Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 maja 2018, 20:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

PostNapisane: 21 lut 2016, 19:16 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Witam forumowiczów,

Chciałbym jak większość stworzyć swoją pierwszą cewkę tesli, mam już zakupiony transformator NST firmy FART 7000V 37mA. Chciałbym teraz wykonać uzwojenie wtórne na rurze 200x500. Pytanie brzmi ile powinienem zostawić przestrzeni nie uzwojonej, i jaka powinna być średnica drutu ?

Wyczytałem też na stronie: http://teslacoil.republika.pl/ pewne rzeczy na temat uzwojenia, jednak nie bardzo rozumiem co autor ma na myśli pisząc o średnicy cewki i jej wysokości ?

średnica uzwojenia to średnica rury, czy średnica wewnętrzna średnica uzwojenia pierwotnego?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 lut 2016, 21:15 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Chodzi o średnicę rury.
Cewkę najlepiej nawinąć drutem o średnicy nie większej niż 0.5 mm. Ale też bez przesady.
A nie rozumiem za bardzo o jaką odległość ci chodzi.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2016, 00:17 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Czy rura 200x500 będzie odpowiednia, w kalkulatorze wychodzi mi ze powinienem mieć 635 uzwojeń, jaki będzie skutek jak zrobi mi się troszkę więcej uzwojeń i zmienię rurę na wyższą ?
Przepraszam za tak bezsensowne pytania.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2016, 09:34 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Troszkę grubawa, ale będzie w porządku.
Co do wysokości to nawet lepiej jak ją podwyższysz, a co do zwoi czy kilka więcej, kilka mniej nie ma za dużego znaczenia. :D


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2016, 09:52 
Dołączył(a): 28.09.2015
Posty: 203
szczyki napisał(a):
Czy rura 200x500 będzie odpowiednia, w kalkulatorze wychodzi mi ze powinienem mieć 635 uzwojeń, jaki będzie skutek jak zrobi mi się troszkę więcej uzwojeń i zmienię rurę na wyższą ?
Przepraszam za tak bezsensowne pytania.


Jakim dokładnie drutem nawijasz?
Myślę, że inne parametry niż z kalkulatora oznaczają inną częstotliwość rezonansową, ale mała różnica tu nie zaszkodzi, i tak będziesz stroił ręcznie...


Góra
   
 

PostNapisane: 24 lut 2016, 22:46 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Czy wykonanie uzwojenia jest zależne od transformatora, czy nie ? Bo generalnie chciałbym trochę wyższe je wykonać.
Możecie powiedzieć mi czy poniższe punkty są prawidłowe do wykonania uzwojenia?
1. Kupuje drut emaliowany
2. Rurę PCV
3. Lakier
4. Owijam rurę drutem
5. Lakieruje

Trafo jakim dysponuje to 7kV 37mA, jest to moja 1 cewka więc bez szaleństwa z mocą :)


Góra
   
 

PostNapisane: 25 lut 2016, 09:54 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Wykonane uzwojenie nie jest za bardzo zależne od trafa, ale są jakieś granice. Na przykład do 6 MOTów ciężko będzie dać cewkę 3cmx20cm :) .

Jak zrobisz je wyższe to nawet lepiej. Sprawdź sobie na http://teslacoil.republika.pl/ o uzwojeniach wtórnych. Tam masz prawie wszystko na temat ich wysokości.

Jak nawinąć cewkę, to już sam opisałeś :D.


Góra
   
 

PostNapisane: 25 lut 2016, 12:39 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Jeśli chodzi o zależność wtórnego od trafa zasilającego...

Najpierw pod transformator sieciowy wyliczasz pojemność kondensatora rezonansowego, potem wyliczasz pierwotne dla częstotliwości rezonansowej Twojego obwodu wtórnego (rezonansowe obu obwodów muszą być identyczne). Musisz więc dobrać sobie wtórne tak, aby nie wyszło Ci przy jego rezonansowej pierwotne np. z jednym zwojem... :)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 25 lut 2016, 22:00 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
No to jutro pracowity dzień mnie czeka :), a jakie rozwiązanie sugerujecie odnośnie właśnie kondensatora potrzebuje 20kV i 16.2 nF


Góra
   
 

PostNapisane: 25 lut 2016, 23:29 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Zależy od kwoty i jakości jaką chcesz mieć.
Najtańsze są samoróbki : butelkowe, rolkowe albo kanapkowe. Są w porównywalnych cenach, ale kanapkowe są chyba najlepsze.
Jeśli chcesz mieć bardzo dobrą jakość i pewność, że zadziała zainwestuj w MMC.
Niestety różnica cenowa między samoróbkami, a MMC jest duuuża. :D


Góra
   
 

PostNapisane: 26 lut 2016, 19:20 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Jednak zdecyduje się na warstwowy :)


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lut 2016, 15:51 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Witam, jeszcze jedno zapytanie mam do was, mianowicie polecacie jakieś kondensatory gdybym miał robić MMC, i czy wlutowanie rezystora jest konieczne by rozładować kondensator? Pytam bo widziałem 2 schematy w jednym kondensator jest szeregowo a w drugim równolegle - co za tym idzie kondensator się przecież chyba rozładuje ?


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lut 2016, 16:20 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Dla przykładu WIMA MKP10, lub podobne, impulsowe kondensatory dobrej jakości.

Rezystor... Jeżeli składasz MMC z połączonych szeregowo kondensatorów, to rezystor ok. ~10MΩ równolegle do każdego konda jest konieczny aby wyrównywać napięcie na nich. Inaczej może dojść do sytuacji gdy kondensatory będą ładować się nierównomiernie, a w takiej sytuacji bateria może ulec uszkodzeniu.

Rezystory równolegle do kondensatorów HV mają jeszcze jedną funkcję - gwarantują, że po odłączeniu zasilania kondensator powoli zostanie pozbawiony jakichkolwiek resztek ładunku i nie zrobi Ci niespodzianki. Śmiertelnie niebezpiecznej niespodzianki - porażenie z kondensatora takiej pojemności naładowanego do kilkunastu/dziesięciu kV skończyłoby się fatalnie. Dlatego dobrym pomysłem jest zawsze montować do takich kondensatorów rezystor rozładowczy.

Oczywiście nie może być to byle jaki rezystor. Musi wytrzymać napięcie występujące na kondensatorze...



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lut 2016, 17:45 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Dzięki bardzo, jak wyliczę ile potrzebnych mi będzie kondensatorów mogę liczyć na sprawdzenie ? Pojemność może być minimalnie mniejsza lub większa?


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lut 2016, 20:28 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Zawsze będzie troszkę się różnić, ale to minimalnie. Nie będzie to miało większego wpływu na pracę cewki.


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lut 2016, 21:01 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Z czystej ciekawości czy taki kondensator byłby odpowiedni ? http://www.dacpol.eu/pl/kondensatory-wysokonapieciowe/product/kondensatory-wysokonapieciowe-seria-er-116


Góra
   
 

PostNapisane: 29 lut 2016, 21:55 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
A wiesz ile mogą kosztować ?
Bo coś mi się wydaje że nie mało.
Lepiej kup WIMA.


Góra
   
 

PostNapisane: 1 mar 2016, 08:37 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Z wyliczeń wyszło mi że stosując 150nF/1kV będę musiał wykonać 2.2 rzędy połączonych szeregowo kondensatorów, a w rzędzie jest ich 20.
Rząd ma 7.5nF // Ja potrzebuje 17nF 20kV czyli da radę chyba :)? https://sklep.avt.pl/kondensator-foliow ... m22-5.html lub http://mselektronik.pl/kondensator-poli ... m-pbf.html jest odpowiedni? Jeżeli masz lepsze rozwiązanie z miłą chęcią posłucham.

W kondensatorach powinienem patrzeć na wartość VDC czy VAC ?


Góra
   
 

PostNapisane: 1 mar 2016, 12:19 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 555
Pochwały: 2
Przejrzyj ofertę TME.eu, większy asortyment i w ilości hurtowej może nawet wyjść taniej. Mają modele na wyższe napięcia.

Ze względu na wytrzymałość prądową, dobrał bym przynajmniej 3 szeregi równolegle... ;)

W tym przypadku łatwiej będzie patrzeć Ci na wartość DC i dobrać baterię na napięcie co najmniej 2*√2* Vrms zasilania, więc tutaj na ponad 20kVDC. Można by nawet większy zapas wziąć...
Jak wychodzi za duża pojemność daj więcej kondensatorów w szereg, wytrzymałości napięciowej nigdy za wiele. ;)



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 3 mar 2016, 10:37 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Baterie kondensatorow licz dla AC. Wiadomo że dla DC wyjdzie sporo wiecej.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO