Dzisiaj trochę policzyłem i o to co mi wyszło.
Założenia uzwojenie wtórne:
-) Duża dobroć
-) Stosunek średnicy do wysokości bliski jedności
Wardowe wymiary:
Wysokość 508mm
Średnica 323mm
Średnica drutu 0.912mm!
Rezonans 1/4 135KHz
Rezonans pełna fala 155KHz
Rezonansy można zmniejszyć o 35KHz co powoduje toroid jako pojemność w szeregowym obwodzie LC i jesteśmy blisko 100KHz o których gdzieś tu w temacie jest. Teraz chciałbym przedstawić wam jak się ma pierwotne do wtórnego.
A więc jeśli w pierwotnym płynie prąd o częstotliwości rezonansowej uzwojenia wtórnego to wszystko jest w porządku. Jeśli wyjmiemy uzwojenie wtórne uzwojenie pierwotne zaczyna się nasycać stąd impedancja bliska jest zeru w praktyce! Co za tym idzie wybuch tranzystorów. Można też wstawić Over Current Detector... No jak to się nasyca ? Tak, pole magnetyczne jest zgromadzone dookoła pierwotnego uzwojenia, coś jak zlew w którym zaczyna pojawiać się coraz więcej wody aż zacznie się wylewać, w tym przypadku pierwotne nasyca się i stanowi zwarcie!
Jeśli jest uzwojenie wtórne, a w pierwotnym uzwojeniu płynie prąd o częstotliwości rezonansowej uzwojenia wtórnego, to te uzwojenie wtórne odbiera tylko w rezonansie te pole magnetyczne. Zaczyna stanowić w teoretycznie uzwojenie wtórne bo w praktyce zawsze nim będzie. Takie coś przedstawia wykres który szybko przerobiłem, ale jest bardzo bliski temu zagadnieniu;
Od razu zaznaczam że tu pojawił się błąd bo dla pełnego rezonansu w tym przypadku impedancja jest większa! (mam na myśli podpis na wykresie) W praktyce, informuję iż nasze uzwojenia wtórne pracują zawsze na częstotliwości niższej, czyli dla częstotliwości równej 1/4 fali, gdzie prąd w obwodzie pierwotnym płynie większy, ze względu na sprzężenie zwrotne.
I dalej idąc tropem impedancja takiego uzwojenia wtórnego o parametrach podanych wyżej wynosi około 19KΩ w rezonansie

Rezystancja około 14Ω Dobroć i stosunek średnicy do wysokości są bardzo dobrze przemyślane, dobroć to 1383 a stosunek 1,6 !
Patrząc na te parametry uzwojenia wtórnego można powiedzieć że jest niemalże idealne, malutka impedancja przy tak wysokim napięciu, duży prąd może przez nie przepłynąć, dalej idąc sam stosunek jest też ważny, i widać że jest dobrze dobrany. To jest część sekretu długich wyładowań.
Kolejną sprawą jest uzwojenie pierwotne, które pracuje również przy 100KHz, ma 5 zwojów, wysokość przyjąłem 300mm, średnica 400mm. Takie uzwojenie ma indukcyjność 8.33μH, po przeliczeniu, impedancja wyszła 5.23Ohm Trzeba wziąć poprawkę na parametry uzwojenia pierwotnego, tu już robi się ciasno bo niewielkie zmiany zmienią nam na tyle impedancję na tyle by upalić mostek. Biorąc pod uwagę wszystkie parametry pozwoliłem sobie zaokrąglić te 5.23Ω do 8Ω a następnie podzieliłem 240V przez tą wartość i wyszło mi 30A które jeszcze przemnożę przez 240V i wyjdzie mi coś koło 7.2KW Impedancja pierwotnego przy częstotliwości 150KHz (rezonansowa wtórnego o nieco innych parametrach, załóżmy że na tylu śmiga) wynosi właśnie te 8.23Ω Ale wiadomo to są obliczenia i nie zdziwię się tą różnicą 1-2Ω Pozostaje to tylko sprawdzić eksperymentalnie, aha uzwojenie wtórne wstawione w uzwojenie pierwotne zmieni trochę parametry uzwojenia pierwotnego.
Kolejnym elementem wpływającym na pracę jest oczywiście sprzężenie uzwojenia wtórnego z uzwojeniem pierwotnym. Tutaj pierwotne i wtórne mają takie rozmiary że kompromisowo i przy okazji powstaje duże sprzężenie. Tak jak by to było przemyślane przez kogoś tam z góry
To by było chyba na tyle co chciałem napisać. Wiem że mam w garażu rurę 320mm ale nie jestem pewien czy to nie jest 520mm, jak by była, to proszę nie namawiać mnie
Przeskoczymy ? Może damy radę

Tranzystory w mostku muszą mieć jak najmniejszą rezystancje drenów w otwarciu, tranzystory Warda nie dość że wypocą prawie kilowat na radiatorze to mają rezystancję 50mΩ

A na przykład moje sampelki koło 80mΩ a to są jednak spore różnice.
Adnotacja:
Jest tu kilka rzeczy które się nie zgadzają ale to w obliczeniach. Mianowicie chodzi o impedancję, bo zamiast niej policzyłem reaktancję. Chodzi o uzwojenie wtórne. Pomyliłem jednostkę przy liczeniu dobroci gdzie jednostki się skrócą i nie będzie to Ohm, będzie bez jednostki. Proponuje sprawdzić przez kogoś te obliczenia jeszcze tak dla pewności. Nie używałem kalkulatorów ani programów więc mogłem się pomylić. Ale wyniki są zbieżne i tylko potwierdzają że uzwojenie pierwotne ma impedancję 8Ω bo to przy 240VDC da nam te 30A o których pisze Ward.
Rurę którą mam w garażu ma jednak 315mm więc się nadaje, musicie mnie tylko skusić do tego