Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 24 sty 2018, 00:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:18 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8


Zdjęcie przedstawia linie 750KV napięcia przemiennego, w czasie mżawki chyba :) Widać wyraźnie piękny ulot- wyładowanie koronowe. Piękne zdjęcie ! do tego jeszcze jedno z świetlówką, aż byłem zaskoczony jak to zobaczyłem:

http://aurora-borealis.ca/en/galerie2.php?cat=25

Piękne !



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:56 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Ładniutkie słupy bramowe :D Kiedyś u nas też taka leciała, w okolicach Łańcuta w stronę Ukrainy. Przęsło ma z 500m. Ciekawa też jest linia energetyczna Ekibastuz-Kokczetaw 1150kV :D


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 20:58 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
miliony zł ulatują w kosmos dzięki ulotom :D


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 21:00 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Średnio dla 750KV jednej nitki chyba jakieś 4miliony dolców o ile dobrze przeczytałem :D :o



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 21:00 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Nawiń ceweczkę i podstaw pod taką linia to może coś uda się wyłapać :D


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 21:03 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Dobra, na 60/110Hz cewkę tesli mam nawinąć ? :D Ja bym tam RTG zasilił :D

Swoją drogą widział ktoś filmy jak ruskie rzucają kamelotami z przywiązanym drutem z drugiej strony do słupa na linie WN ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 21:06 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Patent z cewką dawniej jak i obecnie stosują ludzie przy nadajnikach radiowych dużej mocy ;) nikt z was nie słyszał o tym :) ? Emiter firma komuś coś mówi :D


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 21:07 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Słyszałem kiedyś, że ktoś tak zrobił i nagle sygnał z nadajnika nie dochodził daleko.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 21:10 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Rozwińcie temat ! Ja o niczym takim nie słyszałem.



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 21:11 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
W to nie uwierzę. Przecież takie nadajniki mają dziesiątki czy nawet setki kW :D To co miałoby całą tą energię pochłonąć na jednej cewce ?


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 21:21 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Aha, rozumiem już :) Można by nawinąć wtórne na f rezonansową stacji radiowej, podpiąć jedną część w uziemienie i mamy nieskończone radio haha !



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 21:21 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
nie no nie przesadzajcie to się wieszało koło samochodowe na kole nawinięta miedziawka ( pobliżu nadajnika 400kW dużo nie trzeba było tego) :) Oj na stodołach takich patentów można było spotkać takie cuda :D
dlaczego na kole hmm tego nie ale pewno chodziło o odpowiednią średnice

PS.obecnie patrole jeżdżą wiec już jest troszkę trudniej ale wciąż jest możliwe :)


Góra
   
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 21:48 
piglet11 napisał(a):
Ładniutkie słupy bramowe :D Kiedyś u nas też taka leciała, w okolicach Łańcuta w stronę Ukrainy. Przęsło ma z 500m. Ciekawa też jest linia energetyczna Ekibastuz-Kokczetaw 1150kV :D

A mnie się wydaje ,że to są słupy kratowe.


Góra
  
 

PostNapisane: 23 lis 2010, 22:00 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Ale może byś typ słupa kratowego - bramowy, jak masz typy np. B2, H52 albo OS24.


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO