Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 sty 2018, 21:29

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

 Tytuł: Ile waży MOT?
PostNapisane: 17 cze 2013, 19:01 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
No właśnie... Ile tak mniej więcej zazwyczaj waży MOT? Pragnę ustalić, w jaki transport musiałbym się zaopatrzyć, gdybym się po kilka takich udał. :)

Pozdrawiam.

Piszę tu, bo takie pytania nie nadają się do poważniejszych działów. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 17 cze 2013, 19:10 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Z 10 kiloWładków może ważyć na pewno :D


Góra
   
 

PostNapisane: 17 cze 2013, 19:45 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Jak mała hantelka. :D

Miałem chęć kilka zabrać, ale chyba na razie się wstrzymam, nie przetransportuję tego na rowerze. ;) Czyli na razie tylko po trafopowielacze i radiatory.

Pozdrawiam.



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 25 cze 2013, 17:27 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.08.2010
Posty: 123
Lokalizacja: Kraków
Pochwały: 1
Nie no 10 kg to trochę przesada, większość waży koło 5 kg, a na rowerze przewieziesz spokojnie, no zależy też ile :D


Góra
   
 

PostNapisane: 25 cze 2013, 17:48 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Niestety, ile by nie ważyły, akurat nie było żadnych mikrofalówek. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2016, 23:00 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 21.01.2016
Posty: 34
Lokalizacja: Dolnośląskie
Akurat mój waży 4,2 kg (ważyłem na wadze). Dlaczego one są takie ciężkie?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2016, 23:02 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Większość to rdzeń, spory kawał stali. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2016, 23:19 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 21.01.2016
Posty: 34
Lokalizacja: Dolnośląskie
Yuri napisał(a):
Większość to rdzeń, spory kawał stali. ;)

A z czego jest wykonany rdzeń jeśli można wiedzieć?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2016, 23:23 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
Stal, konkretnie krzemowa (blacha elektrotechniczna).



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 21 sty 2016, 23:48 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 21.01.2016
Posty: 34
Lokalizacja: Dolnośląskie
Co się stanie jak pod transformator na 50 Hz podłączę napięcie o wartości 22 kHz?


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sty 2016, 14:53 
Dołączył(a): 16.01.2016
Posty: 49
To już kolejny z twoich postów na których pokazujesz ,że nic nie umiesz!
Nie wiem po co w ogóle zarejestrowałeś się na forum HV jak nawet nie umiesz podstaw!

1. 22 kHz to CZĘSTOTLIWOŚĆ nie napięcie!
2. Zgaduję z ostatnich twoich tematów ,że chcesz zamiast trafopowielacza dać MOT'a i myślisz ,że to zadziała?
trafo pod 50Hz jest TYLKO na 50Hz nie więcej nie mniej. Możesz spalić układ sterujący lub uzwojenie.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sty 2016, 16:59 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
SPOKÓJ PANOWIE !
Rozwiązaniem nie jest pisanie bzdur i linczowanie. Kolega jest świadom co pisze i puki co nie nie głosi herezji namawiając do niej innych.

mój mot waży 4.7kg , ale wiem że ruscy dysponują motami 6,8kg niby z epoki pierwszych mikrofalówek jakie powstały.

Pozdrawiam


Ostatnio edytowano 23 sty 2016, 20:57 przez Mania-C, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 23 sty 2016, 18:14 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 21.01.2016
Posty: 34
Lokalizacja: Dolnośląskie
No co pomyliłem się. Miałem na myśli napięcie o częstotliwości 22 kHz.

[EDIT]
Uczę się elektroniki z kanału ElektroPrzewodnik, ElektroMaras, RS Elektronika i elektronik2313 oraz z książki Elektronika - od praktyki do teorii.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sty 2016, 21:22 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
Żadne z nich a już tym bardziej ElektoMaras niema nic wspólnego z W.N :D

A jakbym napisał: prąd o częstotliwości 22khz to będzie dobrze ? :)


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sty 2016, 21:56 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 21.01.2016
Posty: 34
Lokalizacja: Dolnośląskie
Chodziło mi o to że napięcie zmienia się z częstotliwością 22 kHz. A to że oglądam np. Photonic induction czy Kreosan? Tylko że mi nie pozwalają wykonywać takich eksperymentów jak oni wykonują.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sty 2016, 22:24 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 553
Pochwały: 2
hubot napisał(a):
Tylko że mi nie pozwalają wykonywać takich eksperymentów jak oni wykonują.


I bardzo dobrze, w większości to nie są eksperymenty które powinieneś naśladować... :P



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 23 sty 2016, 22:53 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 21.01.2016
Posty: 34
Lokalizacja: Dolnośląskie
A ile lat trzeba się uczyć by dojść do takiego poziomu by robić samodzielnie obwody elektryczne korzystające z sieci domowej, sieci trójfazowej czy swobodnego operowania na wysokich napięciach jakie panują w MOT-ach? Ja już się uczę od 2010 roku, jak miałem 9-10 lat, z czego moje pierwsze obwody to były z zestawem Dromadera Sekrety Elektroniki. Potem jak miałem 13 lat zacząłem operować na układach elektrycznych typu przesyłanie dźwięków podczerwienią, nadawanie fal radiowych na paśmie UKF, kod Morse'a, mruganie diodami itp. Jak zdobyłem płytkę Arduino to zaczęło się naprawdę ciekawie bo wtedy to już zacząłem tworzyć sterownik ledów, piszczałkę na buzzerze, komunikację rf, komunikację ir itp. Z czasem doszły układy scalone i tego typu sprawy. Dopiero zacząłem mieć problemy przez moją pasję gdy chciałem sobie coś stworzyć na nieco wyższe napięcia czy natężenia prądu niż robiłem do tej pory oraz zacząłem zbierać magnetrony, trafopowielacze, kineskopy, MOT-y i nawet chciałem podłączyć trafopowielacz kiedyś i teraz są ciągle awantury o moje bezpieczeństwo oraz muszę ukrywać swój sprzęt.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 01:04 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 751
Pochwały: 8
może nie chodzi o to ile lat trzeba tylko o to ile wiedzy trzeba zdobyć a puźniej co ważniejsze doświadczenia żeby nie zabić przede wszystkim innych ale i siebie. Nie wiem kto zakazuje Tobie, według prawa każde ingerencje w instalacje są wykonywane w towarzystwie osoby nadzorującej po za tym prawo nigdzie nie zakazuje eksperymentów pamiętaj jednak że nawet za nie umyślne spowodowanie zagrożenia też w myśl prawa występuje kara ...
i jesli nie masz 18lat to Twoi rodzice finalnie za Ciebie odpowiadają !

btw brakuje Ci podstaw , co masz na myśli pisząc "nieco wyższe napięcie"? 5VAC, 13VDC , 50VAC , 50VDC , 120VDC , 300VDC , 1000VDC , 2000VAC 10000VAC ? ile ?


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 01:13 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 21.01.2016
Posty: 34
Lokalizacja: Dolnośląskie
Mam na myśli takie jakie występują w trafopowielaczu i MOT.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 sty 2016, 10:20 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 296
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Hubot>elektroda>piaskownica. Jeśli rodzina zakazuje ci grzebać przy napięciu występującym w sieci to widocznie mają ku temu podstawy. Widocznie musisz sparzyć się i przekonać na własnej skorze, że to jest niebezpieczne. https://m.youtube.com/watch?v=VCH6n-OGSJA#
Na przykładzie muchy wyciągnij odpowiednie wnioski.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę   1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO