No niestety z pojedynczym rezonansem planarna konstrukcja uzwojeń odpada, chociaż przyznam że rozważaliśmy zrobienie całości jako kanapki PCB. Sporo osób z USA eksperymentuje z podobnymi rozwiązaniami ale niestety taka cewka traci na elastyczności i narzuca sporo ograniczeń. Ostatecznie postawiliśmy więc na elastyczność konstrukcji uzwojeń. Ogólnie powiem Ci, że przeciśnięcie mocy 350-400W (tyle się udało najwięcej) przy Fr w okolicach 1.5MHz nie jest trywialne i jest całkiem całkiem sporo kombinowania z uzwojeniem pierwotnym (niewielka zmiana geometrii zmienia osiągane efekty nawet dwukrotnie).
(nie)stety dalsze eksperymenty stanęły w miejscu, ponieważ nasza cewka została na stałe zabudowana jako zasilacz lampy plazmowej:
https://www.youtube.com/watch?v=r0o9d08LObQZostało jednak kilka egzemplarzy do zmontowania oraz planujemy nową rewizję.
Ogólnie dziwi mnie, że dużo wcześniej nikt nie wpadł na wykorzystanie tranzystorów GaN w SSTC - dla małych cewek oferują na prawdę wspaniałe parametry. Chociaż trzeba przyznać, że w ich przypadku poprawny layout jest absolutnie krytyczny - przy tych czasach przełączania wystarczy źle umieścić odprzęganie i tranzystory kaput...
Balcer napisał(a):
Co roku wydaje mi się że już nic ciekawego nie da się wymyślić w zakresie TC a tu proszę następuje era tzw. "Werable Tesla Coil"
Znajomy prosił mnie o opracowanie czegoś, co można zdefiniować w ten sposób. Na razie nie mam czasu, ale może niedługo zacznę w tym kierunku kombinować... :>