Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 22 kwi 2018, 13:08

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna strona

PostNapisane: 7 sty 2017, 02:41 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Witam serdecznie.
Po zrobieniu wszystkich układów do SSTC (ze schematu c4r0) przyszedł czas na odpalenie jej. I tu proste pytanie, dlaczego nie działa? Niestety nie mam takiego budżetu by zakupić oscyloskop więc nie jestem w stanie zobaczyć co tam się dzieje. Jako toroidu użyłem zwykłej kuli dekoracyjnej metalowej o średnicy 15cm.
Czy byłaby dobra dusza, która miałaby jakieś sugestie dotyczące cewki? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam!




Góra
   
 

PostNapisane: 7 sty 2017, 03:21 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Nawin uzwojenie pierwotne w tym samym kierunku co uzwojenie wtorne.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 7 sty 2017, 11:35 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 163
Lokalizacja: Warszawa
Wystarczy podmienić zakończenia uzwojenia pierwotnego zamiast je przezwajać.
Sprawdzić sygnał można opcjonalnie przykładając diodę led ale wiele to też nie powie, inna sprawa, że sposób realizacji sprzężenia w SSTC nie jest wolny od wad...


Góra
   
 

PostNapisane: 7 sty 2017, 21:23 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Dzięki Wam za szybką i trafną odpowiedz z uzwojeniem pierwotnym, jednak pomimo tak wciąż brak wyładowań..


Góra
   
 

PostNapisane: 7 sty 2017, 22:26 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Jedyne co może się wyróżniać od schematu c4r0 to:
• generator funkcyjny zamiast LM555D użyłem NE555
• "antena" sprzężenia zwrotnego to prosty przewód jak do płytek stykowych z zakończeniem metalowym (może tu problem?)
• GDT nawinąłem na rdzeń F867 Al = 3570 więc tutaj też może być wada
• Uziemiam cewkę łącząc jej dół do metalowego stołu
Reszty jestem pewien, że jest dobrze. Jakie są Wasze zdania?


Góra
   
 

PostNapisane: 8 sty 2017, 05:05 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Rdzen to tylko z materialu 3e25 o odpowiedniej Średnicy.
Nie patrz na to co stoi przed 555 i za.
Ten stol nie moze stac na drewnianej podlodze ani płytkach.
Jak już to na gołej Ziemi.
Wbij w ziemię kawalek pręta,rurki 50cm.
Zamien miejscami żyłki idące do GDT - cała zabawa polega na eksperymentowaniu.
Tylko nie zasilaj przy tym polmostka z pelnego napięcia, ja bym na poczatku przystal przy 40V. A jak chcesz to wepnij szeregowo Zarowke.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 10 sty 2017, 19:54 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Witam.
Pomimo nawinięcia na nowo przewodami 0.5mm (tak jak mówił lodzik), zamienienia rdzenia na 3E25, uziemienia cewki, na wtórnym nie ma jakiegokolwiek napięcia. Wciąż nie wiem w czym tkwi problem


Góra
   
 

PostNapisane: 10 sty 2017, 23:09 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 163
Lokalizacja: Warszawa
Bez oscyloskopu pozostaje jedynie metoda wykluczania, czyli podmiana jednej części za drugą i patrzenie co się dzieje, jednak takie dochodzenie zająć może tygodnie albo miesiące, biorąc pod uwagę liczbę wszystkich możliwych możliwości do wykluczenia.


Góra
   
 

PostNapisane: 10 sty 2017, 23:52 
Dołączył(a): 15.11.2010
Posty: 50
Witam.
Jeżeli półmostek zasilasz z obniżonego napięcia to ważna jest odległość między anteną sprzężenia zwrotnego a cewką uzwojenia wtórnego. Na antenie będącej za daleko od uzwojenia wtórnego nie zaindukuje się napięcie i sstc nie zadziała. Oczywiście zbytnie zbliżenie anteny grozi przebiciem i uszkodzeniem sterowania. Osobiście próbowałem zastąpić antenę przekładnikiem prądowym, ale mi akurat sie to nie udało, podobno kolega SLU wykonał takie rozwiązanie ale nie pamiętam szczegółów, trzeba sie Jego pytać.
Inna sprawa radził bym wykonać porządną płytkę dla układu sterowania, sam mam złe doświadczenia z płytkami uniwersalnymi, dużo łatwiej na nich o błąd, zimny lut a i trudniej jest cokolwiek sprawdzić.
Oscyloskop też nie jest lekiem na całe zło, jeżeli na płytce sterowania jest błąd to może nie być sygnału do badania, a wtedy jedyne co zostaje to właśnie metoda wykluczania, a przy takim układzie jaki wykonałeś wiele jest potencjalnych miejsc krytycznych, szczególnie półmostek.
Tak jak mówi Lodzik, dobre uziemienie jest ważne, i lepiej dla tesli wbić jakiegoś metalowego szmela w ziemie i kabelkiem (wystarczy 1mm przekroju) pociągnąć uziemienie, niż narażać elektronikę w domu.
Dodatkowo to co Lodzik powiedział na początku, czyli zamiana połączenia zasilania uzwojenia pierwotnego. Kiedy już reszta elektroniki będzie należycie pracować warto na niskim zasilaniu tesli sprawdzić odwrotne połączenie owego zasilania. Kłopot w tym że nie wiemy gdzie u ciebie leży błąd układu, a to jest dodatkowy problem który może blokować powstawanie wyładowań.


Ostatnio edytowano 10 sty 2017, 23:59 przez o900, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 10 sty 2017, 23:55 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi.
Faktycznie nie próbowałem ruszać anteny więc może coś być tutaj. Czy antena sprzężenia zwrotnego może być prostym kablem czy lepiej by była coś w rodzaju zwojnicy? Postaram się zdobyć oscyloskop bo faktycznie go mogłoby pomóc jednak byłby to mój pierwszy oscyloskop. Pozdrawiam!


Góra
   
 

PostNapisane: 11 sty 2017, 00:04 
Dołączył(a): 15.11.2010
Posty: 50
W drugim podejściu do sstc miałem taką zwojnice, nie pomaga to, gibie sie, jest niepraktyczne, a nie zmienia efektów pracy. Może być kawałek przewodu. Polecam pooglądać zdjęcia cudzych tesli z 4hv http://4hv.org/e107_plugins/forum/forum ... php?14.210 albo z tego forum. Jeżeli jakieś rozwiązanie działa u innych warto je zaadaptować.


Góra
   
 

PostNapisane: 11 sty 2017, 10:59 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Zwykly drut 2,5mm2 w izolacji.
Ja antene od uzw wtornego mam dana w odleglosci 4cm. Tylko koncowke druta musisz odgiac do tylu żeby nie swiecila na fioletowo.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 12 sty 2017, 01:27 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Witam.
Dziękuje Wam za odpowiedzi. Próbowałem poruszać anteną bliżej i dalej oraz na różnych wysokościach podczas działania cewki, jednak wciąż brak wyładowania. Jedyne co pozostało mi spróbować to uziemić dobrze tą cewkę - chociaż pogoda nie pomaga w tym - gdyż narazie podłączam dół uzwojenia do nóżki metalowego stołu stojącego na płytkach.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 sty 2017, 15:37 
Dołączył(a): 15.11.2010
Posty: 50
Nawet bez dobrego uziemienia jakieś wyładowanie by było jeśli przetwornica by wystartowała, słychać by było buczenie wywołane oddziaływaniem elektromagnetycznym, oraz zapewne w powietrzu czuć by było lekki zapach ozonu.
Dobre uziemienie jest ważne i należy je wykonać jeżeli chcesz bawić sie wysokim napięciem, ale nie jest to coś co całkowicie blokowało by powstawanie wyładowań. W swoich warunkach nawet bez oscyloskopu możesz sprawdzić czy na wyjściu interruptera jest jakieś napięcie wpinając multimetr albo driode led z opornikiem 300 omów przed baze tranzystora BC107. Jeżeli przy regulacji potencjometrami jasność diody sie zmieni to znaczy że interrupter działa.
Kiedy interrupter masz sprawdzony podaj zamiast anteny zworke do 5V, a następnie sprawdź czy za 74HC14, jest napięcie i czy sie zmienia.
Następnie możesz sprawdzić napięcie za GDT, ale tam masz ok 20V więc diodzie musiałbyś zmienić rezystor. Tak samo, jeżeli to zadziała to wina jest w falowniku.
Można naprawdę dużo zbadać bez oscyloskopu, nic nie jest stracone.
Przepraszam że tłumacze jak dziecku, ale nie wiem czym dysponujesz i jaka masz wiedze.
Pozdrawiam.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 sty 2017, 18:14 
Dołączył(a): 15.11.2010
Posty: 50
To jakby tak ciągnąć tą myśl. Zawsze można sie zagapić i zrobić gdzieś głupi błąd. Sprawdź czy wyjścia GDT sa odwrócone, wiesz że w półmostku falownika kiedy jeden tranzystor przewodzi, drugi musi być zamknięty.
Jak coś napisz czy kojarzysz takie problemy.

Jeszcze taka myśl, masz breakpoint na toroidzie? jeżeli nie to zdejmij toroid i zastąp go metalowym ostro zakończonym szpikulcem, może dlatego nie widać żadnych wyładowań.


Góra
   
 

PostNapisane: 12 sty 2017, 23:37 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Otaku tu wystarczy przystawic ucho by uslyszec czy GDT mruczy.
Wyjscia GDT moga być nie z fazowane, przez to polmostek moze być zblokowany.
Wydaje mi się, że schemat ze strony c4r0 jest co nie co wybrakowany.
Stefanie musisz wykonac jakikolwiek prowizoryczny uziom by mòc dzialac dalej.
Zamiesc wieksza ilosc zdjec.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 13 sty 2017, 21:37 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Witam ponownie.
A więc przychodzę na nowo z serią pytań i nowej wiedzy.
Schemat daję tranzystor BC107, ja dałem BC5478, może być to błąd? Tutaj mam też problem gdyż na wyjściu jest napięcie i w całym układzie również jednak dzięki sposobie o900 dowiedziałem się o prawdopodobnym braku działania potencjometrów. Bardzo możliwe, że pomyliłem oznaczenia. Napięcie po TC4422 wynosi około 5V, czyli coś za mało, oraz nie ma żadnej reakcji napięcia po kręceniu potencjometrami. Chyba zrobię kompletnie nowy interrupter bo w taki sposób będzie ciężko. W razie czego wysyłam zdjęcia. Zrobienie na szybko interruptera na płytce stykowej mogłoby wnieść duże błędy w układ w postaci zbyt dużej indukcyjności? Bardziej chciałbym mieć swobodę w razie jakiegokolwiek błędu dlatego na próbę można by tak było?
Pozdrawiam!




Góra
   
 

PostNapisane: 14 sty 2017, 03:26 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
A więc po wielu próbach wciąż nic. Zmieniałem wielokrotnie przewody idące od tranzystorów do GDT oraz te po 4422. Nie wiem kompletnie w czym problem. Chyba trzeba to zakończyć ale Znaleźć układ prosty jak dla dziecka..


Góra
   
 

PostNapisane: 14 sty 2017, 12:21 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Musisz wziąć i zasilić drivery TC44 21/22 chyba z 12V zaś HCF z 5V. Nie widac u ciebie stabilizatorow lm7805, lm7812. Schemat ze strony c4r0 jest schematem wybrakowanym, nie sa naniesione tam kreski odpowiadajce za zasilanie negatorow i dwoch driverow. Nie mozna ucinac wyprowadzen w TC44. Bazuj na tym schemacie:
http://obrazki.elektroda.pl/7237946300_1484392753.png



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 14 sty 2017, 14:27 
Dołączył(a): 15.11.2010
Posty: 50
Dodam jeszcze że trzeba uważać z radiatorami Driverów TC4422/21 bo są one spięte z zasilaniem drivera, czyli te metalowe strony driverów nie powinny stykać się z innymi elementami a nie mogą wogle z luźnymi przewodami/nóżkami elementów.
Co do schematu powyżej, pamiętaj by elektrolity dobrać na napięcie wyższe, niż to które będą filtrować.
Co ważne tranzystory mostka jakie w swoim układzie podał C4r0 są bardzo słabe i mają stosunkowo wysoki Rds-on, rezystancje przy włączeniu tranzystora, przez co przy wyższych częstotliwościach grzeją się.
Jako tranzystory półmostka polecam IRFP450, dla testów IRF820 mogą starczyć, ale przy większej mocy zapewne eksplodują.
Sam schemat jest nie tyle wybrakowany co C4r0 pominą oczywiste dla starych elektroników rzeczy, układy trzeba zasilać, oraz że układy współdziałające muszą być spięte jedną masą.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO