Ramzes360 napisał(a):
Korony masz na myśli końcówki iskrowników?
Mam na myśli wyładowania koronowe które będą zapalać się wszędzie gdzie przewodnik pod wysokim napięciem będzie dotykał drewna. izolowanych przewodów też się to tyczy - ich izolacja przy kilku kV nie stanowi już izolacji...
Ramzes360 napisał(a):
Rozumiem, że prostownik WN do zasilacza to skomplikowane i nie wiadomo czy zadziała? Z zasilaczem sugerowałem się informacją, że od neonów są ok, nie zwróciłem uwagi an te kHz. Z jego napięciem baardzo mnie zaskoczyłeś, widać zupełnie nie umiem czytać etykietek
Skomplikowane jak skomplikowane, ale potencjalnie problematyczne i kosztowne. Zwłaszcza, że ten zasilacz raczej nie "będzie zadowolony" z takiego obciążenia i może się to dlań źle skończyć...
Trafa od neonów są OK. Ale zasilacz który masz nie jest transformatorem (chociaż ma w swojej budowie transformator impulsowy)...

Trafo wyjściowego tego PSU ma uzwojenie z odczepem przeznaczonym do uziemienia, efektywnie generując symetryczne napięcie 2x4,5kV.
Ramzes360 napisał(a):
Też nad drewnem się zastanawiałem, ale polecali robić z niego stolik... Masz jakiś pomysł jak to wszystko zaizolować? Chyba większość zwyczajnych izolatorów używanych w standardowych warunkach to dielektryki... Może położyć warstwę plexi na całą "podłogę"? Łączniki podoklejać np. klejem na ciepło czy poxypolem? no i mocowania iskrowników też z plastiku?
Pierwotne też przebijać będzie? Do mocowań z plexi je przełożyć?
Stolik może być z drewna, ale wszystkie części pod napięciem należy trzymać w bezpiecznej odległości od niego. Dystansy i przepusty z plastiku, plexi bądź podobnego materiału powinny być OK. Izolacja nie może być cienką warstewką materiału, ponieważ, takową zniszczą z czasem korony. Potrzebna jest solidna warstwa zapewniająca przyzwoitą odległość. Kleje tu nic nie dadzą.
Tak, pierwotne też powinno być na formie z dobrego izolatora...
Ramzes360 napisał(a):
A w arkuszu do obliczeń jest taka dość istotna rubryczka która ma taki opis
"Planowana częstotliwość: Określa orientacyjnie na jakiej częstotliwości będzie generowany rezonans w Cewce Tesli. Częstotliwości pracy obwodu wtórnego i pierwotengo muszą być identyczne."
Na jakiej podstawie się to dobiera? żeby miał jak najlepszy wynik, czy jakiś parametr zasilacza lub czegoś to sztywno określa?
Przyjmij arbitralnie tak, aby uzyskać w miarę sensowne parametry wtórnego i pierwotnego.
Ramzes360 napisał(a):
Do kondensatora butelka L... będzie lepsza od tych ceramicznych, przy 9kV wymagana pojemność spadał do 7nF

Olej transformatorowy jest cholernie drogi...
Już lepiej kondensator rolkowy (zalewanie olejem nie jest konieczne). A najlepiej MMC z kondensatorów MKP, tyle, że takowe jest kosztowne...