ogólnie teraz jak próbuje mierzyć oscyloskopem co jest na bramkach szybko zanim się rezystory nagrzeją wychodzi że nie ma tam żadnego przebiegu. Na wejściu GDT natomiast jest cały i piękny.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2013, 21:13 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 575
Pochwały: 4
Normalne, łapiesz zakłócenia a jak byś sprawdził częstotliwość to wyjdzie ci głównie 50 Hz. Dlatego tak istotne jest niepozostawianie niepodłączonych wejść w układach CMOS, ale to swoją drogą.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2013, 21:20 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Pozostaje jednak problem grzania sie tych rezystorow na bramkach. Wychodzi ze plynie tam jakis niemilosierny prad. Jutro rozlutuje gdt nawine jeszcze raz drutem 0.5 mm 16 zwoi a dla pierwotnego 1 mm wrzuce rezystory na bramki 10 ohmow i zobacze co sie stanie.


Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2013, 22:41 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
przyglądam się schematowi sterownika i stwierdzam ze masz tam bramkę AND wiec do puki na wejściach A i B nic nie ma to wyjście Y nie może mieć żadnego innego stanu prócz niskiego.
Wiec nie powinno być żadnego przebiegu. Bardzo prawdopodobne jest to że zbierasz wszystkie śmieci tego świata przez kabel łączący interrutor z bramką and
Zrób to tak:
1- dodaj rezystor 1k miedzy wejście "A" a masą jak najbliżej masy bramki "AND" podobnie zrób dla wejścia "B"
2- zobacz czy po odpięciu interruptora i dodaniu rezystorów dalej się grzeją rezy bramkowe a gdt piszczy

BDW co to za kondensatorek :D ten zółty bo gdzieś już zetknąłem się z tą firmą hmm to nie są kondy do zwrotnic audio ?


Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2013, 23:45 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 314
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
hmm. Nie wiem może jestem ślepy albo co bo na schemacie nie ma tranzystora BC107.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Ostatnio edytowano 22 maja 2013, 23:51 przez lodzik1990, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2013, 23:50 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
niet lodzik tu jest bramka AND która realizuje tą samą funkcje ;) po prostu inaczej jest to rozwiązane


Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2013, 23:54 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 314
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Czy powodem grzejących się oporników bramkowych mogą być przebite bramki mosfetów ?



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 23 maja 2013, 06:07 
Dołączył(a): 04.02.2012
Posty: 91
Więc tak GDT nawinąłem raz jeszcze ( tak jak pisałem wyżej ) do tego odłączyłem wszystkie mosfety i podłączyłem tylko jeden. Podłączam całość do prądu na wejście generator 200kHz i niestety ale rezystor 2 waty 10 ohmów rozgrzewa się w ciągu 30 sekund do czerwoności. Sprawdzam oscylem co się na na nim dzieje i jest tam przebieg prawidłowy - piękny prostokąt. Jedyny problem to te piekielne nagrzewanie. Sprawdziłem tak wszystkie mosfety i na każdym jest to samo ( przy podłączeniu tylko jednego ). Morze problemem jest ten kondensator i teraz za duży prąd się tam pojawia? Bo już nie mam pomysłów?

PS. Całość uruchamiam bez podłączonego interputera. Na wejściu A bramki cały czas logiczna 1.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 maja 2013, 06:24 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 793
Pochwały: 8
lodzik1990 napisał(a):
Czy powodem grzejących się oporników bramkowych mogą być przebite bramki mosfetów ?



jeżeli tak by było to pewno tak, warunek jest taki ze układ musiałby by mieć wewnętrzny oscylator (np. startowy) gdyż w tej konfiguracji mosfety nie pracują = nie ma oscylacji co za tym idzie nie ma sygnału w pętli FB. ale na 99% jest to błąd konstrukcyjno/projektowy skoro są sygnały za bramką "and"

EDIT 1


prociomen007 napisał(a):
Więc tak GDT nawinąłem raz jeszcze ( tak jak pisałem wyżej ) do tego odłączyłem wszystkie mosfety i podłączyłem tylko jeden. Podłączam całość do prądu na wejście generator 200kHz i niestety ale rezystor 2 waty 10 ohmów rozgrzewa się w ciągu 30 sekund do czerwoności. Sprawdzam oscylem co się na na nim dzieje i jest tam przebieg prawidłowy - piękny prostokąt. Jedyny problem to te piekielne nagrzewanie. Sprawdziłem tak wszystkie mosfety i na każdym jest to samo ( przy podłączeniu tylko jednego ). Morze problemem jest ten kondensator i teraz za duży prąd się tam pojawia? Bo już nie mam pomysłów?

PS. Całość uruchamiam bez podłączonego interputera. Na wejściu A bramki cały czas logiczna 1.


To zmienia postać rzeczy :)
czerwoność to ile stopni? dymią? musisz pamiętać ze pracujesz w trybie CW puszczając cały czas 200khz wiec grzać się będą i to mocno.
Opisz jeszcze:
Jakie diody zenera dałeś przy mosfetach ?
Czy dałeś diodę przyśpieszającą zamykanie ?
Wrzuć oscylogram z obu bramek (przy konfiguracji podłączonych 2ch tranzystorach- typowy pół-mostek)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO