Zamieszczam odpowiedzi z korespondencji z dziennikarzem:
Jesteśmy gazetą codzienną a nie specjalistyczną, a i tak znalazło się w tekście sporo fachowych sformułowań zapewne niezrozumiałych dla przeciętnych czytelników, dla mnie zresztą też co w tekście wyraźnie zaznaczyłem. Tekst powstał w oparciu o mailową korespondencję z panem Prociem,
który sam zainteresował nas tematem, nawet jakbym chciał to nie bym prawidłowo specjalistycznych sformułowań nie zanotował. Podobne teksty mignęły mi zresztą w innych mediach lokalnych
http://iszczecinek.pl/galerie/inne/polp ... liasz-proc http://www.gawex.pl/wiadomosci/informac ... Z-OD-PRADUNadal jednak uważam, że nie twierdzi on iż całą rzecz wymyślił, tylko ją skonstruował w oparciu o wiedzę wyniesioną z uczelni i internetu, co mówi wyraźnie, więc zapewne skorzystał z gotowych rozwiązań
pozdrawiam
Temat: Re: Odp.: Odp.: zawiadomienie
Twierdzeń, że przywłaszcza oczywiście nie ma, a powinny być ponieważ to zrobił. Proszę przeczytać moją poprzednią wiadomość - tam jest zaznaczone wyraźnie o czym mówię. Cytaty są z artykułu, do którego link mi Pan podał. Jeśli to jest żart z Pana strony, to bardzo nie na miejscu.
W dniu 10 czerwca 2015 17:57 użytkownik Rajmund Welnic <Rajmund.Welnic@polskapress.pl> napisał:
http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/articl ... /140729813link do tekstu, naprawdę nie wiem gdzie Pan widzi twierdzenia, że Eliasz Proć przywłaszcza sobie czyjś wynalazek
Do: Rajmund Welnic
Temat: Re: Odp.: zawiadomienie
Szanowny Panie
Nie wiem czy przeczytał Pan tematy z linków, które przesłałem. Będę się do nich odnosił w tym liście.
"Zjawisko pozwala na modulację częstotliwości pracy układu, choćby w rytm muzyki, powstaje wtedy wrażenie, że z iskry leci muzyka – opisuje twórca urządzenia Eliasz Proć, tegoroczny absolwent Politechniki Koszalińskiej na kierunku elektronika, specjalność telekomunikacja cyfrowa."
Pan Eliasz nie jest jedynym twórcą. Korzystał z gotowych rozwiązań, których autorami są osoby nawet zza oceanu. Nie korzystał również z poradników, aby uruchomić cewkę tylko bezpośrednich rad osób z forum teslacoil.pl w dodatku wykazując ogromną niekompetencję. Nazwisko przynajmniej Finn'a Hammer'a powinno zostać wpisane jako współtwórcę podczas gdy to Eliasz Proć jest opisany jako jedyny autor.
"Cewkę zbudowałem całkowicie sam bazując tylko na wiedzy zdobytej na uczelni i internecie."
To nie są już tylko niedopowiedzenia.
"Autorski kontroler pozwala w sprytny sposób zmieniać tę częstotliwość."
Po słowie "autorski" powinien być dopisek Finn'a Hammer'a. W innym przypadku jest to po prostu przywłaszczenie jego wynalazku.
Poza tym Proć się świetnie broni przed tymi zarzutami.
Tak broni się przed zarzutem uznania siebie za autora - a więc wynalazcę - takich elementów jak "Predikter" i innych podzespołów.
"Jakiś czas temu zbudowałem sobie cewkę co nie przeszło niezauważone wśród mieszkańców mojej mieściny ( szczególnie jak ktoś odpala ją na dworze ) no i gdzieś po drodze przyczepiły się lokalne media. "
"Wiele razy rozmawiając z redaktorzyną podkreślałem że nie czuję się wynalazcą a zaledwie konstruktorem ale jak widać opisał to po swojemu."
"Nie miałem jednak wpływu na to jak wyglądać będzie artykuł."
Polecam przeczytać ten wątek. Wiele się Pan dowie. Sprawa została zgłoszona do autora i ten ją nagłośni. My również będziemy uczciwi.
W dniu 9 czerwca 2015 14:26 użytkownik Rajmund Welnic <Rajmund.Welnic@polskapress.pl> napisał:
witam
Pan Proć nie twierdził w tekście, że wynalazł cewkę, wręcz przeciwnie cyt. - Jego dzieło fachowo nazywa się półprzewodnikowa cewka Tesli. To unowocześniony i uwspółcześniony pomysł geniusza, jakim był wynalazca Nicola Tesla. (...)- Cewkę zbudowałem całkowicie sam bazując tylko na wiedzy zdobytej na uczelni i internecie. Koszt – około 2,5 tysięcy zł. Posiłkował się wiedzą z książek, studiów i internetu.
Trudno więc twierdzić, że coś wynalazł, bo nic takiego w artykule nie mówi
z wyrazami szacunku
Rajmund Wełnic
Dziennikarz
Ja proponuję zakończyć temat, bo mam lepsze rzeczy do roboty niż próba uświadomienia copy/paste, że trzeba uczciwie napisać skąd się skopiowało. Okazałeś się marnym mistrzem we własnym fortelu i teraz jesteś barwickim krUlem piorunów i pośmiewiskiem wszędzie indziej
Moje wypowiedzi nie są agresywne tylko dosadne

to się wiąże z trybem życia jaki prowadzę. Nie używam wulgaryzmów bezpośrednio wobec twojej osoby, tylko operuję różnymi zabiegami językowymi, aby w zabawny sposób uświadomić ci, że jesteś w błędzie i to wyłącznie dla twojego dobra, a nie własnej korzyści.
Pozdrawiam