Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 5 gru 2023, 00:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

PostNapisane: 18 lis 2010, 14:49 
Pomyślałem że warto założyć taki temat. Jako konstruktorzy często spotykamy się z problemem dostępności jakichś elementów naszych projektów. Czasami są to diody wysokonapięciowe(>50kV), kondensatory wysokonapięciowe, ultraszybkie podzespoły elektroniczne, specyficzne drivery i wiele innych.
Czasami oczywiście zdarzy się spotkać je na portalu aukcyjnym, ale zazwyczaj wtedy nie mamy już funduszy, użyliśmy zamienników czy zarzuciliśmy projekt.
Myślę że razem możemy sobie pomóc, nie mówię o wymianie elementów między nami, lecz o wymienieniu ciekawych źródeł, stron dystrybutorów, może przedstawienie ludzi lub firm zajmujących się dystrybucją detaliczną.
Był by to temat zbiorczy dla pytań w stylu "Gdzie mogę dostać..."

Ze swojej strony mogę polecić sprzedawce części przydatnych przy budowie SGTC tj. diody i kondensatory wysokonapięciowe( ≥ 20kV). http://myworld.ebay.pl/ff77hh/
Mam nadzieje że temat nie posłuży jako miejsce do wystawiania reklam, a naprawdę pomoże nam dostać poszukiwane elementy.
Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]