Yuri napisał(a):
Radiatory raczej grzeją się tylko od tranzystorów. gdyby były ferromagnetyczne/miały kształt zamkniętego zwoju to mogłyby się grzać indukcyjnie, ale w takiej sytuacji raczej nie jest to możliwe.
Przy okazji, masz podkładki izolujące pod kluczami? Jeżeli nie, to zadbaj dobrze by radiatory się nie dotykały i były izolowane od siebie. Metalowa wkładka tranzystora połączona jest z drenem - nie muszę chyba mówić, co stałoby się gdyby przez radiatory nastąpiło zwarcie.
Forum jest po to, by pomagać i wymieniać się informacjami. W żadnym razie go nie zaśmiecasz, a wrzucając obrazki na forum mamy pewność, że nie wyparują (o ile ktoś znów nie popsuje backupa :> ).
Dobrze rozumiesz skręcanie przewodów idących do GDT, tak samo jak na samym transformatorku, czy też jak w parach ze skrętki komputerowej. To wbrew pozorom dość istotne.
Indukcja w przewodach jest możliwa, to mogą być też jedynie zakłócenia ściągane przez miernik. Czemu tylko na 5V? Myślę, że to kwestia prądów jakie przepływają w poszczególnych liniach zasilania (linia +15V jest znacznie bardziej obciążona).
Między innymi dlatego warto przenieść zasilanie i driver na jedną płytkę - eliminujesz różne indukcyjności itd.
@
Slu:
Yuri już się czuje całkiem dobrze, choć przez chwilę myślałem, że Ojciec Eliasz będzie mi musiał udzielić namaszczenia.

Masz osobne radiatory więc podkładki są zbędne. JA celowo daje osobne radiatory po to żeby wyeliminować te stratne, chujowe podkładki, chyba że nie ma możliwości to jedynie ceramiczne. Tak więc zostaw to, jak jest, chociaż radiatory są faktycznie dosyć blisko i możliwe że poleci Ci kiedyś iskra między nimi

Poważnie.
Gdyby radiatory byly jakieś inne, nawet o idealnym kształcie do nagrzewania, i idealnym materiale, to i tak by się nie nagrzały w tym przypadku

Tu nie ma zbyt dużego pola magnetycznego, jakieś jest, to i tak jest bardzo rozproszone.
Jeżeli już mamy wyciągać teorię na temat indukcji na przewodach to temat można zamknąć w skręceniu wszystkich przewodów ze sobą. Skręć +5, +15 i GND jak najmocniej. Skręć ze sobą jedną parę do jednego GDT i drugą parę do drugiego GDT, ale nie wszystkie razem

Na pewno podbite napięcie powstaje w wyniku przebitego kondensatora od anteny i/lub od dużej amplitudy z TL494. Musisz wymienić ten kondensator, jak wcześniej pisałem. On też pasował mi już wcześniej do Twoich kłopotów ze sprzężeniem.
Ps.
Czerwony kolor jest zarezerwowany dla moderacji
Ojciec Eliasz i Siostra P. mają Cię w opiece ?