No więc dzisiaj nastąpił ten dzień. Dzień w którym odkryłem, że wśród nas, forumowiczów istnieje następca Nikola Tesla

Jest to dość przełomowy moment w historii świata.
Cała historia Eliasza i mojej wiedzy na ten temat rozpoczęła się kilka miesięcy temu. Pewnego dnia w pracy przeglądałem polskie strony crowdfundingowe oraz projekty z najbardziej interesującej mnie kategorii... Trafiłem szybko na ten projekt:
http://polakpotrafi.pl/projekt/transformator-tesliNo więc próbowałem czegoś poszukać i odnalazłem jedynie, że ktoś kto założył ten projekt na polakpotrafi.pl jest użytkownikiem TEGO forum, jest to Eliasz Proć. Jego projekt jest opisany na forum gdzie chciałbym zaznaczyć że my wszyscy mu pomagaliśmy uruchomić tą DRSSTC wypowiadajac się w jego temacie.
drsstc/drsstc-by-prociomen007-t394.htmlEliasz napisał na polakpotrafi między innymi o:
Cytuj:
Przy zasilaniu 230V pozwala generować 1.5 metrowe błyskawice. Warto zauważyć że całość sterowana jest przy wykorzystaniu autorskiego układu mikroprocesorowego umożliwiającą pracę cewki w kilku ciekawych trybach. Mogę:
- generować ciągłe wyładowania
- generować wyładowania przerywane
- tworzyć iluzję rosnącej iskry
- grać na 'błyskawicach' muzykę. ( warto zaznaczyć że dźwięk wydobywa się tylko i wyłącznie z piorunów! )
Poniżej prezentuję wideo ilustrujące pracę mojego układu w w opisywanych wyżej 4 trybach:
Warto zwrócić na pewne elementy tego opisu szczególną uwagę. Autor daje nam bezpośrednio do zrozumienia, że to on
SAM napisał cały program pod "autorski układ". Gdy odtworzyłem dwa filmy prezentujące efekty od razu dostrzegłem pewne podobieństwa. Znów zwróćmy uwagę jeszcze raz na powyższy fragment i dostępne tryby. Co powiecie ? Z tego co ja wiem to takie rozwiązania intka przedstawiał nam już Dżejwor, D3211. Ba, mało tego, D3211 POMAGAŁ mi napisać swojego intka, nawet wysłał mi zaprogramowaną kość. Ale cóż, autor projektu z polakpotrafi mógł tylko ściągnąć z innych filmów rozwiązanie intka i sam wpadł na pomysł wrzucenia czterech trybów pracy, w końcu to on jest autorem swojego autorskiego projektu, własnego układu i "grania na błyskawicach"

Kolejną sprawą jest to że Eliasz korzystał z naszej pomocy na forum. Pomagał mu nawet Dominik prowadząc z nim prywatną korespondencje. Eliasz udostępnia na swoim kanale YouTube kilka filmów i fragmenty wiadomości, reportaży z nim.
https://www.youtube.com/user/TheEndi007/videos Między innymi możemy się dowiedzieć, że:
Cytuj:
Epektroniczna cewka tesli w miescie nauki w Szczecinie. Projekt i wykonanie: Eliasz Proć.
Czytając artykuły w internecie możemy również zobaczyć:
Cytuj:
Transformator rezonansowy o ogromnej przekładni pracujący w podwójnym rezonansie, w którego skład wchodzi uzwojenie wtórne, uzwojenie pierwotne, sterownik, kontroler oraz ogromne tranzystory mocy – brzmi i wygląda dziwnie, i zapewne większości z nas te dane techniczne mało mówią, podobnie jak oficjalna nazwa całego projektu – wynalazku, jaki powstał w Barwicach – Półprzewodnikowa Cewka Tesli.
lub
Cytuj:
Ciekawą rzeczą jest również to, że dzięki zastosowaniu autorskich patentów w tym projekcie można na przykład sprawić, aby z piorunów leciała muzyka, a one same poruszają się w jej rytm, co można zauważyć na załączonym filmie wideo.
lub
Cytuj:
Układ pobiera z sieci o napięciu 230 wolt 15 amper, co daje moc 3450 watów. Patrząc na te liczby mam małe wątpliwości, czy aby na pewno jest szansa przeżyć takie rażenie.
Tak czy inaczej wszystkie cytaty zaczerpnięte są z podanych przez autora linków.
Cytuj:
Jeżeli jeszcze część z was nie wie o co tu, w tym wszystkim chodzi to powiem tak. Na żadnej ze stron, żadnym z wywiadów nie ma ani jednego słowa o ogromnej pomocy ze strony D3211, nie ma nawet wzmianki o forum. Eliasz przypisuje cały swój sukces tylko sobie. Postanowiłem to sprawdzić, przekonałem się sam, w rozmowie na Facebooku.
Cytuj:
(...)
Robert Gustaw Małocha:
a jak sterujesz igbt ?
Eliasz Proć:
Mostkiem posrednim
Robert Gustaw Małocha:
a jak do tego wszystkiego doszedleś
ktoś ci pomagał ?
czy sam wszystko wymysliłeś
bo to wyglada mega fajnie
pewnie dużo na polibudzie się nauczyłeś ?
Eliasz Proć:
Cewka od poczatku do konca wykonana i zaprojektowana przezemnie
No i skonczylem studia elektroniczne
Robert Gustaw Małocha
czyli każdy element tego skomplikowanego urządzenia sam wymyśliłeś ?
Eliasz Proć:
Wiec co nieco wiem
Robert Gustaw Małocha"
bo to jakas masakra
taki prąd
i tyle woltów
i że nic sie nie spali
a jak zrobileś ze iskra nie uderza w uzwojenie ?
bo chcialbym zrobic taką dużą cewke kiedys
Eliasz Proć:
Mozna nad tym zapanowac jesli sie wie jak. Wszystko zaprojektowalem sam
Uzwojenie jest zabezpieczone przed uderzeniem blyskawicy.
Robert Gustaw Małocha:
Kurde ale na pewno nikt Ci nie pomógl ?
a Ty byś mi pomógł w takim razie jak bym zaczynał budowe ?
bo chciałbym zacząć ale te tranzystory duże na wolumenie chiałbym kupic
tylko nie wiem jakie
i nikt mi nie umie powiedzieć
Eliasz Proć:
Pokaz co chcesz kupic to ci powiem czy sie nada
Robert Gustaw Małocha:
no własnie na wolumenie jest tak że tam idziesz i są stragany jakby i tam wybierasz, ci ludzie ze straganów nie mają stron internetowych
nie mogę sięnadziwić jeszcze że nikt Ci nie pomagał z tym, samemu tyle pracy, w wywiadzie mówileś chyba że ten sterownik od muzyki też sam w pełni zaprojektowaleś i napisałeś cały program bez pomocy.. trudno się pisze takie programy ?
Czy pomógł byś mi czasem, czy podpowiedział byś mi coś jak bym już zaczą budować swoją cewke ?
może sie dogadamy
kiedys dostałem plytki do przetwornicy 800v takiej jak ma dzejwor
chcesz zdjecie ?/
to jest chyba zbyt skomplikowane
wiec odpuszcze
schcialbym na razie zrobić taką troche mniejszą od ciebie
Eliasz Proć:
Zgadamy sie puzniej bo jestem zajety teraz i cos pomyslimy
Robert Gustaw Małocha:
prosze poswiec mi jeszce chwile
zobacz czy bys chcial takie plytki wzamian za pomoc
Eliasz Proć:
No pokaz
Robert Gustaw Małocha:
Juz się chyba wysyla
( w tym miejscu podesłałem mu PCB Boost convertera Dżejwora i Lechoo z 14.10.2011r. )
Robert Gustaw Małocha:
Pewnie znasz
Nawet nie wiem jak to uruchomić
Eliasz Proć:
Ale masz same plytki czy schematy tez?
Robert Gustaw Małocha:
Schematy tez
głupio bylo by miec same plytki
Eliasz Proć:
No t9 w zamian za schematy mozemy cos sie dogadac
Ale nie dzis bo jestem mega zajety
Robert Gustaw Małocha:
a mogę pokazac kolegom fragment naszej korespondencji bo oni nie wieza ze ktos mi pomoze
bo razem z kolegami chcemy sie zrzucic
mam dwóch kumpli
taki projekt na wakacje
Eliasz Proć:
Jasne
Robert Gustaw Małocha:
dzięki wielkie
to nie przeszkadzam już
No to jak już przechodzimy prawie do samego podsumowania to od razu staje się jasne że Eliasz wykorzystał wszelkie informacje zawarte na tym forum, wykorzystał pomoc Dominika i Dżejwora..., nas wszystkich użytkowników wypowiadających się w jego temacie. DRSSTC Eliasza jest połączeniem ukradzionego sterownika Predikter (ukradziony bo skopiowany i delikatnie przerobiony, zapewne bez żadnej wiedzy Finna Hammera i zaprezentowany jako swój...) oraz naszej. Popatrzmy jeszcze na sterownik który został wykonany przez Eliasza. Wykonał go przecież sam i bez niczyjej pomocy.
Predikter ? Brzmi jakoś znajomo

Reszta kolejnych wniosków należy do Was. Ja już wiem czemu nikt z was nie udostępnia wsadów do interrupterów MIDI. Czemu Dżejwor schował całą dokumentację ? Właśnie z tego powodu. Takie zjawisko jest dla nas bardzo niekorzystne. Możemy teraz wszyscy razem podziękować.
Cytuj:
Osoby lub instytucje chcące podjąć współpracę z Eliszem Prociem proszone są o kontakt mailowy
eliasz.proc@gmail.com bądź telefoniczny 691113754