Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 19 paź 2018, 08:53

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

PostNapisane: 6 lip 2011, 17:44 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Tak trochę zgłupiałem potrzebuję jeden czy dwa kondensatory??
Mam okazję kupić konda 20nF 30kV i dlatego było moje pytanie czy może być mniejsza pojemność ewentualnie co musiałbym zmienić w parametrach cewki by móc zastosować ten kondensator i nie pogorszyć osiągów cewki...



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lip 2011, 19:50 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Do odpowiedniej mocy należy zastosować kondensator o wyliczonej pojemności. Liczy się go z prostego wzoru:

C=Iwy/( ω*Uwy)

Generalnie ważna jest energia zgromadzona na okłądzinach, także zwiększając indukcyjność uzyskujesz rezonans na mniejszej pojemności, ale też tracisz na wyładowaniach, gdyż pojemność jest mniejsza.


Góra
   
 

PostNapisane: 6 lip 2011, 20:48 
krzysztof09876 napisał(a):
Tak trochę zgłupiałem potrzebuję jeden czy dwa kondensatory??
Mam okazję kupić konda 20nF 30kV i dlatego było moje pytanie czy może być mniejsza pojemność ewentualnie co musiałbym zmienić w parametrach cewki by móc zastosować ten kondensator i nie pogorszyć osiągów cewki...

Będziesz potrzebował tyle kondensatorów aby uzyskać wyliczoną pojemność i napięcie najlepiej z dużym zapasem. (Pamiętaj, że na kondensatorze najczęściej podane napięcie oznacza maksymalną wartość dla DC więc nie kieruj się tylko maksymalnym napięciem na jakie został on wyprodukowany,
np kondensator ceramiczny ma podane 40Kv DC więc aby można było puścić na niego 40Kv AC to musisz zastosować najlepiej 3 sztuki bo sztuka wytrzyma max 14Kv.
Jeśli chcesz być w pełni zadowolony ze swojej konstrukcji i niezłych wyładowań to zastosuj takie elementy o wartościach, które wyliczone zostały np w programie Tesla Coil Designer. Ja nie raz już
przejechałem się na kombinowaniu. Czy możesz ujawnić zródło w, którym nabędziesz kondensator?.


Góra
  
 

PostNapisane: 6 lip 2011, 21:21 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Tesla coil designer wylicza bzdety więc proszę tutaj nie propagować mitów na temat poprawnego działania tego softu. Idealne parametry będą przy 28nF potem w każdą stronę będzie gorzej - większa konda spalimy trafo mniejsza zmniejszymy wyładowania.


Góra
   
 

PostNapisane: 7 lip 2011, 08:22 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
oki. Myślałem żeby zamówić kondensator 28nF tak jak dżerwoj pisze, na napięcie 30 lub 50 kV ale na zmienne wg tej tabeli można wywnioskować że na zmienne tez robią... http://www.mitra.com.pl/pdf/HV.pdf



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 7 lip 2011, 20:12 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
na początek spróbuję wykonać kondensator rolkowy co myślicie o użyciu tego materiału jako izolator?

Myślę o tej folii o grubości 0,3mm i dać jej 5 warstw co da łączną grubość izolatora 1,5mm liczyłem konda w capsolve...

http://eurodrut.com.pl/?k=katalog&w=&d= ... c73a47dab2

Doskonały elastyczny materiał izolacyjnyklasy Klasy F (155 C).

Nowocześniejszy odpowiednik folii typu NEN F Class

Napięcie przebicia 15 kV

Gramatura 0,36 kg/m2

Materiał stworzony na bazie folii poliestrowej oraz po obu stronach włókien o puszystej elektroizolacyjnej strukturze.

Przykładowo folia DMD 0,30mm ma budowę: włóknina 0,05mm+folia poliestrowa 0,20mm+włóknina 0,05mm

Zewnętrzna włóknista warstwa umożliwia ewentualne bardzo łatwe nanoszenie lakieru izolacyjnego np. klasy H (180C) - bez tzw efektu rozmazywania

Produkt powszechnie używany do silników elektrycznych przez SIEMENS Niemcy



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lip 2011, 10:39 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Proponuje nie silić się na jakieś supermateriały izolacyjne tylko wziąć zwykłą folię z ogrodniczego bo za chwilę okaże się że twoja konda rolkowa jest droższa od dobrego MMC a wtedy jej budowa przestaje mieć jakiekolwiek uzasadnienie.


Góra
   
 

PostNapisane: 8 lip 2011, 11:01 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
noo rzeczywiście cena samej folii wyniosłaby mnie 150zł. Mam zamiar kupić standardowa folię paroizolacyjną

http://allegro.pl/folia-paroizolacyjna- ... 63127.html

w załączniku screen z programu co do wyliczenia konda z tą właśnie folią czy grubość folii jaką dałem czyli 2mm na warstwę wystarczy??

kond folia polietyno.JPG




Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl
Góra
   
 

PostNapisane: 18 lip 2011, 20:48 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Witam,

Jestem w trakcie prac przewijania transformatora.
Niegdyś był to transformator o parametrach:

Uwe 220V
Uwy 24V
P 1000W

wymiary rdzenia to: 50 mm na 56 mm

Uzwojenie pierwotne i wtórne zostało podzielone na pół i umieszczone na obu kolumnach po połowie sekcji.

Po odwinięciu uzwojenia wtórnego łączna ilość wyniosła 48 zwojów.

Połowa uzwojenia pierwotnego została umieszczona wraz z drugą częścią na jednej kolumnie rdzenia.

Na drugiej kolumnie zostanie umieszczone uzwojenie wtórne. Napięcie jakie zamierzam uzyskać na wyjściu to 10000V.

Uzwojenie nawijane jest drutem w podwójnej emalii o średnicy 0,224 mm. Każda warstwa oddzielona jest tereszpanem o grubości 0,30 mm.

Obliczanie potrzebnej ilości zwojów na kolumnie wtórnej za pomocą wzoru przekładni transformatora polskiego programu transformator oraz amerykańskiemu programowi transformer calculation daje różne wyniki.

Nie jestem początkującym elektronikiem ale mimo to zwracam się do forumowiczów o pomoc w rozwiązaniu wątpliwości na temat należnej ilości zwojów w obwodzie wtórnym transformatora.

Jeżeli ktoś by mógł proszę o obiektywne obliczenia...



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 26 lip 2011, 19:57 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
trafo obliczone dzięki życzliwości użytkowników elektroda.pl było ciężko z postawieniem tematu ale udało się.
do końca nawijania pozostało mi zaledwie 10 warstw.
dziś wykonałem skrzynię w której zostanie umieszczony panel sterowania TTesli. Wykonany w stylu PRL-u (moje ulubione czasy w elektronice)...

tak jeszcze dla objaśnienie lewa strona sterowanie transformatorem zasilającym, prawa do iskrownika, sygnalizacja oczywiście na LS-ach. elektroniką zajmę się w tym tygodniu i przedstawię w pełni działający panel, na wieku od wewnątrz mam zamiar nanieść schemat całego Transformatora Tesli zobaczymy jak to będzie wyglądać...





Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl
Góra
   
 

PostNapisane: 30 lip 2011, 23:33 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Witam, dziś udało mi się uruchomić pulpit sterowania jest już gotowy do pracy tutaj film z działania.

http://www.youtube.com/watch?v=cw1YdujbV2Q

Transformator nawinięty teraz tylko zabiorę się za składanie rdzenia, zwijam kondensator i gotowe.

Myślę, że do końca przyszłego tygodnia dam radę wykonać pierwsze uruchomienie.

Co sądzicie czy zainstalować dławiki zabezpieczające na rdzeniu powietrznym??



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2011, 00:54 
Administrator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 05.04.2010
Posty: 570
Pochwały: 4
Ładnie, tylko nie podoba mi się brak osłony w iskrowniku.

A co do dławików - warto zamontować, szkoda by uwalić trafo.


Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2011, 02:24 
Stosowanie dławików o rdzeniu powietrznym jest jak najbardziej wskazane (Zalecane) - np przez konstruktora ze strony "Republika". Krzysztof domyślam się, że może chodzić ci po głowie zastosowanie dławików zabezpieczających o rdzeniu ferrytowym?. Wiadomo,że dławik ferrytowy jest o wiele mniejszy od dławika powietrznego ale ten mniejszy ma większe prawdopodobieństwo na przebicie gdyż zwój leży na zwoju stąd mała odległość między nimi i przebicie pewniejsze,że wystąpi.
Dławik powietrzny na,którym nawinięte są zwoje pokrywają większą powieżchnię na rurce PCV ale co najważniejsze, że jest to tylko jedna warstwa nawiniętego drutu a w dławiku ferrytowym tych warstw z pewnością jest więcej.
Konstruktor ze strony "Republika" stanowczo odradza stosowania dławików o rdzeniu ferrytowym:)


Góra
  
 

PostNapisane: 31 lip 2011, 11:52 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 07.04.2010
Posty: 396
Pochwały: 6
Hmm proponuje przejrzeć zagraniczne konstrukcje SGTC i zobaczyć jaki procent z nich ma dławiki zabezpieczające - niewielki. Dławiki te nie chronią trafa tylko sieć przed zakłóceniami wcz. Konstruktor ze strony republika każe także liczyć teslę od dupy strony że tak powiem czyli zamiast założyć rezonansową wtórnego i obliczyć pierwotny obwód rezonansowy on sobie zakłada pierwotny i na końcu okazuje się że trzeba torus dobierać empirycznie więc bym się nim nie sugerował.


Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2011, 20:39 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Transformator złożony i przetestowany tutaj macie filmik jak pyka... http://www.youtube.com/watch?v=V0NFIp2WnPQ



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

PostNapisane: 31 lip 2011, 20:50 
Moderator
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 02.10.2010
Posty: 771
Pochwały: 8
nawet nawet choć ja myślałem ze ujrzę piękne soczyste łuki :D a tu nici
mimo to dobra robota


Góra
   
 

PostNapisane: 15 sie 2011, 10:35 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
Witam, Prace nad transformatorem zastały zakończone, czekają go jeszcze dwa kosmetyczne zabiegi mianowicie schemat zamieszczony w panelu sterowania oraz wymiana uzwojenia wtórnego na takie wykonane w z drutu w jednym kawałku. Tym razem uzwojenie wtórne mam zamiar pomalować lakierem nitro z dodatkiem barwnika chemicznego zieleni brylantowej zrobię próbę i zobaczymy jak wyjdzie może będzie ładnie.

Poniżej link do filmu oraz fotografie...

http://www.youtube.com/watch?v=LS_PQ2J8ljE







Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl
Góra
   
 

PostNapisane: 15 sie 2011, 21:54 
Dołączył(a): 15.08.2011
Posty: 7
Lokalizacja: Polska Stolica Wikliny
No no no, maszyna jak się patrzy :D


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sie 2011, 06:20 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 24.05.2010
Posty: 278
Lokalizacja: Jasło Rzeszów
Pochwały: 2
Działa bardzo fajnie :)
Ciekawi mnie kondensator, mógłbyś go pokazać z bliska i jak został wykonany.


Góra
   
 

PostNapisane: 16 sie 2011, 18:29 
***
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 26.04.2010
Posty: 143
Lokalizacja: Poznań
Pochwały: 5
piglet11 napisał(a):
Działa bardzo fajnie :)
Ciekawi mnie kondensator, mógłbyś go pokazać z bliska i jak został wykonany.


hehe oki no niezbyt starannie folia też niezbyt dobra jakość ale działa jak znajdę fotkę to wstawię a jak nie to zrobię



Zapraszam na moja stronę...

http://www.moje-laboratorium.pl


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę   Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO