Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 30 lis 2023, 18:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

PostNapisane: 10 gru 2012, 22:13 
Pochwały: 5
Witam,

Mam do was prośbę. Od niedawna jestem na Politechnice koordynatorem od projektu budowy trafa Tesli. Do czwartku muszę wykonać kosztorys trafa. Łączny koszt materiału ma wynieść około 3 tysięcy złotych... Tak sobie wymyślili i tak ma być :D Na pewno chciałbym zastosować iskiernik obrotowy, szereg zabezpieczeń. Pytanie jakie kondensatory jaka moc i jakie trafo wyładowania myślę około 1m. Macie jakieś pomysły...

Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl

PostNapisane: 11 gru 2012, 10:41 
Moderator
Pochwały: 6
Przy takim budżecie nie ma sensu budować klasyka lepiej DRSSTC. Spokojnie się zmieścisz.

PostNapisane: 11 gru 2012, 15:08 
KJ a wiesz że wyładowania w SGTC są dużo ładniejsze niż jak w DRSSTC :)

Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar od 0.125mm.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574

PostNapisane: 11 gru 2012, 15:14 
Moderator
Pochwały: 6
Jesteś jedyną osobą która tak uważa a twój jedyny argument przeciw drsstc to "nie może pracować bez breakpointa". Całej reszty zalet jak choćby bardzo wysoka sprawność czy możliwość modulacji nie bierzesz pod uwagę.

PostNapisane: 11 gru 2012, 21:08 
Administrator
Pochwały: 1
Co do klasyka:
- kondensatory: polecam MMC na kondensatorach z Dacpolu, snubbery, seria PMB, cenowo wychodzą dość fajnie
- zasilanie: ja dorwałem bardzo tanio 6 MOTów, ale w Twoim przypadku rozważyłbym jakieś większe NST lub kilka łączonych razem. Z zabezpieczeniami ogranicz się do "filtru Terry'ego".

Co do DRSSTC, w 3k zł spokojnie zrobisz fajną cewkę generującą nawet dłuższe niż 1 m wyładowania. Nawet po wzięciu pod uwagę faktu, że na wszystko musisz mieć fakturkę, co wiąże się ze znacznie wyższymi kosztami mostka to i tak sytuacja jest całkiem fajna. Stawiam na DRkę zamiast klasyka.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]