Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 18 wrz 2018, 18:15

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

PostNapisane: 14 sty 2017, 20:55 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Dzięki lodzik za schemat interruptera. Wydaje się bardzo dobrze zaprojektowany. Dziękuje serdecznie również o900 za dobre porady! Biorę się za nowy interrupter, mam nadzieję, że się uda!
Pozdrawiam!


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sty 2017, 14:08 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Zamiast transformatora z mostkiem mógłbym użyć zasilacza 22V/1A? Na wyjściu z półmostka powinno być 15 x 1,41 więc 21.15V, co sądzicie?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sty 2017, 15:22 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 558
Pochwały: 2
Nowy driver powinien pomóc, ewidentnie nie miałeś żadnego sygnału sterującego na jego wyjściu (co nie jest dziwne skoro najwyraźniej połowa układu nie była zasilona ;) ) - w przeciwnym razie po zabawach z zamienianiem wyjść GDT miałbyś już zniszczony mostek... W momencie gdy górny i dolny tranzystor są połączone w fazie podanie sygnału na GDT skończyłoby się jednoczesnym otwarciem obu tudzież zwarciem szyn zasilania przez klucze i eksplozją. Nie baw się w losowe "przekładanie kabli", upewnij się że właściwe końcówki uzwojeń są podłączone do właściwych punktów układu przed jego zasileniem.

Lodzik podesłał Ci "mój" (czyt. rysowany przeze mnie, sam układ jest tak standardowy że nie mogę przypisywać sobie jego autorstwa) schemat, zmodyfikuj go pozbywając się całkowicie układu 74HC14 (jeżeli używasz driverów TC44xx zewnętrzny Shmitt jest zbędny) i zasilając NE555 z tego samego napięcia co drivery, będziesz mógł zasilić cały driver z jednego napięcia (12..15V, 12V już spokojnie wystarczy). Skoro nie będziesz potrzebował już 5V podłącz górną diodę ogranicznika przy antenie do zasilania driverów (mają one analogiczną diodę w swej strukturze, jednak lepiej dodać zewnętrzną). Dolna ma oczywiście pozostać umasiona. Same diody ogranicznika możesz zmienić na 1N4148. W szereg z anteną możesz dodać rezystor 1k, na wszelki wypadek...



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sty 2017, 15:55 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Mogę zasilać interrupter z zasilacza 22V/1A? Napięcie na wyjściu mostka gretza powinno być 15 x 1,41 czyli koło 21/22VDC. Dałbym też profilaktyczne na blisko stabilizatorów kondensator filtrujący 2200uF tak jak jest na schemacie. Co sądzicie?
Na schemacie od lodzika widnieją przy generatorze funkcyjne 2 potencjometry (?). Ich parametry to 100k oraz 10, oznacza to, że masz szukać potencjometrów, których maksymalna wartość rezystancji wynosi odpowiednia 100k na jednym oraz 10k na drugim?


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sty 2017, 16:03 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 558
Pochwały: 2
Możesz, LM78xx i tak zbije napięcie do wymaganej wartości. Byle nie przekroczyć jego wytrzymałości napięciowej.

Mieszazz terminologię. Całość to po prostu sterownik, a interrupter to jedynie układ przerywający pracę cewki - tu oscylator na NE555 który nazywasz generatorem funkcyjnym. ;)

Możesz dać 100k i 10k, możesz 2x10k... Dałem tam dwa różne potki żeby móc ustawić dłuższy czas wyłączenia niż załączenia (pojedyncze wyładowania przedzielone sporą przerwą). Ale to kwestia preferencji.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sty 2017, 19:48 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Wyglądałoby to mniej więcej tak?
Dzięki za Waszą pomóc!


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sty 2017, 17:37 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Witam, dawałby radę ten schemat? Prosze o pomoc.
Pozdrawiam.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sty 2017, 22:38 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Jeśli pominąłeś 74hc14 to sprawa powinna być już oczywista.
do niego wchodzi zniekształcony sygnał a wychodzi już o odpowiednim kształcie.
Jeśli pozbywasz się kostki to nie musisz już podprowadzać zasilenia. Na innym przykładzie: wycinasz nerkę i w jej miejsce wstawiasz kawałek rurki :-)



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sty 2017, 23:08 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Dzięki lodzik. Tak też zrobiłem - usunąłem stabilizator 5V bo jest niepotrzebny. Resztę zostawiam tak jak na schemacie, który wysłałem. Jestem ciekaw czy tym razem podziała


Góra
   
 

PostNapisane: 17 sty 2017, 23:39 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Jeśli cos nie jest podlaczone to jakim cudem mialoby dzialac:-)
Pomęcz troche tego z żółtym loginem to ci moze udostepni wzor plytki sterownika pod termotransfer :-)
Ja sterownik robilem metodą pisaka.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 18 sty 2017, 00:17 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Już rozrysowałem sobie ołówkiem co i jak. Też robię pisakiem bo nie mam jak inaczej


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2017, 22:36 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Dzięki Wam ogromnie za pomoc!
Zrobiłem tak jak mówiliście, sterownik zadziałał!
Jednak jak to zwykle w moich projektach zjawił się następny problem... Wybuch jeden z tranzystorów (mam IRF820). Polecacie może jakieś inne tranzystory? Czy może zamienić półmostek na pełny mostek?
Pozdrawiam!


Góra
   
 

PostNapisane: 22 sty 2017, 13:05 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Irf820 do Tesli na pół mostku mogą pełnić co najwyżej rolę bezpiecznika
Wstaw tam IRFP460 lub napisz do mnie.
Pol mostek zasilaj przez wpieta szeregowo zarowkę.
Jeszcze nie uruchomiles pol mostka a ty chcesz szarpać się za pelny mostek :-)



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sty 2017, 20:47 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Mosfety jutro będą więc gdy będę miał czas załączam i zobaczymy jak będzie :)
Btw.. Czy radiatory do stabilizatorów i driverów 4421(22) mogę być niedużym rozmiarów (na 7815 i 7805 dałem h=2cm, szer=1cm i grubość około 9mm, a na drivery 2,5x większe + to wszystko jest w zasięgu wiatraka 20V {nieduży ale daje radę})?
Pozdrawiam!


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2017, 03:32 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Stabilizatory i drivery nie wymagaja zadnych radiatorow.
Wentylator wywal bo to on w wiekszosci obciazalby najbardziej lm7812 co przeklada się na wzrost temperatury stabilizatora.
Najwiekszy kawal aluminium potrzebuja elementy wykonawcze czyli klucze.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2017, 13:36 
Dołączył(a): 15.11.2010
Posty: 50
Pamiętaj że jeżeli umieścisz kilka tranzystorów na jednym radiatorze to muszą być one galwanicznie odseparowane, bo w większości przypadków będą miały połączone jedno wyprowadzenie z metalową obudową tranzystora. Generalnie dobrze wysterowany falownik nie będzie potrzebował dużego radiatoru, jeżeli ten będzie choć troche ciepły to znak że w układzie masz gdzieś uszkodzony element, lub tranzystory pracują na skraju swoich możliwości.
C4r0 miał sporo irf820 z sampli, więc ich nie żałował, ale bynajmniej nie nadają się one przy dużych mocach.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2017, 18:09 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Dzięki za odpowiedzi.
Faktycznie po 10 minutach samej pracy stabilizatory i driver były zimne (chociaż zapewne przy współpracy z półmostkiem może się to zmienić).
Na dla każdego mosfeta mam osobny, duży radiator (mocno przykręcany, zastanawiam się również czy nie użyć kleju termoprzewodzącego).
Pozdrawiam!


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2017, 20:04 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Jak już to pasta silikonowa-termoprzewodzaca:-)
Mozesz naniesc cienka warstwę pasty na elementy.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 26 sty 2017, 22:52 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Stefanie, widac jakies postępy ?



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 21 mar 2017, 01:11 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Witam ponownie.
Długo mnie tu nie było.. Zająłem się innymi projektami.
Po 2 miesiącach wylutowałem wszystkie elementy z mostka oprócz kondensatorów w celu zobaczenia czy z nimi okay. Tak też i było - wszystko sprawne.
Przed chwilą włączyłem całość - mostek nie działa, reszta sprawna. Nie wiem już co i jak.. Wstawiam zdjęcie, może ktoś spostrzegawczy coś dojrzy. Z chęcią poczytam jakieś sugestie - ogromnie będę wdzięczny.
PS: Na ostatnim zdjęciu widać klasyczną cewkę, robioną przez w zeszłe wakacje i finalnie skończoną w I dzień pójścia do liceum :).
Pozdrawiam









Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO