Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 30 wrz 2023, 09:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

PostNapisane: 31 maja 2022, 20:34 
Cześć.
Ja z krótką informacją. Oscyloskopy Rigol DS1054Z i DS1074Z (defacto to samo urządzenie), startują i poprawnie pracują przy napięciu 36V DC podanych na wtyczkę sieciową :) Można podłączyć go do akumulatorów i działa jak złoto, ciągnąc 800mA rekordowo.
To tyle, cześć :)

PostNapisane: 25 kwi 2023, 22:25 
A jak spale to co będzie ?

PostNapisane: 26 kwi 2023, 00:02 
Administrator
Pochwały: 5
Tam w zasilaczu jest zwykły flyback mogący pracować w szerokim zakresie napięcia wejściowego. Jeżeli zasilacz jest zrobiony jak należy, to startuje tylko w zakresie w którym może prawidłowo pracować, chociaż z tanimi siglentami nigdy nie wiadomo.

Jednak wraz ze spadkiem napięcia wejściowego strary w obwodzie pierwotnym będą rosnąć diamelnie, może chińczyk nie doliczył i powoli się przegrzewa? Wątpię, nie powinno tak być, ale wykluczyć nie wsposób.

Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w

PostNapisane: 26 kwi 2023, 23:12 
Pierwiastek napisał(a):
A jak spale to co będzie ?

To będziesz miał problem :)
Yuri napisał(a):
Jednak wraz ze spadkiem napięcia wejściowego strary w obwodzie pierwotnym będą rosnąć diamelnie, może chińczyk nie doliczył i powoli się przegrzewa? Wątpię, nie powinno tak być, ale wykluczyć nie wsposób.

Nic się nie przegrzewa. Najpierw sprawdziłem dokładnie cały obwód, i przypadkiem jest on zrobiony tak by większe prądy wytrzymać. Tzn wiesz, "przypadkiem", czyli bezpiecznik 1A (bo mniejszego ciężko dać w takim sprzęcie), mostek prostowniczy jest na 1A (bo pewnie był najtańszy), sam obwód przetwornicy, w szczególności driver, ma zabezpieczenie nadprądowe i termiczne wbudowane.
Używam tak oscyloskopu w terenie - 2 baterie od Boscha i śmiga jak marzenie, a jak chcę dłużej podziałać to dokładam trzecią w szereg. :)

PostNapisane: 22 lip 2023, 16:45 
Dokładasz trzecią w szereg .. czyli robisz połączenie szeregowe więc jest wzrost napięcia :p A połączenie równoległe daje jedynie zwiększenie pojemności ogniwa. Wiem;p ale ktoś może sie pomylić.

Wtyczka sieciowa ? Tam jest też port LAN z wtyczką RJ45 :D ... też może ktoś pomylić :P

Trudno mi sobie wyobrazić, że wejście na którym powinno być 220 V AC może być zasilane 36 DC i będzie wszystko śmigać w urządzeniu.

PostNapisane: 22 lip 2023, 17:22 
Administrator
Pochwały: 5
Zaprojektowanie małej mocy flybacka o tak szerokim zakresie napięcia pracy jest trywialne. Jak robiłem jakiś czas tamu przetwornicę 12V 1.4A do zasilania DAC, wyszedł mi zakres pracy bodajże 25-270VAC - lub analogicznie DC. Przetwornicy bez PFC nie robi różnicy czy to AC, czy DC.

Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]