Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 24 sty 2018, 00:27

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

PostNapisane: 23 kwi 2012, 15:03 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
Witam

Kupiłem oscyloskop
(wreszcie :D ) Philips PM3234 http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10789412#10789412 i mam kilka problemów:

1. Największym osiągnięciem było jego włączenie... dalej pod górkę i to chionkowo stromą ;)

2. Pomógłby ktoś go obczaić? (Przeczytałem artykuły p. Góreckiego oraz jakieś materiały do wykładów na uczelni też jego autorstwa)

3. Gdzie mogę kupić sonde 1:10 do niego?

4. Ma ktoś tutaj "dojścia" do Philipsa? Potrzebuje instrukcje obsługi,niemieckiego nie umiem ;)

5. Co to za lampa typu split beam, jakiś rodzaj lampy 2 strumieniowej ? google nic nie wie :(


Góra
   
 

PostNapisane: 23 kwi 2012, 16:53 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.11.2011
Posty: 69
Pochwały: 1
X position - przesuwa przebieg na ekranie w poziomie (centrowanie)

TIME/DIV - PODSTAWA CZASU (oś pozioma)

gałka po prawej (nie widzę napisu) -pewnie poziom wyzwalania

CAL - wyjście Kalibracji sondy (powinien być tam przebieg prostokątny 1kHz)

przyciski:

Ya - synchronizacja przebiegu z kanałem A
Yb - analogicznie tylko z B
EXT - synchronizacja z zewnątrz z wejścia TRIG
MAINS ??

+ wyzwalanie synchronizacji zboczem narastającym przebiegu
- wyzw. zboczem opadającym

AUTO - automatyczne wyzwalanie podstawy czasu
AC/DC - przebiegiem stałym/zmiennym

SINGLE - naciśnięcie powoduje jedno wyzwolenie podstawy czasu

przełączniki dźwigienkowe AC/GND/DC :
AC - odcina składową stałą od przebiegu wejściowego
DC - dla przebigu ze składową stałą
GND - wejście zwarte do masy

AMPL - czyli napięcie na podziłkę (w pionie)

BEAM SELECTOR -wybór oglądanego przebiegu - tylko z kanału A, tylko z B , lub A i B

POSITION - przesuwanie oglądanego przebiegu w pionie


Oscyloskop ma lampę dwustrumieniową (jakby dwie lampy oscyloskopowe w jednej).Dodatkowo ta lampa ma funkcję pamięci wyświetlanego przebiegu na luminoforze lampy( wydłużony czas poświaty). Przydatna funkcja przy odlądaniu krótkich przebiegów.Przyciski SAVE/READ i WRITE/ERASE służą do wlączenia pamięci , kasowania itd.

INTENS/FOCUS - jasność ,ostrość obrazu
PERSISTENCE -?? możliwe żę jasność zapamiętanego obrazu.


Sondy widziałem na Allegro,lub możesz sobie zrobić - opis na elektrodzie.

Na próbę możesz połączyć przewodem wyjście CAL z wejściem Ya.
Pryciski wciśnij: Ya , + , AUTO lub DC
beam - A
AD/GND/DC - ustaw na DC
AMPL Ya - 0.2V/Div
TIME/DIV - 200 lub 500 uS

Powinieneś zobaczyć przebieg prostokątny.
Miłej zabawy :)


Góra
   
 

PostNapisane: 23 kwi 2012, 17:18 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
MAINS - synchronizacja z siecią elektryczną (50 Hz).

Sondy polecam zakupić na eBayu od chińczyków, na allegro są te same, lecz dwa razy droższe. Chyba, że liczy się czas ; )


Góra
   
 

PostNapisane: 23 kwi 2012, 19:28 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
R.M- Dzięki wielkie za szybką odp. przyda się :D a zanim przeczytałem twoje "streszczenie" to zapoznałem się empirycznie ;)

kanał B- Najpierw dałem sinusa z "palca" a następnie prostokąta z kalibratora... Jest tam 600mV :o

Kanał A nie sprawdzony.

A z tym ebayem to pomyślę, bo bezpieczniej chyba kupić i mieć pewność że jest ok... Zastanawiałem się jeszcze nad sondą aktywną na fecie...

lecę się "bawić" ;)

EDIT:

Kanał A działa, trochę ciemniej ale jednak :)


Ostatnio edytowano 24 kwi 2012, 11:16 przez rewida17, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 24 kwi 2012, 11:15 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
Jak myślicie która sonda będzie lapsza? :? :

- http://www.ebay.pl/itm/100MHz-Oscilloscope-Scope-Probe-for-Tektronix-and-HP-/261005974009?pt=BI_Oscilloscopes&hash=item3cc52b19f9

-http://www.ebay.pl/itm/X1-X10-20MHz-Oscilloscope-BNC-Clip-Probe-Test-2-pcs-/160768217567?pt=AU_B_I_Electrical_Test_Equipment&hash=item256e8851df

-http://www.ebay.pl/itm/20MHz-Oscilloscope-Scope-Clip-Probe-Measurement-Test-/330604616499?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4cf9921b33

-http://www.ebay.pl/itm/1pc-Oscilloscope-BNC-Q9-Clip-Test-Probe-20MHz-1x-10x-/220952668761?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3371ce2a59

-http://www.ebay.pl/itm/New-Oscilloscope-Scope-Clip-Probe-100MHz-Tektronix-HP-/220814650645?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3369942d15


Góra
   
 

PostNapisane: 24 kwi 2012, 15:00 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
http://www.ebay.pl/itm/New-Oscilloscope ... 3369942d15 jak za 2 sztuki jak w opisie to chyba najtańsza oferta. Są to chyba najpopularniejsze sondy, mam identyczne i nie mam z nimi problemów.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 kwi 2012, 20:07 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
Ja się "żuciłem" na tą:

-http://www.ebay.pl/itm/Oscilloscope-Scope-Clip-Probe-100MHz-For-Tektronix-HP-/290562094542?pt=AU_B_I_Electrical_Test_Equipment&hash=item43a6d9b5ce#shId


Góra
   
 

PostNapisane: 27 kwi 2012, 06:40 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Ja posiadam dwie praktycznie identyczne jak Hvman oraz mogę polecić sondy firmy fluke 200MHz 1:10, nie znalazłem na ebayu, ale powiem że posiadają kilka przydatnych przejściówek i co ważne różne końcówki zaczepienia masy.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2012, 12:54 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
Paczka leci już do mnie :D , zobaczymy za ile dojdzie?


Góra
   
 

PostNapisane: 29 kwi 2012, 16:45 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Jak dobrze pójdzie to po 10 dniach, a jak nie, to po miesiącu.


Góra
   
 

PostNapisane: 7 maja 2012, 14:33 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
Sonda dopłynęła :D :D Mam takie pytanko do czego służy "DC BAL" ? Każdy kanał ma osobne to coś, taka dziurka w obudowie i "śrubka" do kręcenia każdy kanał ma to inaczej ustawione (nie ruszałem tego)


Góra
   
 

PostNapisane: 7 maja 2012, 15:01 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 568
Pochwały: 4
Tym kompensujesz niezamierzone przesunięcie przebiegu po zmianie zakresu napięciowego. Jeśli przełączasz się po tych zakresach a wyświetlany sygnał jest wyśrodkowany (różni się tylko amplitudą) to nic nie trzeba kompensować.


Góra
   
 

PostNapisane: 7 maja 2012, 19:39 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
Dziękuję bardzo hvman :D :D


Góra
   
 

PostNapisane: 20 lip 2012, 18:18 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.07.2012
Posty: 61
Lokalizacja: łódzkie
Witam, ponad 10 lat temu napisałem koledze pracę dyplomową o oscyloskopach, zamieszczałem już ją kiedyś na elektrodzie. Myślę, że pomoże w zapoznaniu się z tym bardzo przydatnym przyrządem pomiarowym...

Oscyloskopy analogowe i cyfrowe.pdf [1.36 MiB]
Pobrane 14942 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 13 wrz 2012, 19:30 
Dołączył(a): 28.12.2011
Posty: 29
спасибо :).


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO