Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 paź 2018, 08:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna strona

PostNapisane: 1 kwi 2011, 18:30 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
witam wszystkich i zwracam się o pomoc o napisanie czegoś jestem posiadaczem zaczątku potworka tesli. rzeczy które posiadam to toroid, iskrownik prosty na rurkach stolik oraz uzwojenie pierwotne (ślimakowe płaskie), jest jeszcze rura do wtórnego. jest to projekt zaczęty i nie realizowany przez 3 lata przez jednego ze studentów wyd fizyki. dostałem to i mama zapewniona moc obliczeniowa. mam zamiar wykonać iskrownik obrotowy. powiedzcie jakie byście tu widzieli zasilanie kondki i te sprawy...

poniżej dołączam fotki...








Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Ostatnio edytowano 21 cze 2011, 08:30 przez krzysztof09876, łącznie edytowano 1 raz
Góra
   
 

PostNapisane: 1 kwi 2011, 19:59 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 546
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwały: 8
Jedyne co bym z tego setapu zostawił to chyba tylko stolik :) Ewentualnie pierwotne ale nie widzi mi się :P

Co do zasilania to ja bym zrobił to na przetwornicy o wyjściu 15KVDC np. 3KW. Bo moim celem na sezon letni jest coś podobnego tylko na około 15KW, do zasilania powielacza X 10.... (180KV około)



Na Gadu-Gadu nie udzielam żadnych porad związanych z elektroniką ani chemią.
Do tego służy forum !!


Góra
   
 

PostNapisane: 1 kwi 2011, 20:27 
krzysztof09876 jak chcesz to mogę ci s handlować mój iskrownik obrotowy, uzwojenie wtórne itd.


Góra
  
 

PostNapisane: 3 kwi 2011, 09:43 
Dołączył(a): 02.04.2011
Posty: 5
szkielet-s1 napisał(a):
krzysztof09876 jak chcesz to mogę ci s handlować mój iskrownik obrotowy, uzwojenie wtórne itd.

A na ile wyceniłes uwojenie wtórne??
jesli mozna podaj parametry


Góra
   
 

PostNapisane: 3 kwi 2011, 13:13 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Takie rzeczy proszę w dziale Giełda bądź przez PW. Nie zaśmiecajmy koledze wątku.

A co do zasilania i całej reszty - zależy co masz.


Góra
   
 

PostNapisane: 3 kwi 2011, 13:34 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
myślałem o dwóch trafach od mikrofali bądź sam coś nawinę mam spore rdzenie z pierwotnymi



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 3 kwi 2011, 14:16 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Jeśli dwa MOTy to jest ciekawy projekt: http://www.saunalahti.fi/dncmrc1/mytc.htm


Góra
   
 

PostNapisane: 3 kwi 2011, 14:50 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
fajny projekcik tylko czy wszystko co tam jest jest rzeczywiście potrzebne można coś pominąć...



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 11 cze 2011, 09:55 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
mam do was prośbę chciałbym się zabrać już za składanie tego ale nie bardzo wiem od czego najlepiej zacząć... potrzebowałbym takich mniej więcej informacji jakie dać zasilanie chciałem dać kilka MOT-ów połączonych jakie kondensatory(oczywiście składane własnoręcznie i co z uzwojeniem...

szkielet-s1 ile byś chciał za ten iskrownik masz jakieś fotki jak wygląda...



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 11 cze 2011, 14:16 
Krzysztof daj mi twój numer GG albo adres E-mail.


Góra
  
 

PostNapisane: 21 cze 2011, 08:56 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Witam zmieniłem temat tego wątku i będę kontynuował kolejne etapy składania mojego transformatora.

1.Nawinięte uzwojenie wtórne przedstawiam na fotografii niżej. Zostało wykonane jak ja to mówię z małym nakładem finansowym czyli z drutu pochodzącego z odzysku (cewki transformatora rozbieralnego). Rura PCV o średnicy 110 mm, drut 0,3 mm w emalii, długość uzwojenia 820 mm. Uzwojenie to wykonane na rozruch jak wszystko ruszy wykonam jeszcze jedno ale już fabrycznie nowym drutem.

2.Transformator zasilający. Znalazłem w piwnicy potężne trafo o mocy 1000W napięciu wtórnym 24V. Transformator rozebrałem część uzwojenia pierwotnego przeniosłem na jedna kolumnę tak aby na drugiej była cewka wysokonapięciowa. Uzwojenie wtórne nawijam drutem w podwójnej emalii o średnicy 0,224 mm. Każda warstwa odizolowana tere-szpanem. Łącznie do nawinięcia mam 13 tys. zwojów. Jedną warstwę nawijam około 45 minut a więc całość zajmie około 20 godzin.

W najbliższym czasie mam zamiar wykonać
-->torus- rura spiro 100 mm średnica toroidu około 30 cm. Aktualnie jest on ogipsowany i czeka na oszlifowanie i nałożenie taśmy aluminiowej.

-->iskrownik obrotowy- mam już przedłużane nakrętki na uchwyty elektrod, silnik na 12V od wentylatora samochodowego, elektrody wolframowe 2,4 mm oraz płytę z plexi glass na podstawę.

-->kondensator warstwowy- tu jeszcze zastanawiam się nad użyciem do izolacji między warstwowej folii polietylenowej lub tere-szpanu o grubości 0,30 mm. Jak sądzicie co będzie lepsze. Kondensator będzie zalany w oleju. Przewodniki mam zamiar wykonać z arkusza blachy aluminiowej o grubości 0,5 mm. Wg programu kondensator ma mieć pojemność 31,8 nF. wymiary to 37 cm na 22 cm, do tego muszę wykonać około 30 płytek, max napięcie na kondzie będzie wynosiło około 30 kV.


Komentarz: Nawijarka wtórnego


Komentarz: Uzwojenie wtórne


Komentarz: Trafo do przewiniecia


Komentarz: Nawijarka Transformatora




Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl
Góra
   
 

PostNapisane: 21 cze 2011, 17:11 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Trochę przydługie to wtórne jak na mój gust. Jakim programem liczyłeś ta teslę ?


Góra
   
 

PostNapisane: 21 cze 2011, 17:21 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
tesla coil designer



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 21 cze 2011, 17:59 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Już kiedyś pisałem że on do najinteligentniejszych nie należy ale powinno działać ;)


Góra
   
 

PostNapisane: 21 cze 2011, 18:10 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
aha oki a masz jakiś link do innego lepszego??



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 21 cze 2011, 19:35 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
ja osobiście używam Teslamap. Jest jeszcze javatc też dobry.
http://www.tesla.nu/programs/javatc/javatc.html

TeslaMap57Setup.zip [5.81 MiB]
Pobrane 226 razy

Góra
   
 

PostNapisane: 6 lip 2011, 09:42 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
ten programik nie jest dla mnie do końca czytelny nie kumam tych wszystkich parametrów do wpisania np. AWG...



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lip 2011, 11:27 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
AWg - American Wire gauge = średnica drutu :)


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lip 2011, 13:34 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Jeżeli ktoś by mógł moje parametry przepuścić przez program taki dobrze liczący to byłbym wdzięczny. Oto one:
Trafo:
Uwe 230V
Uwy 10000V
Iwy 90mA
P 1000W

Uzwojenie pierwotne PŁASKIE

średnica drutu 3mm
przerwy pomiędzy zwojami 1cm
średnica zewnętrzna 44cm
średnica wewnętrzna 17cm

Uzwojenie wtórne

wysokość 82cm
średnica 11cm
drut 0,3mm

Toroid

Srednica rury spiro 10cm
średnica wewnetrzna 9cm
srednica zewnętrzna 29cm


Potrzebuję głównie parametrów jakiego kondensatora potrzebuję.



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lip 2011, 15:08 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Ja to proponuję założyć pojemność kondensatora a wyliczyć pierwotne. No wiec tak:
Twoja tesla ma rezonansową 128.6kHz
Przy założeniu że kondensator będzie miał 40nF powinna stroić na 12 zwoju.
Twoje sprzężenie to 0.1 program sugeruje 0.13 więc generalnie jest ok.
Program sugeruje także kondensator rezonansowy dla twojego trafa 28nF przy takim założeniu tesla będzie stroić na 13-14 zwoju. Jeśli dasz większą pojemność pociągnie więcej niż 90mA prądu z trafa (może się coś upalić) jeśli dasz mniejszą nie wykorzystasz całej dostępnej mocy bo prąd pobierany z trafa będzie mniejszy niż 90mA. Proponuję powiększyć toroid do 44cm zewnętrznej średnicy będzie lepiej wyglądać a rezonansowa spadnie do 112kHz

Autor postu otrzymał pochwałę


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę   1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO