Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 paź 2018, 17:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

PostNapisane: 16 kwi 2014, 10:35 
Dołączył(a): 16.04.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Augustów
Witam, mam plan by zbudować cewkę Tesli w tradycyjny sposób, swój projekt rozpocząłem od poszukiwań transformatora WN.

Udało mi się zdobyć trafo o napięciu wyjściowym 6 kV, moje pytanie brzmi, czy to napięcie jest wystarczające do tego by cewka tesli działała ?

Serdecznie pozdrawiam :)


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2014, 10:42 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Będzie w porządku. Zawsze można zrobić DCSGTC, czyli tesla zasilana napięciem stałym. Jaka moc nominalna transformatora ?



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 16 kwi 2014, 11:42 
Dołączył(a): 16.04.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Augustów
Na tą chwilę nie mam go pod ręką ale dzisiaj popołudniu będę miał do niego dostęp.

Jutro podeślę jego szczegółowe dane.

Spotkałem się z opiniami mówiącymi, że napięcie na wyjściu transformatora powinno wynosić minimum 10 kV, stąd wzięło się moje pytanie dotyczące napięcia.


Góra
   
 

PostNapisane: 17 kwi 2014, 06:47 
Dołączył(a): 16.04.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Augustów
Witam,

Podam dane swojego transformatora :

U1=220V
U2=2x 3500V (wtórne składa się z dwóch niezależnych połówek każda po 3500V)
I1=1.2A
I2= od 25 do 42 mA (trafo posiada regulację prądu)
P=135VA

Mam też drugi transformator również z uzwojeniem wtórnym podzielonym na dwie niezależne połówki, lecz jedna z nich jest spalona to jego dane :

U1=220V
U2=2400V (jest tylko jedno napięcie ze względu na spaloną jedną z dwóch połówek uzwojenia)
I1=0.9A
I2=40mA (w tym transformatorze nie ma regulacji prądu)
P=184VA

Czy ten sprzęt nadaje się do budowy cewki Tesli ?

Pozdrawiam :)


Góra
   
 

PostNapisane: 18 kwi 2014, 04:25 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Na twoim miejscu darowalbym sobie robienie Tesli na tych trafach,które posiadasz. po Pierwsze orobisz się przy tym tyle, że uzyskane efekty przez sgtc będą mało co zadowalające. Po drugie wtopisz niepotrzebnie dużo pieniędzy na darmo. Szukaj trafa do neonow tak: 8KV,10KV. O mocy 550W - 1KW.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 22 kwi 2014, 08:44 
Dołączył(a): 16.04.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Augustów
Czy napięcie 7 kV z transformatora zasilającego jest wystarczające do budowy klasycznej cewki Tesli ?


Góra
   
 

PostNapisane: 22 kwi 2014, 10:04 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Jeśli chodzi Ci o szeregowe połączenie dwóch uzwojeń w twoim transformatorze, to raczej nic z tego nie będzie (135W to za mała moc). Jakie wymiary ma mieć ta cewka i jakie chcesz osiągnąć wyładowania?

Pozdrawiam :D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 kwi 2014, 18:19 
Dołączył(a): 16.04.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Augustów
Witam,

Jestem początkujący w tej dziedzinie ;)
Więc na początek chciałbym zbudować coś niewielkiego, na wstępie chciałem poradzić się Fachowców czy z takimi transformatorami jest sens zaczynać budowę.
Wiem, że nie są one idealne do tego celu, i właśnie dlatego nie planowałem jeszcze dokładnie swojej TC, postanowiłem, że jeśli okażą się one odpowiednie to dopiero ruszę z projektem a efekty czas pokaże :)

Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie :)


Góra
   
 

PostNapisane: 22 kwi 2014, 18:50 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.07.2012
Posty: 63
Lokalizacja: łódzkie
Witam,
Śmiało możesz spróbować zbudować małą cewkę Tesli używając tylko tego jednego sprawnego transformatora 135W - dobrze zaprojektowana powinna wytwarzać wyładowania o długości kilkunastu cm.
Kilka lat temu eksperymentowałem z jeszcze mniejszą cewką zasilaną transformatorem o mocy zaledwie ok. 30W i napięciu 3kV - uzyskiwałem wyładowania o długości około 5-6 cm.
Pozdrawiam,
Lechoo


Góra
   
 

PostNapisane: 22 kwi 2014, 18:56 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Jak ma to być pierwsza cewka to ciężko będzie przy takim napięciu ustawić iskrownik, dużo prościej będzie wszystko ruszyć przy większym napięciu np.: przetwornica ZVS. Nie jest wcale trudno zrobić taką 300-400W, a przy okazji dostaje się źródło zasilania do innych urządzeń wymagających wysokiego napięcia.

Pozdrawiam:D


Góra
   
 

PostNapisane: 22 kwi 2014, 22:34 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 10.07.2012
Posty: 63
Lokalizacja: łódzkie
Ale to już nie będzie tradycyjna cewka Tesli. To już lepiej wtedy zrobić SSTC, same zalety - zbędny transformator wysokonapięciowy oraz kondensator, dużo większa moc...
Mi się udało zrobić iskrownik na 3kV, więc czemu ma się nie udać na 7kV?


Góra
   
 

PostNapisane: 23 kwi 2014, 08:03 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
A dlaczego z zasilanien w postaci ZVS, cewka nie jest już tradycyjna? Staje się tylko zasilana napięciem stałym, a to jej nie wyklucza z transformatorów klasycznych.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 kwi 2014, 08:12 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
Ponieważ Nikolas Tesla nie używał przetwornic impulsowych w swoich eksperymentach :D Jakby wtedy były to zapewne by używał ale nie było ...
Swoją drogą jestem ciekaw co powiedział by w dzisiejszych czasach :D

Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 23 kwi 2014, 09:06 
Dołączył(a): 16.04.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Augustów
Witam,

Na wstępie dziękuję za zainteresowanie moim tematem :)

Tak jak już mówiłem na początek nie planuję zbudować czegoś imponująco dużego, ale raczej małą ceweczkę, która by poprostu działała, może z czasem pomyślę nad zwiększaniem mocy urządzeń :)

Wczoraj dowiedziałem się, że znajomy posiada transformatory od starej lampy neonowej, planuję je jakoś odzyskać.

Może okażą się one odpowiedniejsze od tych, które mam i jeśli by tak było to na nich rozpocznę budowę.

A jeśli nie to zacznę z tym, który daje napięcie 2x3.5kV

Chciałbym się jeszcze upewnić czy dobrze myślę nad połączeniem uzwojeń wtórnych by dawały one 7kV.

W moim transformatorze wtórne składa się z dwóch niezależnych połówek, z każdej połówki jest wyprowadzony jeden koniec uzwojenia, natomiast drugi koniec jest podłączony do rdzenia.

Napięcie 3.5kV jest pomiędzy końcem wyprowadzonym a rdzeniem.

Aby uzyskać 7kV powinienem jedynie połączyć ze sobą wyprowadzony zacisk jednej cewki z wyprowadzonym zaciskiem drugiej cewki i wtedy względem rdzenia miałbym 7kV.

Czy dobrze myślę ?

Zamieszczę też zdjęcie transformatora, wiem że dla niektórych to pytanie może wydać się idiotyczne, ale ja wolę się upewnić czy mój sposób myślenia był odpowiedni :)

Pozdrawiam :)



Góra
   
 

PostNapisane: 23 kwi 2014, 13:12 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Napiecie 7KV bedziesz mial między dwoma zaciskami miedzianymi czyli dwiema cewkami. Do rdzenia bedzie 3,5KV. Swego czasu mialem takie trafo ale o napieciu 2 x 4KV.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 24 kwi 2014, 20:16 
Dołączył(a): 16.04.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Augustów
Witam i dziękuję za konkretna pomoc Fachowców :)

Dzisiaj zdobyłem kolejny transformator od neonu dający 2x po 2.4kV.

Myślę, że chyba rozpocznę budowę na jednym trafie, z którego można uzyskać 7kV a efekty czas pokaże.

Chociaż brałem pod uwagę połączenie dwóch transformatorów w celu uzyskania wyższego napięcia.

Pozdrawiam :)


Góra
   
 

PostNapisane: 30 kwi 2014, 22:05 
Dołączył(a): 07.12.2013
Posty: 30
Lokalizacja: Lipa (dolnośląskie)
Jaką moc ma ten nowy transformator?


Góra
   
 

PostNapisane: 2 maja 2014, 16:14 
Dołączył(a): 16.04.2014
Posty: 15
Lokalizacja: Augustów
Dane z tabliczki :

Moc=126 VA
U2=2x2,4 kV

Pozdrawiam :)


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO