Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 17 sty 2018, 13:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

PostNapisane: 22 maja 2016, 14:55 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
hmm a czy przypadkiem pod pokrywka nie siedzi małe pudełeczko? z sześcioma wyprowadzeniami.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2016, 15:59 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Wszystko na fotach


Komentarz: Trafo


Komentarz: Rotary gap


Komentarz: Kondensator


Komentarz: Safety gap


Komentarz: Pojemność kondensatora

Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2016, 16:07 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Nie wiem czy nie rypnąłem się na mocy transformatora... policzyłem ją ze wzoru P=U*I a to daje 260W natomiast dane w sklepie widnieje on z mocą 150W http://www.e-neony.com/index.php?a=prod ... 7000v_37ma - prawdopodobnie tu jest pies pogrzebany - czy jednak powinno się coś wydarzyć ?


Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2016, 16:33 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
pokaż naklejkę z parametrami trafa.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2016, 17:48 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
coś czuje że jestem w d...e ;(


Komentarz: Naklejka

Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2016, 20:05 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Nie nie pomyliles się . Wychodzi te 260W bez brania strat pod uwage.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 23 maja 2016, 21:19 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Tak głośno tylko myślę:
260VA - powinno być a nie watów (moc pozorna)
150W - to jest moc czynna

Dziwne że nie pali :(
Znów na teslacoil.republika.pl jest napisane by przyjąć że 1W = 1VA. W czwartek postaram się zrobić dokładne zdjęcia połączeń, już nawet wziąłem ten schemat dla osób zielonych całkowicie no ale nie widzę błędu.


Góra
   
 

PostNapisane: 23 maja 2016, 21:20 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Pewno kondensator liczyłeś dla napięcia stałego. a powinno brać się pod uwagę AC.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 23 maja 2016, 22:57 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Przerobię kondensator pod 150W. Moc po stronie pierwotnej i wtórnej powinna być taka sama. Na szczęście uda mi się to osiągnąć z kondensatorów które już mam, zobaczymy co to będzie. VAC też będzie ponad normę z wyliczeń.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2016, 20:20 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Już totalnie zgłupiałem programik TeslaMAP pokazuję mi że optymalna pojemność MMC przy rotary gapie to 43,9nF a moc obliczył mi podając moje parametry trafa na 269W. Tesla Coil designer pokazuje co innego.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2016, 20:32 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Przyjmij te 260VA. transformator zaraz po zakupie sprawdzałeś czy jest sprawny?. którą wartość napięcia brałeś pod uwagę przy liczeniu mmc. AC czy DC. jeśli podana jest tylko jedna wartość napięcia maksymalnego to na 100% tyczy się stałego DC.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2016, 20:39 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Tak jak na zdjęciach poniżej...ten znów nie pokazuje na jakie napięcie trzeba zbudować kondensator (TeslaMAP) natomiast TeslaCoilDesigner pokazuje mi ze 17nF 24kV. Paranoja jakaś, nie ma może ktoś normalnych wzorków by to ręcznie obliczyć ?



Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2016, 20:41 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Tak robiłem próbę zwarcia i łuk był ale robiłem to 2 miechy temu.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2016, 21:02 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Pamiętam że kiedyś łączyłem szeregowo kondensatory telpod KBG-MN 0,5uF / 1,5kV, wiem że było ich ponad 25szt. przyjąłem że 1,5KV jest dla AC. dzięki takiemu rozumowaniu uwaliłem dwa trafa: 10KV 50mA i 8KV 100mA. Po jakimś czasie zrozumiałem co jest nie tak. W pożniejszym czasie zwinąłem kondensator rolkowy, który to liczony był dla 70KV DC, tym razem nie upaliło trafa.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2016, 21:11 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
sprawdzę jutro jeszcze raz transformator czy w ogóle jeszcze żyje po zwarciu na safety gapie i zbliżę elektrody na rotary gapie... jak to nie zadziała to ja już nie wiem, chyba zostanie ten kondensator. Znalazłem wzór na pojemność i też wyszło 17nF. Ten kondensator ma być wpięty szeregowo czy równolegle w obwód, bo już widziałem 2 szkoły że raz jest szereg a raz równolegle


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2016, 21:16 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
ja kondensator wpięty mam szeregowo z uzwojeniem pierwotnym. iskiernik równolegle.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2016, 21:17 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
oporniki bocznikujace kondensatory to jaka wartość posiadają? jak będziesz sprawdzał transformator to z osobna każda z połówek wtórnego. skrajny zacisk przytykając do zacisku oznaczonego literą E.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Ostatnio edytowano 24 maja 2016, 21:24 przez lodzik1990, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2016, 21:22 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
O widzisz, a ja mam według tego schematu:
Rezystory mam 10M Ω 1W


Oczywiście bez dławików zabezpieczających i kondensatora, z rzeczy zabezpieczających tylko safety gap.


Góra
   
 

PostNapisane: 24 maja 2016, 21:28 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 295
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
ludziska na elektrodzie kiedyś pisali, że tesla bez dławików zabezpieczających niema prawa działać.(nie wiem ile w tym prawdy). w mojej tesli gdy wpiąłem kondensator równolegle do trafa to tesla miała problemy z działaniem.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 25 maja 2016, 20:39 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
No to najprościej będzie mi jutro podpiąć go w szereg i niech się dzieje :).
Ten transformator nie jest może za słaby ?


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO