Witam,
Na wstępie dziękuję za zainteresowanie moim tematem

Tak jak już mówiłem na początek nie planuję zbudować czegoś imponująco dużego, ale raczej małą ceweczkę, która by poprostu działała, może z czasem pomyślę nad zwiększaniem mocy urządzeń

Wczoraj dowiedziałem się, że znajomy posiada transformatory od starej lampy neonowej, planuję je jakoś odzyskać.
Może okażą się one odpowiedniejsze od tych, które mam i jeśli by tak było to na nich rozpocznę budowę.
A jeśli nie to zacznę z tym, który daje napięcie 2x3.5kV
Chciałbym się jeszcze upewnić czy dobrze myślę nad połączeniem uzwojeń wtórnych by dawały one 7kV.
W moim transformatorze wtórne składa się z dwóch niezależnych połówek, z każdej połówki jest wyprowadzony jeden koniec uzwojenia, natomiast drugi koniec jest podłączony do rdzenia.
Napięcie 3.5kV jest pomiędzy końcem wyprowadzonym a rdzeniem.
Aby uzyskać 7kV powinienem jedynie połączyć ze sobą wyprowadzony zacisk jednej cewki z wyprowadzonym zaciskiem drugiej cewki i wtedy względem rdzenia miałbym 7kV.
Czy dobrze myślę ?
Zamieszczę też zdjęcie transformatora, wiem że dla niektórych to pytanie może wydać się idiotyczne, ale ja wolę się upewnić czy mój sposób myślenia był odpowiedni

Pozdrawiam