Polskie forum dyskusyjne poświęcone dziedzinie wysokich napięć, głównie transformatorom Tesli (SSTC, DRSSTC, VTTC, SGTC) oraz generatorom wysokiego napięcia.

Teraz jest 21 paź 2018, 18:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

PostNapisane: 7 paź 2016, 20:12 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Skończyłem swoją cewkę Tesli, została dobrze dostrojona jeśli chodzi o częstotliwość.
Mam pytanie dotyczące wyładowań z toroidu. U mnie problem wygląda tak, że po włączeniu cewki do zasilania, występuję jeden dość mocny błysk, potem po około 3-4 sekundach następny, również po krótkim czasie kolejny i niestety potem już nic. Nie ma iskry na iskierniku po tym ostatnim błysku. Czy ktoś z Was ma może jakąś sugestię do tego? Czas wyładowań wynosi max 10-15 s a potem już nic. Czy może to być zbyt duża odległość elektrod na iskierniku? Czy jest to może zbyt długi czas ładowania kondensatora (w co wątpię)?

W razie czego to wypisuję parametry:
Uzwojenie pierwotne - 4 i 4/5 zwój (około 240kHz)
Uzwojenie wtórne - 1050 zwojów, około 57cm wysokości (również 240kHz)
Kondensator - 42nF - 21kV
Zasilanie - 2 MOT 900W + podwajacz napięcia
Iskiernik - pierwszy z nich - dwie elektrody około 5mm, drugi - ruchomy (szlifierka 12krpm z 4 elektrodami po każdej stronie ) koło 3mm
Toroid - rura aluminiowa wentylacyjna

Proszę o pomoc i dziękuje wszystkim za odpowiedzi!
Pozdrawiam


Góra
   
 

PostNapisane: 8 paź 2016, 08:51 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 18.04.2015
Posty: 44
Na twoim miejscu spróbowałbym z tym iskiernikiem. Zmniejsz przerwę i obserwuj czy są jakieś zmiany.


Góra
   
 

PostNapisane: 8 paź 2016, 11:35 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
To dosc nietypowy objaw. Stawiałbym że to kondensator oberwał i teraz kuleje.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 9 paź 2016, 00:38 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Dziękuje za odpowiedzi.
Dzisiaj wieczorem dam znać co i jak. Pokombinuję trochę z iskiernikiem oraz dobrze przejrzę kondensatory.


Góra
   
 

PostNapisane: 9 paź 2016, 13:03 
****
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 22.03.2013
Posty: 562
Pochwały: 2
Podstawowe pytanie, w momencie w którym cewka nie chce generować wyładowań któryś z iskierników przebija?



Mój kanał na YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC3wA6z ... zziwfl_q5w


Góra
   
 

PostNapisane: 9 paź 2016, 20:14 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 172
Lokalizacja: Warszawa
Napisałeś, że przy zasilaniu wstawiłeś jeszcze podwajacz napięcia. To masz ponad 8KV napięcia zasilania? Podejrzewam, że to może być przyczyna małej wydajności prądowej, a to dlatego, że powielacze mają bardzo dużą rezystancję, początek jest dobry bo zgromadzony ładunek w kondensatorach ulega rozładowaniu a potem właśnie taka kiszka się robi. Dawno temu próbowałem takiego ,,genialnego'' pomysłu by bez trafa WN zrobić zasilanie pod SGTC robiąc prostowany powielacz z sieci aż do 6KV i efekty były marne tylko początek był dobry kiedy w pełni naładowany kondensator obwodowy dał strzała....Wywal ten podwajacz....


Góra
   
 

PostNapisane: 10 paź 2016, 20:30 
Dołączył(a): 24.07.2016
Posty: 50
Witam serdecznie
Zgadzam się z Thorem w treści powielacza, jednak póki nie mam dobrego sieta nie będę kombinował. Wystarczyło kilka prób ze zmianą odległości elektrod i działa lepiej niż oczekiwałem. Dzięki za pomoc.
Żeby nie zakładać nowego tematu.. Gdy włączam cewkę do prądu to bardzo często po krótkim czasie spadają ''korki''. Wiecie może jak na to poradzić?
Pozdrawiam!


Góra
   
 

PostNapisane: 11 paź 2016, 11:49 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 30.01.2012
Posty: 298
Lokalizacja: GG 28328507 T:796782195
Zrob sobie mięki start na opornikach i przekazniku lub na termistorze większej mocy.



Wykonam uzwojenia wtórne na dowolny wymiar.
żygam portalami społecznościowymi.
lodzik1990@gmail.com / BBM: 2C163574


Góra
   
 

PostNapisane: 11 paź 2016, 20:57 
Avatar użytkownika
Dołączył(a): 23.10.2014
Posty: 172
Lokalizacja: Warszawa
4 kV albo 2 kV to mało jak na SGTC, chyba że chciałbyś pomyśleć nad trygatronem i jakąś tubą próżniową lub gazową... Jako zabezpieczenie przed udarem prądowym i wywalaniem korków przy włączeniu możesz spróbować dać szeregowo dławik...


Góra
   
 

Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


cron


Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO