Pierwsze testy za mną.
Sterownik na MCP14E8 działa, ale gorzej niż ten na dwóch TC445*.
Oto użyte schematy:
Sterownik (MCP14E8, jedno wyjście odwracające!)

Interrupter:

Zasiliłem interupter z 12V i sterownik z 15V.
Użyłem do tego swojej bieżacej konfiguracji z półmostkiem na IGBT, który na 230V normalnie daje radę (z normalnym sterownikiem!) i ma w miarę ok przebiegi. Dziś zasilałem go z 110V.
Obserwacje/pytania:
1. Na początku miałem zimny lut na VCC MCP14E8, a mimo to słychać było cykanie GDT a od Tesli do śrubokręta przeskakiwały malutkie iskierki (1mm), bez względu na fazę GDT. To normalne? Przez to założyłem, że MCP14E8 jednak ma zasilanie, i jakże wielkie było moje zdziwienie, gdy po odłaczeniu przewodu VCC od płytki z MCP14E8 nic się nie zmieniło

2. Po naprawie zimnych lutów nic nie chciało działać, dopiero zaobserwowałem, że dotykanie antenki trochę zmienia pracę Tesli. Potem zwiększyłem antenkę, i wtedy już były małe wyładowania - ale, co ciekawe, one znikały jak się zbliżałem do rezonatora. Czyżby pole było aż takie słabe, że obecność ciała w pobliżu rezonatora je "zakłócała", czy tu zaszło jakieś inne zjawisko?
3. Ostatecznie zrobiłem dużą antenkę i Tesla zaczęła działać w miarę normalnie. Zmiany ustawień potencjometrów zmieniają rodzaj wyładowania, a zbliżenie się do rezonatora nie zakłóca jego działania.
Ale przebiegi są gorsze - widać, że zbocza nie są strone, lecz łagodne, czyli czasy narastania (?) są większe.

Takie przebiegi mialem na tej samej konfiguracji z innym sterownikiem (inny interrupter, i sterownik na dwoch TC445*, reszta taka sama, ten sam halfbridge, GDT, zasilacz):
http://obrazki.elektroda.pl/3621968800_1459157034.jpg(cd. pkt 3) Macie jakieś pomysły bądź sugestie, co mogę zmienić, wypróbować, by polepszyć działanie tego sterownika na MCP14E8? Czy to jest wina tylko tego scalaka, czy może np. kondensator użyty przed GDT typu MKP X2 jest nieodpowiedni?
EDIT:
Zwiększyłem antenkę i efekty są troszkę lepsze. Czemu ten MCP14E8 jest taki czuły na tą antenkę? W sumie teraz antenka jest z kabelka od płytki stykowej, może to to?
Zmierzyłem przebieg na pierwotnym....

Co tu się dzieje? Przecież to chyba nie są szpile...