Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 20 maja 2018, 20:37

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

PostNapisane: 31 mar 2016, 16:23 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Tarcze dla iskiernika wykonaj z tekstolitu lub podobnego materialu.
Silnik to tak jak wczesniej pisalem, pradu stalego na 12V. Naprawde iskiernik nie potrzebuje wysokich obrotow, mysle że maksymalnie 2000obr/min.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Ostatnio edytowano 24 lip 2016, 16:51 przez lodzik1990, łącznie edytowano 1 raz

Góra
   
 

PostNapisane: 1 kwi 2016, 10:11 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Dobra jest :) miałem u siebie w firmie zasilacz przemysłowy 24V 10A i doczytałem że silnik może pracować przy stałym napięciu, udało mi się obniżyć obroty :) Teraz bezpiecznie mogę robić rotary gapa


Góra
   
 

PostNapisane: 22 kwi 2016, 17:14 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Cześć, mam pytanie odnośne Toroidu - jak najlepiej połączyć go z uzwojeniem wtórnym? Toroid wykonałem tak jak kolega Rico w swojej cewce, czyli dwie podstawki od doniczek skręcone razem śrubą - jako środek i na zewnątrz jest rura wentylacyjna.

uzwojenie wtórne mam przymocować do tej rury wentylacyjnej ?


Góra
   
 

PostNapisane: 22 kwi 2016, 22:49 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Toroid musisz przykręcić do śruby M10. w obwarzanek wstaw kółko z blachy aluminiowej.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 25 kwi 2016, 22:41 
Dołączył(a): 13.12.2015
Posty: 88
Tak między uzwojeniem wtórnym i toroidem oczywiście musi być połączenie :-)
Pełni on funkcję kondensatora, jeśli odpalić cewkę bez niego, a potem z nim to zauważysz różnicę w długości wyladowań(w sstc, nie wiem czy w klasycznej bez toroidu też otrzymasz wyładowania)
No i połączyć go możesz albo prowadząc drut prosto do niego, lub jakoś pokombinować tak jak pisze lodzik, ja u siebie po prostu wprowadziłem drut do rury na której mam nawiniete wtórne przez dziurkę, następnie końcówkę drutu opaliłem z emali i wsadził pomiędzy ciasne elementy spirorury, czyli tej z której wykonany jest Toroid.


Góra
   
 

PostNapisane: 28 kwi 2016, 08:32 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
A jeżeli chodzi o uzwojenie pierwotne, będzie duża różnica jeżeli wykonam płaskie zamiast spodka ?


Góra
   
 

PostNapisane: 28 kwi 2016, 19:52 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Uzwojenie płaskie jest jednym z bezpieczniejszych, ale przewidziane jest dla cewek o znacznej mocy. W twoim przypadku sprawdzi się uzwojenie typu stożek pod kątem 30stopni.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 4 maja 2016, 13:46 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Nie wiecie gdzie mogę dostać te rurki do uzwojenia pierwotnego ?


Góra
   
 

PostNapisane: 4 maja 2016, 19:28 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Rurke szukaj na allegro. Chodzi mi o rurke do urzadzen chlodniczych lub do LPG.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 8 maja 2016, 13:30 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Czy przekrój 4,8 mm będzie ok ? I jeszcze jedno pytanie, jak to jest z tym uziemieniem? mianowicie chce TC odpalać w budynku więc mogę do rurociągu jakiegoś czy coś ? Czytałem o grzejniku ale to raczej nie najlepsze rozwiązanie, jak ma również wyglądać uziemienie uzwojenia pierwotnego, niby to ma być dodatkowy zwój ale czy on fizycznie ma być połączony z uzwojeniem pierwotnym czy nie, oraz czy odstęp między zwojami 10mm będzie ok ?


Góra
   
 

PostNapisane: 8 maja 2016, 18:38 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Myślę ze te 4,8mm styknie, nawiń 16 zwojów na pierwotnym to będziesz miał uniwersalne pierwotne dla większych mocowo transformatorów. Moje uziemienie to pół metrowy pręt wbity w ziemię. uzwojenia pierwotnego nie uziemia się. uziemia się zwój zabezpieczający będący tuż nad uzwojeniem pierwotnym. jeśli chodzi o odstęp między zwojami to daj 15-16mm (mierzone od środka rurki do środka następnej rurki).



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 15 maja 2016, 18:09 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
dobra wszystko mam zrobione, chciałbym by ktoś z was mógł powiedzieć mi czy na rotary gapie istnieje możliwość przebicia od śruby iskiernika ?
https://zapodaj.net/491b440ea3274.jpg.html
https://zapodaj.net/d7a03de1663aa.jpg.html
https://zapodaj.net/779b0e73ae78a.jpg.html
https://zapodaj.net/13fac2f078964.jpg.html - NST


Góra
   
 

PostNapisane: 17 maja 2016, 21:02 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Możliwość taka jak najbardziej istnieje. izolator nie może być wiercony na przestrzał, np wałek teflonowy nie może posiadać otworu wzdłuż przez jego całą długość. Jeśli ma to miejsce to należy wypełnić otwór żywicą epoksydową, poliestrową. Czym izolator na ośce silnika dłuższy tym lepiej. Twoje pierwotne przygotowane jest na ewentualna powódz z tego co widzę:-) wg mnie za wysoko.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 17 maja 2016, 21:37 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Jeżeli chodzi o wał to wszystko jest ok, wykonany jest jest z tekstolitu i jest zabezpieczony. Natomiast chodzi mi o odległość zaznaczoną czerwoną kreską na zdjęciu. Czy dołożyć mu obudowę ?


Góra
   
 

PostNapisane: 17 maja 2016, 23:48 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Spokojnie, nie ma obaw o jakiekolwiek przebicia. Bardziej balbym się o to czy ta pleksa nie poplynie od wysokiej temperatury.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2016, 09:42 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Jeszcze jedno pytanko bo dziś już chce uruchomić TC, jak należy uziemić trafo od neonów? Bo stronę pierwotną tego trafo uziemiłem normalnie z gniazdka 230V to wystarczy?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2016, 14:40 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
http://obrazki.elektroda.pl/6405450600_1463837298.jpg
Szczerze mowiac to cholera wie jak to powinno być uziemione. Tam gdzie jest zacisk E (srodek wtornego) to wstawiona jest dioda zenera. Z tego co mi wiadomo ona tam siedzi po to by wspolpracowac z zabezpieczeniem elektronicznym. W Kazdym bądź razie srodek wtornego nie jest bezposrednio polaczony z rdzeniem. Niech tak zostanie jak polaczyles. Widze że blat na stolik zrobiles z blachy. Jeśli mozna wiedziec to jakie wymiary ma twój blat?



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 21 maja 2016, 21:41 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
Tylko nogi są z Aluminium, reszta to płyta meblowa. Wymiaru póki co nie podam bo moja cewka jest 20km ode mnie :P


Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2016, 00:22 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 297
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
A już myslalem że blat z blachy wykonales. Na pierwszy rzut oka na stolik skojazylem że blacha zostala uzyta i że w odpowiedni sposob wygieta na zewnatrz, tak by nie skaleczyc się o ostra krawedz. Widocznie to moja slepota wprowadzila mnie w błąd:-)



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 22 maja 2016, 14:45 
Dołączył(a): 29.12.2015
Posty: 45
1 dzień zakończony fiaskiem :P Za blisko ustawiłem elektrody safety gapa i poszło zwarcie, potem rozsunąłem elektrody i nic się nie działo ... Powinienem teraz elektrody rotary gapa zbliżyć ? I jeszcze pytanko czy kondensator szybko się rozładuje po próbie, bo dla bezpieczeństwa wolałem odczekać 3 min :P


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO